EMA 2022

EMA Freš 2022 – 1. del: Kdo so glasbeniki, ki se bodo borili za nastop na EMI?

Tu je prvih sedem tekmovalcev

Tik pred lanskim božičem smo po štirih tednih spletnega tekmovanja dobili 14 finalistov izbora EMA Freš, ki se bodo kaj kmalu – in sicer skozi predvideni dve televizijski oddaji – borili za eno izmed štirih mest, rezerviranih za glasbene novince na izboru EMA 2022. Dve najboljši skladbi z EME Freš bodo izbrali gledalci preko telefonskega glasovanja, dve pa bo dodala (izbrala) še strokovna žirija. Kdaj bo na sporedu EMA Freš vsaj uradno in javnosti še ni znano …

Finalisti EME Freš so: Stela Sofia, LPS (Last Pizza Slice), Jon Vitezič, INA, Jaka Hliš, LUMA, Leya Leanne, De Liri, Marijan Novak & Špela Velikanje, Katja Kos, Emma, Anja Vodošek, Mia Vučković in Nika S..

Tokrat vam predstavljamo prvih sedem mladih glasbenikov, in sicer so tu Stela Sofia, LPS (Last Pizza Slice), Jon Vitezič, INA, Jaka Hliš, LUMA ter Leya Leanne.

Stela Sofia

Stela Sofia poje od svojega osmega leta. Nastopila je že na več odrih, med drugim tudi na festivalu v Srbiji in Makedoniji. Skupaj s producentom in avtorjem Žanom Serčičem je januarja 2020 posnela svojo prvo pesem, Sita Sem. Sodelovanje sta nadgradila z istoimenskim albumom, ki bo izšel predvidoma prihodnje leto. Zraven petja igra tudi klavir in ukulele, ukvarja pa se tudi s plesom.

Stela Sofia
Stela Sofia

LPS (Last Pizza Slice)

Skupina LPS (Last Pizza Slice), ki jo sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature), je nastala decembra 2018 v music roomu Gimnazije Celje center. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju. So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so v predizboru dosegli prvo mesto po mnenju strokovne žirije in se uvrstili v polfinale tekmovanja, pozneje pa tudi v finale. Izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder, izbrani pa so bili pa tudi med top 15 skupin na mariborskem Šourocku. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa težijo k avtorski glasbi.

LPS (Last Pizza Slice)
LPS (Last Pizza Slice)

Jon Vitezič

Jon Vitezič je 18-letni avtor, kitarist in pevec iz Ljubljane. Do svojega 16. leta je spisal 30 pesmi, 12 jih je uvrstil na svoj prvenec, ki ga je posnel s producentom Petro Deklevo. V letu 2021 je podpisal izvajalsko in založniško pogodbo z založbo Nika records, ki ga je podprla na samostojni glasbeni poti. Pred kratkim je izdal svoj prvi singel in videospot za skladbo Utrip. V letu 2022 boste lahko slišali kar nekaj novih singlov v slovenščini in angleščini, v drugi polovici leta pa lahko pričakujete izid prvega samostojnega albuma. Na koncertih se Jon Vitezič predstavlja sam in na zanimiv način s pomočjo pedala »looper« interpretira svoje pesmi.

Jon Vitezič
Jon Vitezič

INA

Ina se s petjem ukvarja že od otroštva, saj že od nekdaj goji ljubezen do najrazličnejših glasbenih žanrov. V zgodnjih mladostniških letih je odkrila tudi strast do pisane besede in poezije, ki jo tudi danes vključuje v svoje glasbeno ustvarjanje. V letu 2018 je poleg popglasbe zaplavala še v druge glasbene zvrsti in začela prepevati v rockovski skupini, kjer si je pridobila »odrsko kilometrino« in izkušnje. Že nekaj let pod mentorstvom vokalnega učitelja izpopolnjuje svojo vokalno tehniko in odkriva svoj glas. V letu 2021 se je ob svoji ljubezni do rocka in skupine odločila, da se poda še na samostojno glasbeno pot, skozi katero odkriva svojo drugo plat. Kot finalistka tekmovanja Slovenska nota se je predstavila s svojo prvo avtorsko pesmijo Samo midva, s katero je v finalu dosegla 2. mesto po mnenju strokovne komisije, in na tekmovanju Malta Golden Voices dosegla 3. mesto v svoji kategoriji. Pri ustvarjanju avtorske glasbe sodeluje z Maticem Mlakarjem in Juretom Skazo, ki sta poznana kot avtorja zmagovalne pesmi Eme freš 2020.

