EMA

Kaj vse so glasbeniki oblekli za EMO oziroma deset nepozabnih oprav

Še dober mesec nas loči od letošnjega izbora za slovensko evrovizijsko skladbo. Da bomo izbor, ki bo 28. februarja potekal v studiu ena Televizije Slovenija, lažje dočakali, smo pripravili zabavne članke, v katerih se bomo spomnili najboljših trenutkov s preteklih Eminih izborov.

Zlati muzikanti na Emi 2007.Foto: Alesh Maatko

Deset nepozabnih Eminih oprav

Tokrat
smo v zgodovino pobrskali zato, da bi našli deset najbolj nenavadnih
stilskih oprav, torej kostumov in oblačil, ki so jih naši izvajalci
nosili na omenjenem tekmovanju. In res, imeli so zelo zanimive zamisli …

10. mesto: Zlati muzikanti (Ema 2007)
Skupina, ki sicer ustvarja v narodno-zabavnih vodah, se je leta 2007 preizkusila tudi na Emi. Bili so zelo uspešni, saj so se uvrstili celo v finale. Mnogi so bili presenečeni nad njihovim sodelovanjem, predvsem pa nad njihovo zunanjo podobo. Odeli so se v kostume srednjeveških princev, ki so prepevali o Pepelki. Nekateri so se obregnili ob bele pajkice, druge so navdušila peresa na čepicah, vsekakor pa so pritegnili pozornost.

Zasedba Nude na Emi 2007.Foto: Alesh Maatko
NudeFoto: Alesh Maatko

9. mesto: Nuša Derenda (Ema 2003)
Leta 2003 so modni opazovalci pod drobnogled vzeli stilsko podobo marsikaterega nastopajočega, izstopali pa sta odlični pevki Nuša Derenda in Alenka Godec, katerih stilist tisto leto je bil uveljavljeni Sašo Radovič. Nuša je nosila kreacijo, sestavljeno iz korzeta nenavadne oblike v modri barvi in črne hlače, zadaj pa kopico modrega blaga, ki bi moral med nastopom vihrati v vetru, pa se to ni posrečilo, zato je ob zadnji ponovitvi refrena naša plavolasa pevka blago razvezala in se, ker vetru to ni uspelo, kar sama poigrala z njim. Nušina avantgardna kreacija in nastop sta bila gledalcem očitno všeč, saj se ji je uspelo uvrstiti v superfinale, kjer je osvojila 2. mesto. 

8. mesto: Nude (Ema 2007)
Člani skupine Nude so na Emi nastopili večkrat, a nikoli niso tako izstopali kot leta 2007, ko so si nadeli nekakšne astronavtske skafandre. Peli so namreč o Elementu L, naslov skladbe pa so podkrepili še z vrednostjo atomske mase v oklepaju.

V predizboru so na oder postavili lutko astronavta, v finalu žensko, po telesu poslikano s pisanimi barvami, ki je v rokah nosila zastavo s simbolom ljubezni. Vesoljska čudaškost je navdušila gledalce in poslušalce, Nudovci so se veselili finala in v njem izvrstnega 5. mesta.

Natalija Verboten na Emi 2006.Foto: Alesh Maatko

7. mesto: Natalija Verboten (2006)
Rjavolasa pevka, ki bo marca že drugič postala mamica, je na oder Eme stopila trikrat. Najbolj smo si jo zapomnili po izboru leta 2006, ko si je za nastop izbrala povsem nenavadno opravo – bele hlače z odprtino, top z bleščečim napisom S.O.S., čarovniški frak, na glavo pa si je poveznila še velikanski čarovniški cilinder. Povsem nerazumljiva izbira kostumskih elementov, bi rekli na prvi pogled (neobičajno so bili oblečeni tudi njeni spremljevalni vokalisti in plesalci), vendar ima svojevrstno razlago. Natalija se je na odru odločila pričarati cirkus – na njem je čarala s cvetjem, mikrofonom, zajčkom in brki, eden od plesalcev je rolal in skakal, drugi so se igrali s klobuki in kolebnico … Sedaj razumete?

Natalija Verboten med čakanjem rezultatov glasovanja.Foto: Alesh Maatko
Odbito, drugačno, nerazumljivo, a zapomnljivo. Foto: Alesh Maatko

6. mesto: Rock skupina Nexys (Ema 2009)
Leto poprej sta na evrovizijskem odru z velikanskimi angelskimi krili osupnila Elnur in Samir iz Azerbajdžana, leta 2009 pa je na Emi z angelskimi krili skušala prepričati pevka Nexys. Le da si je za svojo podobo namesto belih izbrala črna krila, kar je bilo še toliko bolj nenavadno. A povedala je v resnici, čeprav nosi črno barvo, angel z belo dušo. Tudi Nexys s svojim videzom niso udarili mimo, uspelo se jim je namreč uvrstiti v finale. 

