ZABAVNO & DRUŽABNO

Manca z Erosi in Markom Škugorjem v objemu brezčasnih melodij

Le kaj imajo skupnega priljubljena pevka, ki se zadnjih petnajst let pojavlja na najrazličnejših odrih po vsej deželi, in štirje nadobudni vokalisti, ki so na slovenski popularni sceni šele pred kratkim zacveteli? Na prvi pogled prav nič, a vendar bo letošnje leto beležilo že tretje skupno sodelovanje med Manco Špik in skupino Erosi.

Manca Špik, Erosi in Marko Škugor.Foto: Gal Zorko
Marko ŠkugorFoto: Raay Music

Prvi skupni projekt so uspešno predstavili že predlani, ko so Štajerci stali ob boku visokorasle Gorenjke na Popevki. Nedolgo zatem pa presenetili s skupnim duetom Bela barka, priljubljeno vižo preteklega poletja, ki je dokončno zaznamovala njihovo skupno usodo.

Manca Špik in Erosi se namreč v februarju in marcu podajajo na veliko skupno koncertno turnejo, poimenovano Mediteranski večer, ki bo zajela kar šestnajst krajev po vsej Sloveniji. V izbranih večjih krajih se jim bo kot posebni gost pridružil tudi prvi glas Dalmacije, priljubljeni hrvaški pevec Marko Škugor.

Štirje odlični glasbeniki so združeni pod imenom skupina Eros.Foto: Raay Music

Kje nam bodo ogreli srca sredi mrzle zime?

Skupno
turnejo bodo pričeli na dan ljubezni, na valentinovo, v Avditoriju
Portorož, še isti vikend nadaljevali v rogaški Kristalni dvorani in
športni dvorani v Slovenskih Konjicah, kjer se bo odvil poseben koncert v
sklopu turneje, saj bodo glavno besedo prevzeli Erosi.

Gre namreč za že
tretje tradicionalno Valentinovo z Erosi, ki je v konjiškem okolišu že
postala ena najbolj odmevnih prireditev z množico rednih obiskovalcev. Z
letošnjim koncertom bodo fantje obeležili šesto obletnico delovanja in
Valentinov pridih poleg Mance obogatili tudi z gostoma iz Dalmacije in
Dejanom Vunjakom.

Na svojem februarskem
gostovanju z mediteranskimi večeri vabijo še v Cerklje na Gorenjskem in
Mursko Soboto, marec pa pričenjajo v Ajdovščini, Novem mestu in Celju.
Za dan žena bodo peli na Ptuju, nato pa jih boste lahko slišali še v
Bovcu, Litiji, Lendavi in Domžalah. Zadnji vikend v marcu bodo nastopili
v Metliki, na Bledu in v Pivki.

Mediteranski večeri

Februar
2020: Portorož (14.), Rogaška Slatina (15.), Slovenske Konjice (16.),
Cerklje na Gorenjskem (28.) in Murska Sobota (29.)

Marec 2020:
Ajdovščina (1.), Novo mesto (6.), Celje (7.), Ptuj (8.), Bovec (14.),
Litija (15.), Lendava (21.), Domžale (22.), Metlika (27.), Bled (28.) in
Pivka (29.)

Manca je samostojno glasbeno pot pričela pred petnajstimi leti na festivalu Melodij morja in sonca, kjer je leta 2007 tudi zmagala s pesmijo Baila Baila Baila. Po nizu uspešnic je leta 2012 izdala svojo prvo samostojno ploščo ter v naslednjih letih opravila več glasbenih turnej po Avstraliji, Kanadi in ZDA. Leta 2016 se je po krajšem premoru, ki ga je namenila ustvarjanju družine, vrnila v velikem slogu. S Pesmijo, najvišje uvrščeno skladbo Melodij morja in sonca po mnenju občinstva in televotinga, je v sodelovanju z vokalno skupino Kvatropirci ustvarila eno najlepših zimzelenih slovenskih pesmi vseh časov in eno najbolj predvajanih pesmi v tem letu. Še pred koncem leta pa je z Isaacom Palmo dosegla še večji uspeh z duetom Oba, ki je postal ena največjih radijskih uspešnic v tem letu. Tudi v letu 2018 je Manca ponovila uspeh na festivalu Melodij morja in sonca, kjer je za izvedbo čutne pesmi Kjer pomol poljubi morje prejela nagrado za najboljšo pevko festivala. Istega leta je izdala drugo samostojno ploščo, za leto 2020 pa že napoveduje izid tretjega albuma, na katerem bo tudi njen aktualni singel z mediteranskim pridihom, Serenada.

