EMA

Kdo so skrivnostni izvajalci, ki jih bomo videli na Emi 2015?

Na izboru Ema 2015, ki se bo zgodil v soboto, 28. februarja, se bo predstavilo osem izvajalcev (Alya in Neno Belan, Clemens, I.C.E., Jana Šušteršič, Maraaya, Martina Majerle, Rudi Bučar in Tim Kores – Kori), ki jih je izbrala štiričlanska strokovna komisija.

EMA 2015: Ponovoletna čajankaKdo so izbrani tekmovalciPresenečenje nad izbranim
Alya na Emi 2005.Foto: Alesh Maatko

Nekateri izmed sodelujočih bodo na slovenski evrovizijski oder stopili prvič, zopet drugi pa so že pravi veterani. A gremo lepo po vrsti.

Pevka Alya, ki je pred veselim decembrom izdala tretji studijski album Car, bo na letošnji Emi nastopila v duetu s hrvaškim pevcem Nenom Belanom. Energična pevka je na Emi sodelovala že večkrat (2003, 2004 (3. mesto), 2005, 2007, 2009 (z Rudijem Bučarjem), njeni nastopi pa so bili vedno skrbno pripravljeni in odmevni. 

Clemens je glasbeni projekt mladega ustvarjalca, ki se poleg glasbe ukvarja še z dramsko igro, režijo, sinhronizacijo risank in televizijskih serij. Sodeloval je tudi pri snemanju oglasa za priljubljeno računalniško igro Game of War, in sicer ob priljubljeni ameriški igralki in manekenki Kate Upton. Sicer se je Clemens pred pisanjem glasbe začel ukvarjati z beatboxom, s svojim glasom je pripravil »coverje« priljubljenih pesmi Justina Timberlakea, v katerem so instrumeti v pesmi ustvarjeni le s Clemensovim glasom.

ClemensFoto: Menart Records
Slovenska rock skupina I.C.E.Foto: Promo foto izvajalcev

Slovenska rock skupina I.C.E., ki ustvarja svojo avtorsko glasbo, obstaja od začetka leta 2005, ko je pevka Renata Mohorič iskala spremljevalni band za svojo solo kariero. Našla je še štiri člane, ki so imeli podobno vizijo prihodnosti in glasbeni okus. Ker so kot skupina delovali uspešno, so ustanovili rock skupino in jo poimenovali preprosto kar po vzdevku pevke Renate, dodali pa so le vmesne pikice. Člani prihajajo z Gorenjske, Štajerske in Ljubljane. Pred poletjem 2009 so izdali nov singel Živim brez navodil (2009), v začetku leta 2010 pa so na radijske postaje poslali še singel, in sicer Sanjaj. Po daljšem kreativnem premoru za pripravo novega materiala so poleti 2013 predstavili prvi singel s prihajajočega albuma z naslovom Stara Gara (2013). Z bolj ostrim zvokom so opozorili na nekolikšen preobrat v svoji glasbeni smeri. Jesen 2013 pa so začeli s svežim motivacijsko obarvanim singlom Spomni se (2013), s katerim se dokončno vračajo na glasbeno sceno.

