EMA

EMA 2015: In zmagovalec je …

Kdo si bo pridobil vstopnico za nastop na jubilejni Pesmi Evrovizije, bo znano po dveh krogih glasovanja na izboru EMA 2015, kjer se bodo predstavili: Alya & Neno Belan, Tim Kores, Jana Šušteršič, I.C.E., Clemens, Maraaya, Rudi Bučar En Figoni in Martina Majerle.

Izvajalci EME 2015: Alya & NenoTimJanaI.C.E.ClemensMaraayaRudiMartina
EMA bo dobila novega lastnika.Foto: Alesh Maatko

V prvem krogu bo tričlanska strokovna žirija izmed osmih izbrala dve najboljši pesmi, ki se bosta uvrstili v t. i. superfinale. V drugem krogu se bosta obe superfinalni pesmi še enkrat predstavili. Zmagovalca, predstavnika RTV Slovenija na 60. izboru Pesmi Evrovizije, bodo določili gledalci s telefonskim glasovanjem.

Način glasovanja bo enak kot na izboru EMA 2011, na katerem je slavila Maja Keuc, ki se bo tokrat – poleg Darje Švajger, Tinkare Kovač in Nejca Šmita – preizkusila v vlogi gostiteljice izbora. Nejc Šmit nam je zaupal, da je energija med gostitelji izjemna. Med drugim se bodo, v duhu dvajsete, jubilejne Eme, skupaj spomnili tudi slovenskih skladb, ki so nas predstavljale na evroviziji v preteklosti. Režiserka izbora bo Urška Žnidaršič, za scenografijo pa je poskrbela Greta Godnič.

Strokovna komisija je izmed 145 prijavljenih na javni razpis in s povabilom avtorjem / izvajalcem izbrala osem izvajalcev, ki bodo nastopili po sledečem vrstnem redu:

Izvajalec Naslov Glasba Besedilo Aranžma
Alya &
Neno Belan
Misunderstandings Neno Belan,
Zvonimir Zrlić
Tonči
Pajkin
Neno Belan,
Zvonimir Zrlić, Žare Pak

Tim Kores
Once Too
Many Times
Dejan
Radičevič
Tim Kores Dejan Radičevič,
Tim Kores

Jana
Šušteršič
Glas srca Aleš Klinar Tina Muc Miha Gorše

I.C.E.
Vse mogoče Jalen
Štremfelj, Renata Mohorič, Matej Sušnik, Blaž Sotošek, Tine Janžek
Renata
Mohorič
Jalen
Štremfelj, Renata Mohorič, Matej Sušnik, Blaž Sotošek, Tine Janžek

Clemens
Mava to Klemen
Mramor
Tina Muc Miha Gorše

Maraaya
Here For
You
Raay,

Marjetka Vovk
Charlie
Mason, Raay
Raay, Art
Hunter, Tomass Snare

Rudi Bučar
En Figoni
Šaltinka Rudi Bučar Rudi Bučar Rudi Bučar,
Gaber Radojevič

Martina
Majerle
Alive Andrej
Babić
Andrej
Babić
Branko
Berković
Gostitelji izbora EMA 2015.Foto: RTV Slovenija

Clemens (Mava to) na letošnji Emi ne bo debitiral le kot izvajalec, ampak tudi kot avtor. Enako velja tudi za člane skupine I.C.E. (Vse mogoče), ki svoje komade tudi sicer večinoma pišejo sami (Na liniji, Kje si zdaj). Novinca sta tudi Neno Belan in Zvonimir Zrlić (Misunderstandings). Že drugo leto zapored pa bomo lahko prisluhnili Rudiju Bučarju (Šaltinka) – lani se je ob spremljavi zasedbe Elevators prav tako predstavil z lastno skladbo Tja. V boj se znova podajata tudi dva evrovizijska avtorja. Raay je avtor zaenkrat še aktualne slovenske evrovizijske popevke Spet / Round and Round, z Marjetko Vovk, soavtorico Here for you, pa sta Uli Ložar pomagala pri nastanku Nisi sam (Your light).

EMA 2015 bo potekala v studiu 1 RTV Slovenija, s pričetkom ob 20. uri.Foto: Stane Sršen / RTV Slovenija

Oddaja Zakulisje Eme 2015

Dan po Emi, 1. marca bodo ob 17.20 na 1. programu Televizije Slovenija razkrili zakulisje Eme 2015. Reporterka Špela Močnik bo gledalcem predstavila celoten potek dela vseh ekip vključenih v pripravo oddaje. Gledalci bodo lahko videli tudi dogajanje med snemanjem oddaje, dogajanje v zaodrju, kjer se bodo družili izvajalci in avtorji skladb, novinarji, fotografi … med Emo in še kaj …

Dejan Radičevič (Once too many times) je z Nino Pušlar že okusil, kako je skoraj zmagati na Emi. Andreju Babiću (Alive) bi lahko rekli hrvaški Ralph Siegel, saj so njegove skladbe na Evrosongu zastopale že štiri države: Hrvaško (Više nisam tvoja, 2003), BiH (Call me, 2005), Slovenijo (Cvet z juga, 2007 in Love symphony, 2009) ter Portugalsko (Senhora do mar, 2008 in Vida minha, 2012). Največ kilometrine pa ima Aleš Klinar (Glas srca), ki ga poznamo še kot člana Martina Krpana, Agropopa in Rock Partyzanov (s slednjimi je na izboru sodeloval leta 2011). Na Emo je bil prvič povabljen leta 1997, ko si je za svoja izvajalca izbral Dominika Kozariča (Zaradi nje) in skupino Napoleon (Prosim, ostani).

Lansko leto nas je na Evroviziji zastopala Tinkara Kovač.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X