Pester glasbeni repertoar, srce na Mediteranu
Ustvarjalni glasbeni eros in izpovedovanje močnih čustev vodita delovanja Erosov že vse od začetka. Štirje odlični glasbeniki, ki so konec lanskega leta izdali nov singel z naslovom Le bog ve, kako te ljubim, so svoje prve oboževalce pridobili s pretanjenimi priredbami, med katerimi sta tudi nepozabni Njej in Šum na srcu, sloves romantikov pa jim je ob drugih pomagala ustvariti avtorska skladba Kako naj jo pozabim.
Tenorista Matej Dolar in Miha Lesjak, baritonist Dejan Korenak in basist Jože Sadek so Erosi, katerih glasovi vznemirjajo srca poslušalk in poslušalcev. Lahko bi rekli, da izvrstno opravljajo simbolno vlogo. S svojim petjem prinašajo srečo in združujejo pare, zato ne preseneča, da so zelo zaželeni pevci tudi na porokah.
Člani zasedbe so si podobni v veri o nepremagljivosti ljubezni, glasbeni izkušenosti in nadarjenosti, vsak med njimi obvlada tudi vsaj tri instrumente, razlikujejo pa se v glasbenih okusih, zato je njihov repertoar res širok. Izvajajo različne zvrsti, velik del namenjajo a cappella petju, pri čemer jim je še posebej pri srcu dalmatinska glasba.

Raay in Manca ŠpikFoto: Raay Music
Manca ŠpikFoto: Raay Music

Manca in Erosi svoje ljubezni do Mediterana ne skrivajo. Prav ta ljubezen jih je povezala s priljubljenim Markom Škugorjem, s katerim kar po vrsti polnijo koncertne dvorane in trge. Avgusta lani so z Večerno glasbeno čarovnijo do zadnjega kotička napolnili celjski Muzejski trg in z doseženim uspehom začeli tradicijo, ki jo bodo nadaljevali tudi letošnje poletje, z junijskimi koncerti na petih osrednjih mestnih trgih, in sicer v Škofji Loki, Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu in Kopru.

Morje, sonce in prijateljstvo kot navdih za koncerte.Foto: Raay Music
Marko Škugor je pevsko kariero začel s klapskim petjem in kot solist leta 2013 zastopal Hrvaško na Evroviziji.Foto: Raay Music

Marko Škugor je  tenorist angelskega glasu. Razprodani koncerti s stoječimi ovacijami v njegovi domovini in Sloveniji so nepozabni zaradi pevčevih iskrenih čustev in pričaranega pristnega dalmatinskega vzdušja s prizvokom opernega petja. Tako kot občinstvo ga imajo rade tudi strokovne žirije, o čemer pričajo številne nagrade na festivalih v Splitu, Šibeniku in drugje. Ob bleščečih uspehih in nagradah pa sam šteje kot največji uspeh to, da je ostal preprost, ljubeč in zna ceniti družino in prijateljstvo. Dalmatinska vilo, Oče duša vanka tila, Srce južnjačko, Čovik s mora in navsezadnje Samo s tobom sam upoznao ljubav, duet z legendarnim Oliverjem Dragojevićem, so njegove največje uspešnice. Njegova dvajseta, Deset angelov, izdana ob pevčevem tridesetem rojstnem dnevu, kaže, da z vsako novo skladbo navduši še širše občinstvo, ki njegove pesmi obožuje in si jih želi še več.

Erosi, Raay in Marjetka, BQL in Manca ŠpikFoto: Raay Music
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X