EMA 2022

EMA 2022 – 2. predizbor: Gušti feat. Leyre: Pesem je naš adut

Gušti feat. Leyre - Nova romantika

Na EMI 2022, ki jo bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, se bo za evrovizijsko vstopnico skupaj borilo dvajset tekmovalcev, in sicer v vsakem predizboru po deset. Vse glasbenike tradicionalno predstavljamo tudi na Evrovizija.com.

V drugem predizboru bosta kot druga po vrsti nastopila Gušti in Leyre, ki stavita na skladbo Nova romantika. Leyre Legarda Ventura ustvarja pod imenom Leyre. Ima 19 let in je študentka z velikim veseljem do petja in glasbe. “Rojena sem (2002) v Španiji, v Slovenijo sem prišla, ko sem imela dve leti in pol. Večino otroštva in osnovnošolsko izobraževanje sem tako preživela v Novem mestu, prosti čas in počitnice pa preživljala v Ljubljani, Španiji in na različnih destinacijah skupaj z družino. Sedaj že nekaj let živim pretežno v Ljubljani, kjer sem letos zaključila srednjo šolo in  jeseni postala študentka. Glasba me spremlja odkar pomnim, vedno sem rada poslušala glasbo, pela in še plesala. Pela sem v pevskih zborih in še v času OŠ sem sodelovala s KD MLIN Radomlje in nastopala v njihovih muzikalih. Kasneje sem imela tudi več solo nastopov, letos pa sem izdala svoj prvi singel z naslovom Energy, ki mi je odprl vrata za nova sodelovanja tudi z drugimj ustvarjalci. Predvsem pa mi je s pozitivnimi odmevi dal zagon za nadaljnje ustvarjanje.”

Pod imenom Gušti se skriva Miha Guštin, ki se je že pri enajstih letih vključil v šolski tamburaški orkester. “To je bil moj prvi stik z inštrumentom, zaradi talenta sem v dveh letih napredoval v Mandolinski orkester KUD stadion, kjer sem igral kitaro in nato kontrabas. Orkester Mandolina je edini tovrstni orkester v Sloveniji, za katerega je svoj čas pisal priredbe in dirigiral znani slovenski skladatelj Tomaž Habe. Dobil sem tudi srebrno Gallusovo priznanje za 15 letno sodelovanje pri Orkestru Mandolina. Ves ta čas sodelovanja z že prej omenjenim orkestrom, sem poleg zaznamoval svojo glasbeno življenje z Rock skupino Big Foot Mama, kjer sem igral kitaro in bil avtor glasbe in tekstov večine hitov omenjene skupine. Skupina Big Foot Mama je še danes, nek temelj sredinskega rocka v Sloveniji in pesmi, ki sem jih napisal počasi prehajajo med zimzelene. Po izstopu iz skupine Big Foot Mama sem ustvaril samostojni glasbeni projekt Dolce vita, na katerem poje nekaj priznanih in nekaj še neznanih pevcev, glasba in besedila pa so moje avtorsko delo. Na tem glasbenem projektu sem spoznal takrat še nepoznano pevko Polono Kasal, s katero sva tvorila izjemno uspešen dvojec z naslovom Gušti & Polona. Jaz kot avtor glasbe in tekstov Polona kot vokalist. Tudi ta projekt, je dal slovenski glasbeni sceni nek nov pridih, širino in drugačnost v slovenski glasbeni pop kulturi,” je strnil Gušti, ki je med drugi odgovarjal na naša vprašanja in ki je med drugim spisal glasbene podlage za vrsto slovenskih TV serij in nanizank.

Gušti se je od leta 2016 pa do konca 2019 posvetil predvsem svoji prvobitni dejavnosti, ustvarjanju glasbenega materiala za svojo ploščo, ki bo izšla v digitalni obliki. 

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za EMO 2022?
Ne bi rekel da me je presenetila, sem kar pričakoval.

Kako bi se predstavili publiki?
Mislim, da mene publika že nekoliko pozna iz obdobja skupine Big Foot Mam ter Gušti in Polona. Predvsem je tu javnosti še nepoznana Leyre iz Novega mesta. Je mlada pevka, ki ima odličen vokal!

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca EME 2022 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2022?
Ne bi že na začetku rad špekuliral in napovedoval. Je kar nekaj dobrih izvajalcev, ki so lahko izbrani za Pesem Evrovizije.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru EME 2022?
Predvsem bi radi, da poslušalci pesem poslušajo in jo tudi slišijo … pesem je naš adut.

Kakšen nastop obljubljate, kako se pripravljate?
Nimamo neke posebne koreografije, pesem in dober vokal je naša koreografija.

Gušti in Leyre
Gušti stavi tudi na Leyre, ki je mlado dekle z odličnim vokalom. Foto: Promo foto

O čem govori vaša skladba?
Pesem govori o mladini današnjih dni, ki malo blodijo in tavajo. Poleg tega govori šer o pojmu med ljubeznijo in svobodo.

Če bi slučajno zmagali na EMI 2022, kaj lahko pričakujemo od vas v Torinu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem glasbenem odru?
To bi bila za vse nas izjemna čast, da bi zastopali Slovenijo. Predvsem se mi zdi, da vsi mi izhajamo iz pesmi, ki je najbolj pomemben element celotnega nastopa. Nismo na odru zaradi petard in raket … Je pa milorečeno abstraktno že sedaj razmišljati o Torinu, ko pa smo še v polfinalu.

Koliko časa že spremljate Evrovizijo?
Če sem iskren EME nikoli nisem zares spremljal, se pa seveda spomnim določenih zmagovalcev.

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je do danes najbolj navdušil?
Meni osebno je pesem Tih deževen dan ena boljših slovenskih zmagovalk. Tudi Sestre in Lahko ti podarim samo ljubezen so mi lepo ostale v spominu … So mi pa pesmi, ki niso zmagale zelo ljube, kot naprimer Silvija/Magnifico in Veter z juga/ Tinkara Kovač.

Če damo EMO in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2022?
Še dobrih komadov.

https://www.facebook.com/watch/?v=606614490431772&ref=sharing

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
2
+1
4
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
Twitter
Back to top button