FESTIVALI

Kdo bo odpel najlepši šanson?

Za zmago se bori 10 šansonov

V pomladnih mesecih se je po desetletju premora na Prvi program Radia Slovenija vrnil Festival slovenskega šansona. Sklepni večer, ki ga bodo vodili Tilen Artač, Višnja Fičor in Igor Velše, bo potekal na praznični Dan RTV, 28. oktobra ob 20. uri v Rogaški Slatini. Takrat bodo podelili tudi Ježkovi nagradi.

Festival slovenskega šansona, s katerim Prvi program Radia Slovenija spodbuja nastanek novih kakovostnih skladb v slovenskem jeziku, letos poteka od pomladi do jeseni. V spomladanskem delu leta so pripravili razpis, na katerega se je prijavilo skoraj 70 izvajalcev. Prva strokovna žirija (Rudi Pančur, Lojze Krajnčan, Sandra Erpe, Goran Dekleva in Alenka Gotar) jih je dvajset uvrstila na prva dva predizborna večera – 6. maja v Kulturnem domu Krško in 14. maja v Gledališču Park v Murski Soboti.

Druga strokovna žirija (Gregor Stermecki, Barbara Šinigoj, Jadranka Juras, Miha Zor in Vlado Žabot) je na predizbornih prireditvah izbrala deset zasedb, ki se z novimi šansoni uvrščajo v sklepni, to je finalni večer.

Vse zasedbe so bile v poletnih mesecih vabljene na studijsko snemanje novih šansonov. Snemanja so potekala v glasbenem studiu 26 Radia Slovenija. V sodelovanju z radijsko produkcijsko ekipo, glasbenim producentom mag. Tonetom Jurco ter z Založbo ZKP RTV Slovenija pa nastaja nov digitalni zvočni album. Ta bo izšel na praznični dan finalne prireditve, 28. oktobra 2023.

Šanson 2023
Voditelji (z leve) Tilen Artač, Višnja Fičor in Igor Velše. Foto: Matic Kremžar in Adrijan Pregelj

»Snemanja so glasbene izvedbe poglobile in utrdile v smislu prepričljivosti, ki jo upravičeno pričakujemo na finalnem večeru,« trdi vodja glasbenih snemanj mag. Tone Jurca.

Izvajalci se bodo predstavili v naslednjem vrstnem redu:

  1. Ana Maria Mitić: V našem belem hodniku > izvaja: Ana Maria Mitić
  2. Primož Vidovič: Triptih sestre Felicite > izvaja: Primož Vidovič
  3. Patricija Škof: Šanson iz tujine > izvaja: Patricija Škof
  4. Laura Krajnc in Sven Horvat: Jera > izvaja: Zajtrk
  5. Andrej Tomšič: Bistro > izvaja: Andrej Tomšič
  6. Klemen Kotar (glasba), Marko Bratuš (besedilo): Dihej > izvaja: Smaal Tokk
  7. Andrejka Možina: Sredozemlje > izvajajo: Violoncelli Itineranti
  8. Jure Ivanušič: Južni veter > izvajajo: Jure Ivanušič in Nordunk
  9. Veronika Kržičnik in Gašper Lovrec (glasba), Veronika Kržičnik (besedilo): Ti si moj svet > izvaja: Veronika Nikolovska
  10. Tomaž Hostnik: Dekle iz zlatih sanj > izvaja: Tomaž Hostnik

Strokovna žirija bo podelila štiri nagrade, in sicer za najboljše besedilo, za najboljšo glasbo, za obetavno mlado avtorico ali avtorja oziroma izvajalko ali izvajalca in veliko nagrado Slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti. Strokovno žirijo bodo sestavljali: Vita Mavrič, Leon Firšt, Mia Žnidarič, Boštjan Gombač in Slavko Pregl.

Šansoni 2023

»Od poletja dalje, ko so potekala snemanja desetih izbranih skladb Festivala slovenskega šansona, se vsako jutro zbudim z eno od njih melodij na svojih ustih in z eno od njih besedil v glavi. Izzivi dneva postanejo lahkotnejši, zagate pa se razrešijo same s pomočjo brezčasnih resnic in napevov, za katere si želim, da bi postali večni,« pravi vodja Festivala slovenskega šansona, glasbena urednica mag. Simona Moličnik.

RTV Slovenija
Na RTV SLO obeležujejo obletnico javnega medijskega servisa. Foto: Alesh Maatko

Sklepni večer Festivala slovenskega šansona bo potekal na Dan RTV, obeležil bo 95 let Radia Slovenija in 65 let Televizije Slovenija. Na prireditvi bosta podeljeni tudi nagradi Franeta Milčinskega – Ježka.

Satira je tista, ki med drugimi izrazi resnice zaposluje šanson. In satiro bodo na ta slavnostni večer – samosvoje, kot le sami premorejo – podali tudi ustvarjalci Radia Ga Ga. Pridružili se bodo nastopajočim na odru.

Sklepni večer Festivala slovenskega šansona bodo neposredno prenašali Prvi program Radia Slovenija, Radio Koper, Radio Maribor in TV SLO 1. Organizacija Festivala slovenskega šansona poteka v okviru Prvega programa Radia Slovenija, odgovorni urednik je Danijel Poslek, urednik Uredništva glasbenega in razvedrilnega programa, ki Festival pripravlja, je mag. Matej Jevnišek, urednika festivala pa sta Teja Klobčar in Andrej Prezelj.

Šanson 2023
Festival slovenskega šansona 28. oktobra v Rogaški Slatini. Foto: Špela Šivic
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button