LIVERPOOL 2023

‘Mama’ Dore o Let 3: Konec je, naj nam dragi Bog pomaga

'Vse karte polagajo na provokacijo'

Let 3 so po prepričljivi zmagi na Dori – hrvaškem tekmovanju za pesem Evrovizije, s pesmijo Mama ŠČ!, postali najbolj iskana roba v regiji ter tudi v ostalih delih Evrope.

Let 3
O njihovi zmagi se bo še veliki govorilo. Foto: Renato Branđolica / HRT

Vse večji odzivi

Let 3 nas tudi tokrat vsekakor niso pustili ravnodušnih. Odzivi sobotne zmage še vedno dežujejo, v samo nekaj urah je njihov nastop, ki je objavljen na platformi YouTube, postal ena bolj gledanih vsebin v regiji, milijonski ogledi pa so izzvali mnoge komentarje, tako pozitivne, kot tudi burne, negativne komentarje na socialnih omrežjih ter pod članki v medijih na domačih tleh ter tudi v tujini. Komentarji obsegajo navdušene zapise, ki hvalijo pesem Mama ŠČ!, kot tiste, ki pesmi ne razumejo in tudi tiste, ki pozivajo k diskvalifikaciji pesmi. Oboževalci Evrosonga so kljub vsemu našli svojega letošnjega favorita, saj se skupina Let 3 trenutno nahaja na 1. mestu med vsemi favoriti – anketo so opravili na strani Wiwibloggs.com, Mama ŠČ! pa na omenjenem portalu prepričljivo vodi pred ostalimi tekmovalci.

Let 3 na Dori 2023
Let 3 na Dori 2023. Foto: Renato Branđolica / HRT

Takšne in drugačne reakcije

Ker je težko zbrati prav vse reakcije, bomo na tem mestu izpostavili le nekaj izmed tisoče in tisoče komentarjev in besedil. Dragan Markovina je za hrvaški portal Telegram.hr zapisal, da je “zmaga skupine Let 3 na Dori ena od lepših novic v zadnjem času, poleg tega pa je zmaga tudi končno in zasluženo družbeno priznanje več desetletnemu ustvarjanju ter neumorni inventivnosti te reške glasbeno avantgardno – konceptualne skupine.”

Ob tem Dragan nadaljuje: “Let 3 so pripeljali avantgardo in konceptualizem v mainstream, to je tudi njihov največji dosežek. Tudi če se ne ustavimo le pri hitih, kot so Jedina ali Bombardiranja Srbije i Čačka, dveh albumov, ki sta bila v splošni javnosti zelo dobro sprejeta, si težko predstavljamo, da bi se ta sprejetost v današnjih časih ponovila, še posebej po vseh političnih dogajanjih v hrvaškem političnem prostoru. Če bi na koncu le morali izpostaviti tri besede, ki bi najbolje opisale skupino Let 3, bi to bile upor, evolucija in ironija, kar je tudi vrednost sama po sebi, ki je v teh prostorih vse premalo priznavamo.”

Let 3
Let 3 doživeli na tisoče kontroverznih reakcij. Foto: Renato Branđolica / HRT

Vsak ima lahko svojo razlogo

In tako si vsak na svoj način razlaga, kdo je mama, kaj pomeni ŠČ, zakaj traktor in tako dalje … Profesor s Fakultete političnih znanosti v Zagrebu, Hrvoje Cvijanović, je objavil naslednji zapis: “ŠČ (ruski Щ) v Putinovi mami Rusiji je najbolj primeren estetsko glasbeni hrvaški odgovor za pesem Evrovizije ob aktualni ruski agresiji. Pa gremo malce dešifrirati samo besedilo: Mama se v besedilu stalno ponavlja, ‘Mama kupila traktora, Mama ljubila morona’ … ‘Mama’ kot mama Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je pravzaprav model traktorja. Na kratko … Majka Rusija voli morona – Putina.”

Let 3
Brez težav so osvojili hrvaško Doro. Foto: Renato Branđolica / HRT

Nekateri zahtevajo diskvalifikacijo

Medtem, ko nekateri hvalijo, spet drugi kritizirajo in zahtevajo takojšnjo diskvalifikacijo Hrvaške na Evroviziji, srbski Blic piše, da so Let 3 poznani po tem, da so na odru nastopali goli ter si medtem merili spolne organe ter tako simulirali kolektivni samomor, srbski Kurir pa je zapisal, da se zaradi bizarnega nastopa skupine Let 3 na Dori dvigajo lasje na glavi ter da je njihova glasba razburkala Hrvaško in ostalo regijo. “Proslavljati zmago na traktorju je najbolj bedna poteza tega naroda. S čim vsem so nam že postregli!” je izjavila srbska novinarka Zorica Radulović, ki je razumela, da traktor simbolizira neposredno povezavo z vojaško akcijo Oluja …

Srbski zgodovinar in publicist, dr. Jovan Deretić, je zmago komentiral takole: “Ne samo, da so prišli na traktorju, ki so si ga izmislili sodobni Srbi in ki je simbol srbske svete trojice in srbskega pravoslavja, vendar nosijo tudi brke, ki so, kot vemo, simbol Nikole Tesle, ki je bil po narodnosti Srb …”

Let 3
Za zmago so si pripeli evrovizijsko vozovnico. Foto: Renato Branđolica / HRT

Kaj pravi ‘mama Dore’?

