EMA 2022

EMA 2022 – 1. predizbor: July Jones komaj čaka, da vidite, kaj je pripravila

July Jones - Girls Can Do Anything

Na EMI 2022, ki jo bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, se bo za evrovizijsko vstopnico skupaj borilo dvajset tekmovalcev, in sicer v vsakem predizboru po deset. Vse glasbenike tradicionalno predstavljamo tudi na Evrovizija.com.

V prvem predizboru bo kot prva po vrsti nastopila July Jones, ki stavi na skladbo Girls Can Do Anything. July Jones je rojena v Ljubljani. Z glasbo se je začela ukvarjati pri šestih letih, ko je obiskovala ure klavirja, flavte in pela v zboru. “Petja sem se začela učiti pri enajstih letih in takrat sem se tako navdušila nad soul glasbo, da sem hotela postati pevka v gospel zboru. Začela sem objavljati svoje videe na YouTube in eden izmed njih je dosegel pol milijona ogledov. Opazila me je tudi nemška založba in pri štirinajstih sem imela z njimi že podpisano pogodbo, kar je prineslo veliko potovanj v Nemčijo, še več pa pripomoglo k mojemu razvoju kot glasbenica. V tretjem letniku gimnazije sem dobila štipendijo za dokončanje šolanja v ZDA, tako da sem se preselila čez lužo. Po končanem šolanju mi je bostonska univerza Berklee College of Music ponudila štipendijo, a ker sem že imela podpisano pogodbo z založbo v Evropi in ker sem bila dobra v pisanju komercialne glasbe, sem ponudbo zavrnila in se preselila v London,” se nam je pred slabimi petimi leti na našem portalu Evrovizija.com predstavila July Jones, ki trenutno živi in ustvarja na Otoku, kjer sodeluje s številnimi priznanimi producenti. Poleg tega pa pišem tudi za druge glasbenike, ustvarjai svojo glasbo, in sicer elektro-pop zvrst.

July Jones je leta 2019 z Raiven ustvarila skladbo Kaos, s katero se je ta predstavila na EMI.

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za EMO 2022?
Presenetila ali ne, iskreno sem predvsem zelo vesela, da bom lahko zapela za slovenske gledalce in poslušalce. Ko sem se prijavila, sem verjela vase in v svojo pesem. Želim pokazati, da ne glede na to, od kod prihajaš, si lahko, kdor hočeš, in delaš, kar hočeš. Želim biti vzor mlajši generaciji in pokazati, da se lahko izražaš tako, kot si želiš, ljubiš, koga hočeš, in si, kdor hočeš. Če to dosežem s svojim nastopom, potem dosežem vse, kar sem si zadala.

Kako bi se predstavili publiki?
Sem July Jones, tekstopiska, pevka in glasbena producentka, ki ustvarjam predvsem alt-pop glasbo in si prizadevam dvigniti glasbo na nove ravni. Rojena sem v Ljubljani in sem v Slovenijo dobesedno zaljubljena, čeprav sem se v tujino odpravila že pri 15. letih. Po študiju jazza v Združenih državah Amerike, sem se preselila v London, saj sem želela raziskovati pop glasbo. Zdaj živim in ustvarjam v Londonu, kjer je trenutno moj dom, moje življenje, vedno pa se z veseljem vračam v Ljubljano, saj ljubim Slovenijo. Veste, London je blizu Slovenije, tako da se res veliko vračam domov, a hkrati dovolj daleč, da imam tam večje glasbene priložnosti.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2022 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2022?
Zmaga bi mi dobesedno pomenila ves svet. Ljubim svojo državo in sem nanjo zelo ponosna. Vem, da sem vznemirjena in da me morda veliko ljudi sprva ne bo takoj razumelo, vendar mislim, da lahko mladim prinesem nov glas. Verjamem pa tudi, da moja pesem ‘Girls Can Do Anything’ kaže novo perspektivo in resnično predstavlja novo dobo glasbe in žensk. Je zelo spevna, privlačna, a hkrati ima prednost, ki jo Evrovizija vedno išče.