Marjetka Vovk in Raay sta združena pod imenom Maraaya.Foto: Alesh Maatko

Rudi Bučar ni neznanec evrovizijskega odra, saj je bil leta 2007 –
kot spremljevalni vokalist – del zgodbe Cvet z juga. Leta 2009 se je
začel njegov pohod na slovenske glasbene festivale. Tega leta je v duetu
z Alyo nastopil na Emi s pesmijo Zadnji dan, kot avtor glasbe pa je
sodeloval tudi na Slovenski popevki. Skladba Samo ti v izvedbi Anike
Horvat je bila imenovana za zmagovalno skladbo po izboru strokovne
žirije. Kot izvajalec je na Slovenski popevki nastopil dve leti pozneje z
avtorsko pesmijo Naj traja in prejel veliko nagrado strokovne žirije za
najboljšo skladbo v celoti. Leta 2011 je nastala zasedba Istrabend, v
kateri sta poleg Rudija sodelovala tudi Janez Dovč in Goran Krmac. Leta
2012 so nastopili na obujenih Melodijah morja in sonca s skladbo Slon in
še pred koncem leta izdali album Rudi in Istrabend. Istega leta je Rudi znova stal na odru Slovenske popevke, kjer je nastopil s pesmijo Še
malo. Leta 2014 se je udeležil vseh treh večjih slovenskih glasbenih
festivalov in kar na dveh zmagal: na Emi je nastopil s skupino Elevators
(Tja), na Melodijah morja in sonca je slavil s Frčafelami (Sen znala
jes), na Slovenski popevki pa je strokovna žirija njegovo pesem Ti
izbrala za najboljšo skladbo v celoti, Rudi pa je prejel še nagrado za
najboljšo interpretacijo. Maja 2014 je izšla plošča Kantajmo vokalnega
kvarteta 7 plus, pri kateri je sodeloval kot aranžer.

Zmagovalka lanskega šova Slovenija ima talent Jana Šušteršič je pred kratkim z Janom Plestenjakom nastopila v silvestrski oddaji. Skupaj sta interpretirala eno večjih Janovih uspešnic Soba 102 ter poskrbela za še eno presenečenje. Polfinalni nastop 29-letne pevke iz Medvod so člani strokovne žirije v šovu Slovenija ima talent opisali kot izvenserijskega in celo zmagovalnega, gledalci pa so jo poslali naravnost v veliki finale šova, kjer je s strastno točko, v kateri se je izkazala tudi kot odlična pianistka, dokončno osvojila vaša srca in postala zmagovalka četrte sezone šova.

Pod imenom Maraaya sta združena Marjetka (pevka in avtorica) in Raay (avtor, producent in pevec), ki sta sicer že dobro desetletje partnerja tako v poklicnem kot zasebnem življenju. Raay je eden najbolj produktivnih in uspešnih slovenskih avtorjev/producentov, saj je njegov katalog v dobrih desetih letih zrasel že na 270 pesmi. S kakovostnim delom si je pridobil status enega najbolj zanimivih mladih glasbenih ustvarjalcev, ki je sodeloval s številnimi slovenskimi izvajalci (s Tinkaro Kovač pri lanski skladbi za Evrosong, s Tino Maze pri njenem pevskem prvencu, z Nušo Derendo, April in drugimi). Marjetka pa je pevka in pedagoginja, ki že šesto leto poučuje solo petje in neprestano odkriva nove vokalne usmeritve, ki ji pomagajo tudi pri lastnem pevskem razvoju.

Martino Majerle, ki prihaja iz Opatije, smo do sedaj poznali predvsem kot spremljevalno vokalistko znanih glasbenih zvezd. Pevka je nastopala tako na Porinih, Dori, v šovu Zvezde pojejo kot tudi na festivalih, kot so Melodije Istre in Kvarnera. Kar sedemkrat pa je nastopila še na Izboru za pesem Evrovizije, med drugim je bila del naše delegacije – spremljevalna vokalistka – leta 2007 (Alenka Gotar), 2011 (Maja Keuc) in 2012 (Eva Boto). V letu 2009 pa je kot glavna vokalistka prepevala s skupino Quartissimo.

Martina Majerle z zasedbo Quartissimo (ESC 2009).Foto: Alesh Maatko

Izmed 145 prijavljenih pesmi, ki so prispele na javni razpis in s povabilom avtorjem oziroma izvajalcem, je strokovna komisija RTV Slovenija izbrala osem izvajalcev za izbor Ema 2015.

Tim Kores – Kori je javnosti znan kot član fantovske zasedbe In & Out, ki so se uvrstili v finale šova X Factor. Zasedba je Slovenijo navdušila z nastopi na resničnostnem šovu X Factor spomladi leta 2012. Od avgusta 2012, ko se je resneje pojavila na domači glasbeni sceni, so za njo številni nastopi, izdali pa so tudi svoj album.

Na Emi 2015 bomo slišali 8 pesmi.Foto: Promo foto izvajalcev
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button