EMA

Kdo je kdaj na Emi pred Emo 2020?

S koncem Eme Freš smo dobili dokončni seznam pesmi, ki se bodo pomerile za eno samo vozovnico na evrosong v Rotterdamu na Nizozemskem. Oba zmagovalca Eme Freš sta že po definiciji debitanta. Tako kot sta bila lani Zala in Gašper, ki sta pred Emo posnela samo tri skladbe, kar pomeni, da bi lani sodelovala na Emi Freš, če bi obstajala.

Ema 2020 bo 22. februarja 2020 v studiu 1 TV Slovenija.Foto: RTV Slovenija

Nekoliko nenavadna se zdi potreba po debitantskem predfestivalu, če pa sta lani ravno debitanta pometla z vso konkurenco na »pravi« Emi. Še bolj, ker kakšne posebne »svežine« debitanti niso prinesli, glede na to, da so bili komadi bolj »za žile rezat’«.

Lani so na Emi debitirali Inmate, izkušnje z Eme pa ima tudi Ana Soklič, saj je kot Diona Dim oziroma Diona Dimm Team nastopala že v letih 2004 in 2007.

Poleg Parvani Violet in Saške so na Emi pravi debitanti še Gaja Prestor (zanjo je sicer pesem napisal Žan Serčič, ki je sodeloval na Emi 2016), Imset, Manca Berlec, Simon Vadnjal, od bolj znanih pa Klara Jazbec (s pesmijo očitno psevdonimnega Eda Fisherja (Raaya?) – psevdonim je bil uporabljen leta 2008 za Zabavo v izvedbi Turbo Angels).

Lina Kuduzovič nas je predstavljala na Otroški Evroviziji.Foto: Alesh Maatko

Trije nastopajoči pa imajo tudi že mednarodne evrovizijske izkušnje:

Lina Kuduzović je tehnično sicer res debitantka na Emi, je pa pripela Sloveniji doslej najvišjo uvrstitev na evrovizijskih pevskih tekmovanjih – s pesmijo Prva ljubezen je na mladinskem evrovizijskem festivalu (jESC) leta 2015 v Sofiji osvojila tretje mesto. In ne pozabimo – v finalu šova Slovenija ima talent je pri sedmih letih in pol premagala nič manj kot Majo Keuc.

Božidar Wolfand-WolfFoto: Dean Nikolić

Na drugi strani pa je »debitant« Božidar Wolfand-Wolf pravi veteran, saj je s skupino Rendez-vous zastopal takratno TV Ljubljana na jugoslovanskem predizboru leta 1984 v Skopju. Pesem O, ne, Cherie sicer ni zmagala zaradi zelo očitne manipulacije črnogorske žirije (bili so tretji), vseeno pa so Črnogorci Wolfa (verjetno malo tudi zaradi slabe vesti) povabili kot spremljevalnega vokalista Izoldi Barudžija in Vladu Kalemberju, tako da je stal na evrovizijskem odru v Luksemburgu.

Tinkara Kovač je slavila na Emi 2014.Foto: Alesh Maatko

Vse ostale udeležence skupaj pa po številu dosedanjih nastopov na Emi poseka Tinkara Kovač.

Tinkara Kovač je z avtorjem Alešem Klinarjem slavila na MMS 2019.Foto: Alesh Maatko

Njena Emina in evrovizijska zgodba se začne že leta 1997, ko je s pesmijo Veter z juga (ki se jo še danes kdaj pa kdaj sliši na radijskih valovih) zasedla šele 10. mesto, zato pa je bila s skladbo Zakaj že čez dve leti druga – takrat se začenja tudi večna slovenska zgodba o razkoraku med telefonskim glasovanjem občinstva in glasovanjem žirij: Tinkara je zmagala na televotingu, končna zmaga pa je šla zmagovalki strokovnih žirij. Še dve leti kasneje (2001) je bila z lastno skladbo Sonce v očeh na Emi peta. Sledil je dolg premor do leta 2014, a vrnitev je bila zmagoslavna: s skladbo Spet/Round and round je zmagala, na evrosongu v Kobenhavnu pa ji je uspelo priti tudi v finale. Letos stavi na izkušeni avtorski tandem Aleš Klinar – Anja Rupel. Za Klinarja bo to že 14. skladba na Emi, vendar se mu še ni posrečilo zmagati.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button