ZABAVNO & DRUŽABNO

Elza Budau prejela srebrni red za zasluge

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Med prejemniki je bila tudi izjemna Elza Budau, ki je prejela srebrni red za zasluge za izjemen ustvarjalen opus poezije, šansonov in popevk.

Glasba, umetnost in lepa beseda

Kot so zapisali v utemeljitvi, je Elza Budau prvo pesniško ime slovenske popevke in šansonov. “Piše o življenju in ljudeh, o večnosti in minljivosti, o ljubezni in samoti. V vsaki črki, ki jo je kdaj napisala, so njen značaj, izkušnja in srce, ob teh pa spoštovanje in občudovanje slovenskega jezika.

Glasba, umetnost in lepa beseda so imele v življenju Elze Budau vedno svoj dom. Odraščala je z radovednimi očmi in odprtim duhom, od malega je pisala črtice, novele in potopise. V gimnaziji je objavljala besedila v reviji Mlada pota in nato v časniku Delo, ko je leta 1962 izšel njen prvi roman, Diagram neke ljubezni, pa je poseben in svež slog pisanja takoj vzbudil zanimanje, avtorska dovršenost in zrelost literarnega prvenca pa pozornost in pričakovanja za nadaljnje ustvarjanje. Čez leta je sledila Ljubezen v f-molu, obsežen roman, ki je v slovenski literaturi nekaj posebnega.

Večino svoje ustvarjalnosti pa je Elza Budau posvetila poeziji. Na pot avtorice besedil uglasbenih pesmi je stopila s prevodom pesmi Laura, ki jo je v angleščini pel Frank Sinatra. Njeno tankočutno razumevanje odnosa med glasbo in besedilom so takoj opazili vidni skladatelji in odtlej je Elza Budau napisala pesmi, ki jih generacije Slovenk in Slovencev prepevamo še danes. Med njimi so znamenita Poletna noč, ki je za vselej zaznamovala slovensko pesništvo in popevkarstvo – pa tudi Nasmeh poletnih dni, Ti si moja ljubezen, S teboj, Pegasto dekle, Sto majhnih nežnosti, Brez besed in Samo nasmeh je bolj grenak so besedila, ki jih ima marsikdo v spominu, skoraj vsakdo pa v ušesu.

Za ustvarjalni opus je Elza Budau med drugim leta 2007 prejela Ježkovo nagrado za življenjsko delo.

Elza Budau
Elza Budau je prejela številna priznanja za svoje delo. Foto: Alesh Maatko

Več kot tisoč besedil

Elza Budau je napisala več kot tisoč besedil za popevke, šansone in tudi narodnozabavne pesmi, kar jo uvršča med najbolj plodovite avtorje. V zgodovino festivala Slovenska popevka je zapisana kot avtorica z največ besedili za pesmi, uvrščene v program, zmago zanje pa je tako ali drugače odnesla skoraj vsakokrat: če je ni nagradila žirija, jo je za zmagovalko izbralo občinstvo. Za ustvarjalni opus je med drugim prejela medijsko nagrado viktor za življenjsko delo leta 2003 in Ježkovo nagrado za življenjsko delo leta 2007.

Slovenska javnost Elzo Budau pozna tudi kot avtorico radijskih oddaj, kulinarično avtoriteto in kraljico besede, ki z naravno eleganco poje o ljubezni in strasti, ne da bi tudi za stopinjico stopila čez rob. Njena besedila skupaj z melodijami največjih slovenskih skladateljev tako imenovanih lahkih not ustvarjajo umetnine, ki so preživele desetletja in so danes del zakladnice narodovega spomina. Za najbolj intimne misli ne potrebuje velikih metafor in z vsakdanjimi besedami zmore opisati razkošje občutij. Njeni verzi živijo tudi brez glasbe. Lahko jih beremo kot samostojne pesmi, ki se nas silovito dotaknejo.

Elza Budau je pesnica in pisateljica. Predvsem pa je osebnost. Celovita osebnost, ki je predana kulturi in umetnosti. Je svetla točka naše preteklosti, naše nostalgije, naših spominov za nove sanje.

Dušan Velkavrh, Elza Budau in Jure Robežnik
Dušan Velkavrh, Elza Budau in Jure Robežnik. Foto: Alesh Maatko

Izjemen opus

»V življenju moraš biti neobremenjen z drugimi in iti svojo pot. To ni preprosto in je včasih težko, vendar je to edina prava pot, zato jo priporočam vsem mladim,« pove Elza Budau. Umetnost je ogledalo časa in ljudi, zato se spreminja, ostane in preživi pa samo tisto, kar je dobro, doda. Takšen je njen opus, ki danes velja za sinonim avtorske odličnosti, ki je presegla čas in bo v ljudeh vedno znala najti pot do srca.

Gospa Elza Budau je ena sama pesem, je zapisal Vinko Möderndorfer. »Njeni šansoni ljubezni, razočaranja pa tudi veselja in radosti so del našega življenja. Ne poznam pesnice, ki bi v svojih verzih tako zvesto in zavzeto opevala življenje. Misli, ki jih je prelila v verze, so naše vsakdanje modrosti. Včasih ponovimo kakšno misel, misleč, da je plod naše lastne izkušnje, pa se zavemo, da so to verzi Elze Budau. In tako nas gospa Elza Budau spremlja skozi življenja mnogih slovenskih generacij. In tako bo vedno.«

Za življenjsko delo in izjemen ustvarjalni opus proze, predvsem pa poezije, šansonov in popevk, ki je zaznamoval slovensko glasbo in ljudi, Republika Slovenija Elzi Budau z visokim državnim odlikovanjem izraža globoko spoštovanje in hvaležnost,” v celoti navaja utemeljitev.

Poleg Elze Budau sta odlikovanja prejela še Edward Clug, k je prejel srebrni red za zasluge za izjemne umetniške dosežke na področju baletne in koreografske ustvarjalnosti. Ervin Hartman pa je prejel medaljo za zasluge za delo in zasluge pri razvoju godbeništva in glasbene kulture na Slovenskem.

Elza Budau
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja, ki so jih prejeli Elza Budau, Edward Clug in Ervin Hartman. Foto: Daniel Novakovič/STA
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button