Ina
Ina

Jaka Hliš

Jaka Hliš je kitarist in pevec, ki se je javnosti predstavil kot kantavtor maja 2021 s svojim prvencem Le v mislih. Glasba ga spremlja, odkar ve zase, in zanj predstavlja pravo barvno paleto komunikacijskih sredstev, v katere zakoplje občutke zgodb, ki jih vsakemu izmed nas piše življenje na svojstven in raznolik način. Jaka sam sebe imenuje civilizirani divjak. Je ubijalec stereotipov, ki ne obsoja na podlagi govoric, in dodaja, da ga ni strah, kaj drugi mislijo, saj je spoštovanje drug drugega ključno. Brez zadržkov pove, da ne glede na to, kaj, koliko in kako delaš, se vedno najdejo ljudje, ki v tebi vidijo negativno. Reče jim nergači. In dodaja, da je v vsakem trenutku in z vsako besedo treba biti pozoren, da se v tej vlogi ne znajdemo sami.

Jaka Hliš
Jaka Hliš

LUMA

LUMA je novonastali duet, ki ga sestavljata Lucija Harum in Martin Vogrin. V Ljubljano priseljena Štajerca sta se pred približno enim letom podala na pot raziskovanja, kam ju lahko za štirimi stenami pripelje njuna ustvarjalnost, če imata na voljo glas, glasbila in prenosni računalnik. Letos poleti sta izdala debitantski singel Promises, v novembru pa se mu je pridružil še drugi, z naslovom Poco a Poco. Pri eksperimentiranju ju povezuje skupna ljubezen do mešanja različnih slogov popa in alternativne glasbe, njune skladbe pa kljub raznolikosti vežejo moderni produkcijski pristopi in Lucijin nežen vokal. Zvočni spekter njune glasbe se razteza od klasičnih zvokov saksofona in kitare do modernih, sintetičnih, nizkofrekvenčnih zvokov, uravnoteženih z mehkim petjem ali parlandom. Lucijina besedila izhajajo iz medosebnih odnosov in introspekcije. Črpa iz vsega, kar se dogaja okoli nje, s tem da skuša gledati svet na mikroravni, zanimajo pa jo predvsem človek kot tak in njegova osebna izkustva, pri tem pa ji rad pomaga tudi Martin, sicer študent psihologije. Ljubezen do glasbe jima je skupna že iz otroštva, oba sta tudi končala nižjo glasbeno šolo, Martin iz kitare, Lucija pa iz violine. Lucija je svojo pot nadaljevala na AGRFT-ju, kjer je diplomirala iz dramske igre, trenutno pa zaključuje magisterij iz gledališkega petja. Gledališče pa ni tuje niti Martinu, ki ustvarja glasbo za gledališke predstave.

LUMA
LUMA (Lucija Harum in Martin Vogrin)

Leya Leanne

Leya Leanne od malih nog obožuje glasbo. Kot majhna deklica je s petjem nastopila na različnih prireditvah, zato je že takrat vedela, da je to nekaj, kar želi početi v življenju. Svojo pot kot avtorica in izvajalka je začela v osnovni šoli. Svojo prvo izdano pesem z naslovom Ritm v srce je napisala leta 2016. Maja 2017 je napisala besedilo in upesnitev pesmi za glasbenika in pevca Žana Serčiča z naslovom Tebe ne dam, ki sta jo februarja 2019 izdala kot duet. Zadnja izdana avtorska pesem z naslovom Sede je bila ustvarjena in izdana leta 2020 v sodelovanju z Ervinom Tršeličem. Trenutno ustvarja veliko novih pesmi, ki bodo izšle na njenem prvem EP-ju v letu 2022.

Leya Leanne
Leya Leanne
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button