EMA

Ema 2019: Renata Mohorič pravi, da njena balada ni tipično ‘evrovizijska’

Na Emi 2019 se bo za evrovizijsko vstopnico borilo deset tekmovalcev, ki jih tudi tokrat predstavljamo na Evrovizija.com. Kot druga po vrsti je tu Renata Mohorič, ki nam je v prijetnem razgovoru zaupala, da je njena pesem Three bridges “baladnega tipa in govori o ljubezni, ki se ni nikoli popolnoma razpela, niti izpela …”.

Ema: To so vsi letošnji izbranciKdo vse je izbiral pesmi?Uspehi zmagovalcev Eme na ESC
Renata MohoričFoto: Petra Hočevar

Renata Mohorič je svojo pevsko kariero začela v pop rock skupini I.C.E, kjer se je uveljavila tudi kot avtorica besedil in soavtorica glasbe. Skupina I.C.E. je nastala leta 2005 in v dobrem desetletju nanizala kar lep nabor uspešnih radijskih singlov (Na liniji, Kje si zdaj, Sanjaj, Živim brez navodil, Cukr Pop, Spomni se …) in dva albuma z naslovom Na liniji ter Tu je raj. Večji preboj je skupina doživela po tem, ko je bila leta 2007 med velikim številom glasbenih zasedb, izbrana na natečaju za predskupino zasedbe Šank Rock, kar ji je posledično prineslo veliko možnosti za spoznavanje z večjimi koncertnimi odri doma in v tujini. Renata je v preteklosti sodelovala tudi s priznanimi slovenskimi in tujimi izvajalci, in sicer s Cotom – kitaristom Jana Plestenjaka, Zlatanom Čordičem – Zlatkom, z bandom Hamo & Tribute to love ter pred leti nastopila na velikem odru festivala Pivo in cvetje s kitaristom skupine Bon Jovi. Nedavno se je uspešno preizkusila tudi v imitaciji slavnih pevskih likov na oddaji Znan obraz ima svoj glas, tokrat pa se na Emi Renata predstavlja kot solistka s skladbo, katere glasbo je napisal uveljavljen makedonski avtor Grigor Koprov, besedilo pa znan švedski pevec in skladatelj Stiko.

Sodelovala je tudi v šovu Znan obraz ima svoj glas.Foto: Miro Majcen

Kako bi opisali vašo pesem Three bridges, ki jo boste predstavili na Emi 2019?

Pesem
za letošnjo Emo je baladnega tipa in govori o ljubezni, ki se ni nikoli popolnoma
razpela, niti izpela … Ostaja pa upanje, da se morda nekoč nekje bo

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za Emo 2019?
V vsakem primeru si presenečen, če med več kot 100 prijavljenimi skladbami, ravno to, ki jo zastopaš ti, uvrstijo v ožji izbor.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vas še ne poznajo in morda celo dvomijo o vas?
Naj govorijo dejanja oz. v tem primeru glasba. 16. februarja nas lahko tisti, ki nas še ne poznajo, spoznajo in se sami odločijo ali bodo verjeli naši skladbi. (smeh)

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu
izbrali za zmagovalca Eme 2019 oziroma za predstavnika Slovenije na
Evroviziji v Tel Avivu 2019?

Zadali smo si, da nastop kar se da najbolje izpeljemo in pesem predstavimo v najboljši možni luči. Izbiro najboljše točke pa prepuščamo žiriji in občinstvu.

Če bi slučajno zmagali na Emi 2019, kaj lahko pričakujemo od vas v
Tel Avivu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem največjem glasbenem
odru?

Zanimivo skladbo, s strani izvajalcev pa pristen, emotiven ter vokalno suveren nastop. Stati
na tako velikem glasbenem odru bi bila najbrž izjemna izkušnja. O samem
pomenu pa bi verjetno lažje govorila šele, ko/če bi se to dejansko
uresničilo.

Leta 2015 so I.C.E. s skladbo Vse mogoče prvič sodelovali tudi na izboru Ema.Foto: Alesh Maatko
Renata Mohorič na Emi 2015.Foto: Alesh Maatko

Kaj bo vaš adut na odru Eme 2019?
Ostalih skladb še nisem slišala, zato o prednostih težko govorim. Adut je morda v tem, da pesem ne temelji na pompu in ni tipično ‘evrovizijska’, temveč bo poudarek na minimalizmu in emocijah.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Zaenkrat se ideja o samem nastopu še rojeva. Glede na skladbo bo najverjetneje bolj minimalističen in osredotočen na interpretacijo ter samo izpoved.

Koliko časa že, če sploh, spremljate Evrovizijo?
Evrovizijo sem marsikdaj spremljala že kot majhna deklica, v zadnjem času pa jo spremljam, če mi čas dopušča.

In za konec še … katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je najbolj navdušil, če se seveda ozremo nazaj?
Veliko je skladb, ki na Evroviziji navdušijo na tak ali drugačen način. Name je močan vtis naredila skladba izpred dveh let v izvedbi Salvadorja Sobrala. Tudi slovenskih skladb in nastopov je bilo nekaj precej zanimivih. Lea Sirk me je lani zelo navdušila z nastopom, pristnostjo in sproščeno energijo.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button