Bivša urednica zabavnega programa na HRT, Ksenija Urličić, ki je poznana po nadimku ‘mama’ Dore, ni zadovoljna z letošnjim izborom zmagovalcev, saj smatra, da so zmagovalci preveč ekscesni. “Vse karte polagajo na provokacijo, za vsako ceno, kar ni dobro. Konec je, naj nam dragi Bog pomaga!” Na koncu pa vseeno dodaja: “Oni so računali na eksces, to je že mimo … tako nekako, kot lansko leto Konstrakta. Tudi to je velik korak v nasprotno smer, glede na to, da na Eurosongu nismo dosegali dobrih rezultatov, to pa je nekaj povsem drugačnega.”

Let 3
Vse karte polagajo na provokacijo, pravi ‘mama’ Dore. Foto: Renato Branđolica / HRT

Odziv glasbenikov

Alen Vitasović je pokomentiral zgornji komentar: “Živimo v časih ultra ruralne družbe in kulture, v homofobni, ultra katoliški državi, ki za ostalim svetom zaostaja vsaj za desetletje … Let 3 so kot ustvarjeni za to parado slabe glasbe in kiča, s samo eno majceno razliko … Čeprav je večina prepričanih, da je pesem neumna in banalna, ta pesem to ni. Da bi razumeli, kaj točno Let 3 sporočajo, je pač potrebno imeti nekaj več, kot le vacuum v glavi. Prav oni bodo ustvarili ta prepotreben nered, ki si ga ta vaška manifestacija tudi zasluži.”

Podporo zmagi je izrazila tudi nekadanja evrovizijka Severina, ki je na edinstven način na družbenih profilih delila pesem Mama ŠČ!, potem pa še posnetek njenega velikega hita, Moja Štikla, ki je zdaj preimenovan v Moja ŠČikla. Nedavni nastop v Areni Varaždin je diva posvetila zmagi skupine Let 3. Mnogi so se spomnili, da so člani skupine Let 3 gostovali na snemanju za pesem Moja štikla, z njo se je Severina predstavila na Pesmi Evrovizije leta 2006.

Reakcije in komentarji se vrstijo, nekatere lahko označimo za res bizarne, kot je tista, ki smo jo prebrali od znanega glasbenega menedžerja iz Splita, Ivice Bubala, ki je zapisal, da Let 3 s svojo zmago načenja prihodnost hrvaškega jezika. “Njihova zmaga na Dori je sramota med vsemi sramotami. Prosil bi vse nastopajoče. Da na odru ne kažejo več zadnjic, to je v dobro in v bran razvoju hrvaškega turizma!”

Let 3
Navdušenje ob zmagi … Foto: Renato Branđolica / HRT

Teorije zarot

Med komentarji moramo vsekakor omeniti tudi tiste, ki namigujejo na razne teorije zarot, predvsem zarot zunajzemeljskih, satanskih sil in še kaj bi se našlo!

“Ma, to je delo satana. Pesem morate poslušati od konca nazaj, da vam bo vse jasno. Ko so na kupu vse besede, ki jih najdemo v pesmi, jih seštejemo in dobimo število 666. To je resnica!”

“Satan je s svojimi štrenami zmešal nacijo, samo dragi Bog nam lahko še pomaga ter vera v Boga!”

Let 3
Za Evrovizijo obljubljajo drzen nastop. Foto: Renato Branđolica / HRT

Rekacij je malo morje

Reakcije tujih youtuberjev prav tako dežujejo. Naj jih navedemo nekaj …

  • “Najbolj bizarna pesem v zgodovini te države!”
  • “Hrvaška na Evrosong končno pošilja nekaj norega!”
  • “Ta pesem predstavlja čas v katerem živimo.”
  • “Upam, da prilezejo do finala!”
  • “Bravo Hrvaška! To je umetnost! EŠČ ŠČoatia 2024!”
Let 3
Mama ŠČ! je nova hrvaška pesem za Evrovizijo. Foto: Renato Branđolica / HRT

In kaj na koncu sporočajo Let 3?

Let 3 nam kot odgovor na vse reakcije sporočajo: “Nismo pričakovali zmage, ker pa je zmaga že tu, načrtujemo, da bomo na posebej za to priložnost zgrajenem ekološkem traktorju obšli čimveč držav Evrope, ki sodelujejo na Evroviziji. Veseli smo, da se bomo lahko poigrali na grandioznem lučnem šovu na velikem evrovizijskem odru.”

Let 3
Njihov nastop je prava paša za oči. Foto: Renato Branđolica / HRT

Let 3 pravijo, da bo Evropa zagotovo videla njihove zadnjice. “Žal kako drugače ne bo šlo!”

Kaj pa menijo o negativnih komentarjih? “Kontradiktornosti in razpravljanja so za nas vedno dobrodošla. So katalizator sprememb v naših glavah, v glavah naroda. Verjamemo, da bo to pripomoglo, da ta svet postane boljši za vse nas. Zgražamo pa se nad tistimi, ki nas obtožujejo, da smo z našo akcijo nekoga užalili ali ponižali ali da bi se z našim delom naslajali nad žalostno ljudsko usodo … Mi enostavno nismo takšni ljudje, nismo takšni umetniki,« odgovarjajo Let 3, ki so že v nizkem štartu pred sobotnim nastopom na tradicionalnem festivalu AntiValentinovo, ki se bo to soboto odvil v Domu Sportova v Zagrebu.

Let 3
Prepričali so stroko in ljudstvo. Foto: Renato Branđolica / HRT
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
2
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
3
Twitter
Back to top button