EVROVIZIJA

København 2014: Znanih prvih deset finalistov iz prvega predizbora

V danski prestolnici se je točno ob 21. uri pričel prvi evrovizijski večer, kjer se je za evrovizijski finale borilo 16 držav. V finale se je uspelo uvrstiti Črni gori, Madžarski, Rusiji, Armeniji, Azerbajdžanu, San Marinu, Švedski, Nizozemski ter Islandiji.

Letošnji prvi evrovizijski predizbor za Pesem Evrovizije se je odvijal v areni B&W Hallerne v danskem Københavnu. Po dveh urah izjemnega šova smo dobili prvih 10 finalistov letošnjega izbora. V sobotnem finalnem večeru bomo tako poleg Danske, Italije, Francije, Nemčije ter Španije in Velike Britanije videli še 10 drugih držav prvega predizbora. Žirijo ter evrovizijsko občinstvo so najbolj prepričali predstavniki Črne gore, Madžarske, Rusije, Armenije, Azerbajdžana, San Marina, Švedske ter Nizozemske in Islandije. Skozi prvi evrovizijski predizbor so nas popeljali trije voditelji in sicer Nikolaj Koppel, Lise Rønne ter Pilou Asbæk.

Prvi izbrani finalisti so bili po razglasitvi presrečni!Foto: Andres Putting / EBU
Kot prvi je nastopil in navdušil Aram Mp3 iz Armenije.Foto: Thomas Hanses EBU

Prvi je oder zavzel eden največjih favoritov letošnjega izbora, Aram Mp3 iz Armenije. Če ste na začetku mislili, da se gre za počasno, mogoče malce dolgočasno balado, ste se malce zmotili. Po vokalno solidnem začetku, se je Aram izkazal tudi v “divjem” delu skladbe. Skladba je odlična mešanica balade in dubstepa, kar je nedvomno vzbudilo veliko zanimanja za skladbo. Ozadje in razni svetlobni efekti nedvomno veliko pripomorejo k nastopu. Finale se jim ni izmuznil iz žepa, bo enako tudi z zmago? Vse skupaj bo znano že ta teden.

Drugi na vrsti so bili latvijski predstavniki Aarzemnieki, ki so prepevali skladbo Cake To Bake. Zagotovo prava osvežitev po malce dramatični armenski skladbi. Sam nastop in skladba nikakor nista bila presežek, vsekakor pa človeku skupina prikrade nasmešek na obraz. Energičen in sproščen nastop iz Latvije, ki vendarle ni bi dovolj za finalni nastop.

Tanji se žal ni uspelo uvrstiti v finale.Foto: Thomas Hanses EBU

Kot tretja je svojih “pet minut” dočakala tudi predstavnica Estonije, Tanja. Vsekakor vsa čast pevki, ki je brez težav uprizorila pravo plesno točko. Vokalno je Estonka znova dokazala, da je brezhibna, kljub težki koreografiji ni zgrešila niti tona. Skladbo Amazing so obtožili plagiarizma, češ da je izredno podobna zmagovalni  evrovizijski skladbi Euphoria, pevke Loreen. Tanja je med nastopom dala vse od sebe, pa vendarle tole ni bilo dovolj za finalno uvrstitev. Estonci pa so nedvomno zelo ponosni, kar pa seveda največ šteje.

Za Estonko je na oder stopila še ena favoritkinja letošnjega izbora. Švedsko letos zastopa izjemno uspešna in vokalno odlična Sanna Nielsen s skladbo Undo. Pevka je svojo državo do sedaj poskušala predstavljati kar sedemkrat. No, letos ji je na nacionalnem izboru uspelo pomesti s konkurenco in tako si je priborila vozovnico v sosednjo Dansko. Skladba Undo je dramatična balada, ki kar leze pod kožo. Sanna je vokalno znova blestela, sam nastop je bil popolnoma minimalističen, vendar izjemno prepričljiv. Z uvrstitvijo v finale je Švedska na dobri poti do nove evrovizijske zmage.

Sanna NielsenFoto: Alesh Maatko

Islandijo letos zastopa barvita skupina Pollaponk, ki so gledalce in žirijo prepričali s skladbo No Predjudice. Člani skupine so bili med nastopom popolnoma sproščeni, kar je zagotovo pripomoglo k temu, da je marsikateri gledalec oddal vsaj en glas pod njihovo števliko. Zasluženo v finale? Mnenja so deljena.