5. mesto: Alya (Ema 2009)
Težko bi izbrali njen najbolj nenavaden kostum, saj je na vsaki Emi navdušila in presenetila. Alya, ki bo letos na Emi nastopila že šestič, je leta 2004 na oder prišla s kavčem z zebrastim vzorcem in v mladostni modri obleki, leto kasneje je nosila drzno futuristično opravo srebrne barve, leta 2007 pa visoke škornje in obleko modro-rožnate barve. Mi pa smo si za najbolj izstopajočo izbrali oblekico iz leta 2009, ko je nastopila v duetu z Rudijem Bučarjem, ki bo prav tako eden od nastopajočih Eme 2015. Nosila je kratko belo kreacijo s kapuco in zašiljenim nedrčkom, kakršne je oboževala tudi Madonna.

April na Emi 2011.Foto: Alesh Maatko
April na Emi 2011.Foto: Alesh Maatko

4. mesto: April (Ema 2011)
Vedno preseneča in nič drugače ni bilo na Emi pred štirimi leti. April, ki se je uvrstila v superfinale, kjer jo je premagala Maja Keuc, si je za svoj nastop in pesem Ladadidej izbrala nenavadno opravo, ki je bila delo Jerneje Podbevške Zhembrovskyy. Rjavkaste pajkice, rjav pas z živalskim vzorcem in zlato blago z bleščicami, poleg tega pa si je na glavo nadela še svetlikajoči turban in velika sončna očala. Zanimiv stil, takšnega, kakršnega ima samo April.

3. mesto: BiLBi (Ema 2014)
Lani je med sedmimi nastopajočimi zaradi svoje zunanje podobe izstopala BiLBi, ki tudi sicer redno poskrbi, da se o njej govori. Modra srajca, rdeč metuljček, skuštrana frizura, modre nogavičke, rumeni čeveljci in … buhteče rdeče krilo, ki je bilo kot nekakšna umetniška skulptura. Slednje je ustvarila odlična slovenska oblikovalka Almira Sadar. Štajerska pevka se je s plesalci zabavala na skladbo To ni blues in nam ostala v spominu, ne samo po pesmi, ampak tudi po obleki, ki so jo nekateri zlobno primerjali kar s pohištveno Ikeo.

Bilbi je lani presenetila tudi z obleko.Foto: Alesh Maatko

2. mesto: Pika Božič (Ema 2003)
Veliko se je govorilo o nastopu Pike Božič pred, verjeli ali ne, dvanajstimi leti. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je slekla dvodelno olivno zeleno opravo in ostala zgolj v kratkih zlatih hlačkah in zlatem topu. Da bo pripravila kaj takega, ni izdala vse do nastopa v živo, zato je bilo presenečenje še toliko večje. Njen nastop po več kot desetletju še vedno ostaja legendaren.

Eva Černe na Emi 2007.Foto: Alesh Maatko

Obleka naredi človeka, pravijo

Kot smo lahko videli, je kostum na Emi še kako pomemben, saj se je
večina od izbranih izvajalcev lahko veselila dobrih uvrstitev, če ne
drugače, jim je uspelo priti v finale. Kako bodo z oblačili
eksperimentirali letošnji nastopajoči, bo torej znano že v soboto, 28. februarja 2015, ko se bo zgodila Ema …

1. mesto: Eva Černe (Ema 2007)
Velikanski kos rdečega blaga je bil pravzaprav vse, a je naredil več kot bi številni drugi rekviziti. Kostumografi so za mlado Evo, ki je pred manj kot dvema mesecema pred Emo slavila v Bitki talentov oddaje Spet doma, pripravili spektakularen nastop. Plesalke, okrašene s peresi, so rdeče blago spreminjale v različne oblike in ga nato odvrgle, vse skupaj pa se je zdelo kot v pravljični deželi. Nastopa ne bomo pozabili in tudi gledalci so si ga pred osmimi leti vtisnili v spomin, saj je Eva postala ena od dveh superfinalistk.

Eva Černe na Emi 2007.Foto: Alesh Maatko
Eva Černe je poskrbela za dovršen nastop.Foto: Alesh Maatko
Opomba: Članek izraža subjektivno mnenje avtorja. Mnenje avtorja članka ne
predstavlja mnenja uredništva spletnega portala Evrovizija.com, čeprav
lahko le to z njim soglaša.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X