EMA 2022

EMA 2022 – 1. predizbor: Manouche stavi na ljubezensko zgodbo

Manouche - Si sama?

Na EMI 2022, ki jo bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, se bo za evrovizijsko vstopnico skupaj borilo dvajset tekmovalcev, in sicer v vsakem predizboru po deset. Vse glasbenike tradicionalno predstavljamo tudi na Evrovizija.com.

V prvem predizboru bo kot zadnja po vrsti zapela skupina Manouche, ki stavi na skladbo Si sama?. Manouche je glasbena zasedba, ki deluje in ustvarja avtorsko glasbo že deset let. Electro gypsy swing kolektiv sestavljajo Petra Trobec, Luka Ipavec in Krešimir Tomec ter kakopak avtor ter vodja zasedbe Robert Pikl, ki je odgovarjal na naša vprašanja.

Za nami so trije albumi, dvanajst glasbenih videov ter ogromno število koncertov pri nas in v tujini.

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za EMO 2022?
Seveda sem bil prijetno presenečen, da so nas izbrali med tolikšnim številom prijavljenih skladb. Pred leti sem bil tudi sam enkrat član strokovne žirije za EMO in enkrat član strokovne žirije EBU tako, da iz lastnih izkušenj vem, da gre za odgovorno funkcijo in se je včasih težko odločiti, kdo vse se bo uvrstil oziroma ne bo uvrstil naprej.

Kako bi se predstavili publiki?
Manouche je glasbena zasedba, ki deluje in ustvarja avtorsko glasbo že deset let. Electro gypsy swing kolektiv sestavljajo: Robert Pikl, Petra Trobec, Luka Ipavec in Krešimir Tomec. Za nami so trije albumi, dvanajst glasbenih videov ter ogromno število koncertov pri nas in v tujini.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca EME 2022 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2022?
O končni zmagi se mi zdi še malo prerano razmišljati. Za začetek je plan čimbolje izvest našo točko ter upati na finale, seveda pod pogojem, da bo skladba všeč gledalkam in gledalcem. Njihovi glasovi prinesejo še vseeno največ, kar se tiče uvrstitve v finalni del tekmovanja.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru EME 2022?
Adut je po mojem mnenju to, da je naša skladba drugačna od ostalih že po zvrsti, tekstu in mogoče še čem. Je mogoče bolj retro, kot pa se spogleduje z modernimi elektronskimi elementi. Meni se zdi in komična in plesna in ‘igriva’, kar je že neke vrste naše poslanstvo od samega začetka.

Kakšen nastop obljubljate, kako se pripravljate?
Kar se tiče mene osebno žal ne obljubim kakih akrobatskih plesnih vragolij, ker sem si ravno v nedeljo ob pripravljanju družinskega kosila močno poparil desno nogo in upam, da se čimprej rana vsaj za silo zaceli. Na prihajajočih vajah bom v kombinaciji en čevelj, en sandal, na nastopu pa malo stisnem zobe in bo. (smeh)

Manouche
Manouche sestavljajo Robert Pikl, Petra Trobec, Luka Ipavec in Krešimir Tomec. Foto: Jure Matoz

Nikoli ne bom pozabil kakšna galama je bila v našem bloku v Kamniku, ko je zmagala skladba Rock me baby.

O čem govori vaša skladba?
Skladba govori o mladeniču, ki si nadvse želi priti na obisk k svoji izbranki. Ona še kar živi pri starših, ki pa jih še ni spoznal in je malo v srbeh zaradi tega, zato jo nagovarja: “Si sama, a doma je tudi mama, daj pokliči me nazaj …” V vsakem primeru gre za ljubezensko zgodbo, ki je bolj značilna za kako staro burlesko kot moderni roman.

Če bi slučajno zmagali na EMI 2022, kaj lahko pričakujemo od vas v Torinu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem glasbenem odru?
Ne obljubljam zlatih kodrov in zlatih dresov. Če pa res zmagamo, vas nemudoma po zmagi zasujem s kakimi novimi idejami in prebliski.

Koliko časa že spremljate Evrovizijo?
V moji mladosti, še v času bivše federacije je bil to nekako družinski ritual, ki ga nihče od nas ali sorodnikov ni zamudil. Nikoli ne bom pozabil kakšna galama je bila v našem bloku v Kamniku, ko je zmagala skladba Rock me baby … Bilo je kot po zmagi na kakšnem pomembnem prvenstvu v športu. (smeh)

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je do danes najbolj navdušil?
Kar se tiče slovenskih skladb nedvomno Sestre (Lahko ti podarim samo ljubezen). Seveda tudi zaradi njihove pojave ter posledično drznosti sporočila …, obenem pa je z leti postala slovenska zimzelenčica. Kar se tiče pa evrovizijskih zmagovalk pa je meni osebno Save your kisses for me, ker me malo spomni na skladbe v stilu mojstra Burta Bacharacha, ki jih obožujem. Spomnim se seveda tudi Johnnyja Logana s Hold me now ali pa recimo Celine Dion z Ne partez pas sans moi.

Če damo EMO in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2022?
Par udarnih singlov in posledično nov album naslednje leto. Obeta se tudi lep projekt povezan z novim slovenskim mladinskim filmom in upam, da čimprejšnje odprtje odrskih prizorišč kjer smo najraje.

https://www.facebook.com/watch/?v=303703275154705&ref=sharing

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
8
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button