Za živahno islandsko skladbo nas je z vokalom očarala Hersi Matmuja, predstavnica Albanije. Skladba One Night’s Anger je ena izmed številnih balad, ki so ji tekom večera prisluhnili. Pevka je, kljub svojim rosnim letom, evrovizijsko občinstvo postregla z vokalno in vizualno prepričljivim nastopom. Sanje o uvrstitvi v finale se ji niso uvrstile, pa vendarle, važno je sodelovati.

Sestri Tolmachevy.Foto: Thomas Hanses (EBU)

Sedma po vrsti je bila Rusija, ki jo predstavljata “stari” znanki Evrovizije. Sestri Tolmačevi sta na Junior Evroviziji pometli s konkurenco in domov odpeljali evrovizijski kipec. Letos sta se v boj podali s skladbo Shine. Vokalno prepričljiv in vizualno zanimiv nastop. Že med evrovizijskimi vajami so nekateri ta nastop označili za slabo parodijo na račun filma Star Wars. Sestri sta na odru delovali izjemno sproščeni in predvidevanja o tem, da imajo evrovizijski finale zagotovljen so se uresničila. Zasluženo? Presodite sami.

Marija in Anastasija TolmačevFoto: Alesh Maatko

Kot osma je na oder stopila Dilara Kazimova iz Azerbajdžana. Dilara je še ena izmed mnogih, ki se je evrovizijsko občinstvo odločila prepričati z balado. Kot že zagotovo veste velja Azerbajdžan za državo, ki vsako leto poskrbi za odlične odrske nastope. Tudi letos ni bilo drugače. Sicer je nastop bil čisto preprost, pa vendarle, dekle na trapezu je poskrbelo za navdušenje tako v dvorani, kot verjetno tudi pred televizijskimi ekrani. Finale brez težav, kako pa se bo končalo v finalu pa bo znano že to soboto.

Mariya je znova dokazala, da je odlična pevka.Foto: Thomas Hanses (EBU)

Po mirni azerbajdžanski skladbi je evrovizijsko občinstvo segrela Mariya Yaremchuk iz Ukrajine. Mariya je izredna pevka in izvajalka, kar je med svojim nastopom znova dokazala. Njenemu nastopu sta svoj čar zagotovo dodali tudi njena lepota ter izjemna karizma. Skladba Tick Tock je od nacionalnega izbora doživela kar nekaj sprememb, kar je očitno pripomoglo k priljubljenosti same skladbe. Na Mariyo je njena ekipa zagotovo ponosna, saj je pevka dala vse od sebe in si s tem priborila vstopnico za sobotni finalni večer.

Mariya YaremchukFoto: Alesh Maatko

Pod zaporedno številko 10 je na oder stopil predstavnik Belgije Axel Hirsoux. Pevec si je svojo prepoznavnost pridobil le pred kratkim, s sodelovanjem v oddaji The Voice.  Na odru se je pevcu pridružila še pevka, ki je uprizorila vlogo matere, o kateri govori skladba sama. Pevec se je vokalno na vajah veliko boljše izkazal, kar ga je morda stalo tudi uvrstitve v finale. 

Za dvig adrenalina in dramatičnosti je zagotovo poskrbela tudi predstavnica Moldavije, Cristina Scarlat. Sklada Wild Soul je bila podkrepljena z vizualno zanimivim nastopom. Na odru so pevki družbo delali še plesalci, ki so odlično zaigrali vlogo njenih “vojakov”. Moldavka ima na odru veliko karizme, pa tudi vokalno je bila prepričljiva, a žal za finale to ni zadostovalo.

Valentini je preboj v finale končno uspel.Foto: Thomas Hanses (EBU)

Ob pogledu na predstavnico San Marina ste prepoznali staro znanko Evrovizije. Valentina Monetta je letos na odru stala že tretje leto zapored. Pa ne le to, že tretje leto zapored je za njeno skladbo poskrbel vsem dobro znan Ralph Siegel. Letos je pevka s seboj pripeljala balado Maybe, za katero je skupaj s svojo ekipo pripravila minimalističen, pa vendarle prepričljiv nastop. Valentina je vokalno bila prepričljiva, videlo se ji je, da uživa v tem kar dela. Na odru se ji je pridružil tudi sam avtor skladbe Ralph, s katerim sta se uvrstitve v finale zagotovo razveselila.

