LIVERPOOL 2023

EBU znova glede Evrovizije v Ukrajini: Tveganje je preveliko

Kje bo Evrovizija 2023?

Po ukrajinskem nestrinjanju glede odločitve, da Pesem Evrovizije 2023 ne bo potekala v Ukrajini, se je znova oglasila Evropska radiodifuzna zveza (EBU). Ta je v posebnem sporočilu za javnost znova zapisala, da – če strnemo – Pesem Evrovizije 2023 zaradi vihre vojhne ne more potekati v Ukrajini.

“EBU popolnoma razume razočaranje, ki je sledilo po objavi, da Evrovizije prihodnje leto ne bo mogoče izvesti v Ukrajini, ki je slavila na Pesmi Evrovizije 2022. Odločitev je posledica odgovornosti EBU, da zagotovi varnost in zaščito vseh, ki sodelujejo na tem dogodku, katerega načrtovanje se mora začeti takoj,” so zapisali v uvodu, nato pa v nadaljevanju dodali, da se Izbora za Pesem Evrovizije udeleži več kot 10.000 ljudi, vključno z glasbeniki, TV-ekipami in ostali mediji. Poleg tega so tu še številni zvesti oboževalci, tako da ta številka naraste tudi na 30.000 ljudi in več. In za vse te obiskovalce mora biti tekmovanje varno …

Varnostna tveganja za izvedbo Pesmi Evrovizije 2023 v Ukrajini so prevelika, meni zveza EBU.

Martin Österdahl
ESC nadzornika Martina Österdahla čaka težka odločitev. Foto: EBU / Manon Voland

V pričakovanju odločitve

EBU je za konec znova pojasnil, da se po pravilih glasbeno tekmovanje lahko prestavi zaradi vojne ali drugi izrednih dogodov, ki vplivajo na varnost vseh udeležencev. Evropska radiodifuzna zveza je še zapisala, da obstaja tudi velika nevarnost letalskih napadov oziroma napadov z droni. Kar se tiče pa drugih lokacij, ki so jih predlagali, pa te ne ustrezajo zahtevam zveze EBU.

Glede na vse te dejavnike se je zveza EBU z obžalovanjem odločila, da Pesem Evrovizije 2023 preseli v drugo državo, tako da bodo nadaljevali pogovore o iskanju primerne lokacije. Zaenkrat se omenja Velika Britanija, ki je na Pesmi Evrovizije 2022 zasedla drugo mesto.

EBU
EBU je podal še eno izjavo glede ESC 2023. (1. del) Foto: EBU
EBU
EBU je podal še eno izjavo glede ESC 2023. (2. del) Foto: EBU
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
Twitter
Back to top button