July Jones
July spremlja Evrovizijo od malih nog. Foto: Frederick Wilkinson

Ponosna sem nase in na svoje delo, za svoj največji dosežek pa si za zdaj štejem nominacijo za glasbeno nagrado grammy.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru EME 2022?
Stavim na celoten paket. Na glas, na nastop, na šov, na pesem, na tekst, na performace. Komaj čakam, da vidite, kaj sem pripravila …

Kakšen nastop obljubljate, kako se pripravljate?
Z ekipo bom naredila res dober šov in potisnila glasbo do njenih meja in mislim, da bi se to na Evroviziji res obrestovalo. Verjamem, da se bo moja ljubezen do Slovenije pokazala v mojem nastopu, zato upam, da mi bo država vrnila ljubezen. Veliko treningov in priprav je za mano, ampak vem, da sem dobro pripravljena na nastop, zato že komaj čakam, da pokažem, kaj sem pripravila.

O čem govori vaša skladba?
Nastopila bom s pesmijo ‘Girls Can Do Anything’, ki govori o opolnomočenju žensk in želim pokazati, da lahko ženske nosijo, kar hočejo, se izražajo, kakor hočejo, in so na to ponosne. Tudi sama živim v svetu, kjer ženske veliko zatirajo, še posebej, ker sem z Balkana in delam v glasbeni industriji, ni tako lahko, kot ljudje mislijo. Ne maram stereotipov, zato sem tudi nekako napisala pesem iz razočaranja. Ženske od kjerkoli na svetu so tako inteligentne, tako neverjetna bitja in prav moja pesem govori o tem, da počastimo to in pokažemo zabavno in noro stran tega. Želim pokazati, da lahko ženske nosijo, kar hočejo, se izražajo, kakor hočejo, in so na to ponosne. Girl power!

Če bi slučajno zmagali na EMI 2022, kaj lahko pričakujemo od vas v Torinu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem glasbenem odru?
Zastopati Slovenijo na Evroviziji bi mi bila največja čast, predvsem pa bi še enkrat dokazala, da Slovenija zna in zmore premikati meje. Po lanskoletnem nastopu Maneskina se mi zdi, da lahko moja domiselna prednost popelje Slovenijo res daleč na evrovizijskem odru.

July Jones
Z ekipo bom naredila res dober šov in potisnila glasbo do njenih meja, pove July. Foto: Frederick Wilkinson

Želim biti vzor mlajši generaciji in pokazati, da se lahko izražaš tako, kot si želiš, ljubiš, koga hočeš, in si, kdor hočeš.

Koliko časa že spremljate Evrovizijo?
Evrovizijo spremljam že od malih nog, saj sta me vedno zanimala šov in glasba vseh držav, predvsem pa tista glasba, ki je izstopala iz poplave pesmi. Na evroviziji je velik trend, da tista pesem, ki zmaga, jo naslednje leto veliko držav kopira. Sama pa vedno nastavim na unikatnost in tudi na to, da se z glasbo da premikati vse.

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je do danes najbolj navdušil?
Zagotovo sta to pesem Molitva od Marije Šerifović in pesem Euphoria od Loreen. Od slovenskih pa mi je najbolj ostala v spominu Maja Keuc s pesmijo No one.

Če damo EMO in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2022?
Uf, marsikaj pripravljam, veliko svojih avtorskih pesmi. Zdaj sem osredotočena na nastop na Emi, nato pa pride na vrsto moj prvi mixtape, ki bo izdan v naslednjih tednih. Po Emi me čaka tudi turneja po Veliki Britaniji, nato pa bomo videli. Res obožujem svoje delo, všeč mi je, da se lahko vsak dan zbujam in delam s tako neverjetnimi umetniki ter sem lahko kreativna v studiu. Všeč mi je, da je moje delo prepoznavno in predvajano na radijskih postajah po vsem svetu, to je izpolnjujoče. Glasba je tako močno orodje in ne glede na to, od kod prihajaš, je mogočna, če to želiš.

https://www.facebook.com/watch/?v=1631392200528284&ref=sharing

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
8
+1
3
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1
+1
5
Twitter
Back to top button