Valentina Monetta Foto: Alesh Maatko

Pod nesrečno zaporedno številko 13, je na oder stopila Suzy iz Portugalske. Po neštetih baladah je bila skladba Quero Ser Tua prava osvežitev. Na odru smo lahko videli veliko instrumentov, obilico dobre volje in energije. Kot je pevka povedala pred nekaj dnevi, se ne obremenjuje z uvrstitvijo, vse kar ji je pomembno je to, da pokaže dober in energičen nastop. To ji je zagotovo uspelo, finale pa se ji je vseeno izmuznil iz rok.

Po lanskem uspehu pevke Anouk Nizozemska letos v boj pošilja skladbo Calm After The Storm, izvajalcev The Common Linnets. Odrski nastop je sicer povsem preprost, pa vendar izjemno prepričljiv, pa tudi pevca sta vokalno več kot odlična. Se Nizozemski nasmiha še ena odlična uvrstitev? Finale je v žepu, vse ostalo pa bo znano v soboto.

Sergej CetkovićFoto: Alesh Maatko

Kot predzadnji je na oder stopil predstavnik Črne gore, Sergej Cetković. Skladba Moj Svijet je zagotovo zlezla pod kožo marsikateremu evrovizijskemu oboževalcu. Gre se za izjemno čustveno balado, ki jo pevec vokalno brezhibno zapoje. Na odru se je pevcu pridružila še plesalka, na odru pa prepoznamo tudi staro znanko Martino Majerle (predstavnica Slovenija leta 2009 s skupino Quartissimo). Ozadje pri tem nastopu je izredno lepo, pevca pa sta žirija in občinstvo nagradila s finalom.

Bo Madžarska letos v samem vrhu?Foto: Thomas Hanses (EBU)

Pod zaporedno številko 16. je današnje polfinalne nastope zaključil predstavnik Madžarske, András Kállay-Saunders. Skladba Running v sebi skriva čustveno sporočilo, ki je zagotovo prišlo do številnih evrovizijskih oboževalcev. Nastop je bil izjemno prepričljiv in poln čustev. Pevcu se je vidlo, da uživa v tem kar dela ter da to dela s srcem. Vokalno soliden nastop sta popestrila še plesalca. Madžarska je na stavnicah kotirala visoko že od samega začetka. V finale so se zagotovo zasluženo uvrstili. Se Madžarski morda nasmiha tudi zmaga?

Zmagoslavje na odru.Foto: Andres Putting / EBU

Po vseh 16. skladbah je sledilo 10 minutno telefonsko glasovanje. Med glasovanjem smo lahko znova vidili izseke vseh današnjih nastopajočih. Polovico glasov so v tem predizboru  prispevale strokovne žirije 16 sodelujočih držav, poleg njih pa še strokovne žirije iz Španije, Francije in Danske, drugo polovico pa gledalci in poslušali prek telefonov ali preko uradne mobilne aplikacije. Kakor koli že, poglejmo kdo vse se je predstavil v prvem predizboru (odebeljeni tekmovalci so se uvrstili v finale):

1. Armenija: Not Alone – Aram MP3
2. Latvija: Cake To Bake – Aarzemnieki
3. Estonija: Amazing  – Tanja
4. Švedska: Undo – Sanna Nielsen
5. Islandija: No Prejudice – Pollapönk

6. Albanija: One Night’s Anger – Hersi
7. Rusija: Shine – Marija in Anastasija Tolmačev
8. Azerbajdžan: Start A Fire – Dilara Kazimova
9. Ukrajina: Tick-Tock – Mariya Yaremchuk

10. Belgija: Mother – Axel Hirsoux
11. Moldavija: Wild Soul – Cristina Scarlat
12. San Marino: Maybe – Valentina Monetta
13. Portugalska: Quero Ser Tua – Suzy
14. Nizozemska: Calm After The Storm – The Common Linnets
15. Črna gora: Moj Svijet – Sergej Ćetković
16. Madžarska: Running – Andras Kallay-Saunders

Kako točne so bile stavnice?Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button