MMS

MMS 2022: Moyi navdiha ne zmanjka

Mlada pevka stavi na pesem Luna

V soboto, 9. julija se bo v portoroškem Avditoriju odvil že 41. festival Melodije morja in sonca, ki vsako leto najavlja dolgo vroče poletje, počitnice in morske dogodivščine, s festivalom pa hkrati dobimo nove poletne uspešnice in zimzelene melodije. V tekmovalnem delu se bo tokrat predstavilo ducat izvajalcev, ki jih predstavljamo, tako kot vsako leto, tudi na našem priljubljenem portalu Evrovizija.com. Pod zaporedno številko šest bo zapela Moya.

Mojca Štoka, ki ustvarja pod umetniškim imenom Moya, je glasbeno pot začela s skupino Turn Around leta 2009, s katerimi so preigravali soul, funky uspešnice 70-ih in 80-ih let ter nastopili na več odrih po Sloveniji. Žal se je njihova pot po približno dveh dobrih letih razdelila. Volja in želja po glasbenem ustvarjanju jo je gnala dalje. Avgusta 2013 se je na povabilo priključila v Mojo hišni band, kjer naj bi z njimi sodelovala kot backvokalistka, a je splet okoliščin nanesel, da je postala ‘frontman’ oziroma glavni vokal. Z njimi je posnela album prvenec Esperanto Blues. Izvajali so avtorsko glasbo, s poudarkom na bluesu, jazzu in s primesmi rocka, popa … To njihovo zvrst so poimenovali Esperanto blues. Njihova članica je bila tri leta, z njimi nastopila na številnih odrih po Sloveniji (tako velikih festivalnih odrih kot tudi manjših klubskih scenah po Sloveniji), nato pa zaradi različnih pogledov na ustvarjanje, odšla samostojno pot s svojimi avtorskimi skladbami, pod umetniškim imenom Moya.

V glasbi je večinoma samouk. Prepeva že od malega. Kitaro je v roke prijela za šalo in prav iz te šale so začele za štirmi domačimi stenami nastajati avtorske pesmi. Nato je začela s prepevanjem v pevskem zboru, zatem pa je znanje eno leto izpopolnjevala na solo urah petja pri Jadranki Juras. Sedaj petje izpopolnjuje na masterclass delavnicah pri Tinkari Kovač.

Moya
Moya na uradni predstavitvi za MMS 2022. Foto: Alesh Maatko

Rodila se je Moya

Projekt, za katerega je sprva mislila, da bo le petje priredb, je šel v povsem drugo smer. S podporo glasbenih prijateljev se je Moya odločila, da bo vsa besedila, ki so nastajala tekom njenega življenja nadgradila z glasbo. Od vsega začetka samostojne poti sodeluje z Janom Baruco (Yan Baray), s katerim nastopa tudi v akustičnem duetu na manjših koncertnih prireditvah in zasebnih dogodkih. Pesmi piše sama (besedilo in glasbo), Jan Baruca pa naredi pesmim aranžma in produkcijo v Studiu Tramon, kjer sodeluje z odlično glasbeno ekipo (Luka Jeraša,Teo Korenika, Martin Bratož, Jan Baruca – Yan Baray).

Samostojni album

Februarja 2019 je izdala samostojni album Zvezdni utrinki, katerega je predstavila v domačem kraju Vrtojba, in sicer s koncertom, na katerem so poleg takratnega spremljevalnega banda z njo nastopili tudi Urban Vidmar, Boštjan Pertinač in Vokalna skupina Ardeo. Poleg različnih sodelovanj je na začetku samostojne glasbene poti sodelovala tudi na tekmovanju Prvi glas Primorske in se uvrstila med deseterico najboljših. V letu 2019 je bila izbrana med finaliste za Marina music fest, ki se je odvijal v sklopu Navtike 2019. Leta 2020 se je za kratek čas umaknila iz glasbene scene, in sicer zaradi materinstva, nato pa januarja izdala pesem z naslovom Mamina pesem.

Kot pravi Moya ji navdiha ne zmanjka. Ravno iz tega razloga še naprej ustvarja in objavlja nove pesmi, kot so Nemirna tišina, Veter … V teh dneh izzide tudi duet z Yanom Barayem (Jan Baruca). V planu pa je nova zgoščenka.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button