EVROVIZIJA

Carmen manet: Težko je bilo verjeti, da bomo res dosegli zmago

Slovenski ženski pevski zbor Carmen manet je v soboto, 22. julija 2017, osvojil prvo mesto na tekmovanju Evrovizijski zbor leta 2017 in tako ponesel kakovost in tradicijo slovenskega zborovskega petja čez meje naše države. Evropska radiotelevizijska zveza EBU je tovrsten format tekmovalne TV-oddaje za nadarjene zborovske pevce letos uvedla prvič.

O zmagovalcu je odločala tričlanska strokovna žirija v sestavi: britanski skladatelj John Rutter, latvijska mezzosopranistka Elīna Garanča ter švicarski zborovski dirigent Nicholas Fink.

Ženski pevski zbor Carmen manet je za zastopanje Slovenije na prvem tekmovanju Evrovizijski zbor leta izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija s finančno podporo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Naše pevke iz ženskega pevskega zbora so nastopile z glasbo mladih slovenskih skladateljev Sama Vovka in Katarine Pustinek Rakar.

Dekleta so nastopila pod dirigentskim vodstvom Primoža Kerštajna.Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU

Skladatelja sta svoji skladbi, ki sta prepleteni s slovenskim ljudskim izročilom, napisala prav za to priložnost. Skladba Adrca opisuje življenje ženske v slovenski ljudski pesmi, spremljevalni rekvizit v vseh pesmih je ruta (narečno adrca), ki je bila nekoč nepogrešljivi del ženske oblačilne podobe. Splet ljudskih pesmi se konča z vstajensko pesmijo Aj, zelena je vsa gora (peli so jo na velikonočni ponedeljek), ki simbolizira nov začetek in novo upanje. Skladba Ta na Solbici Sama Vovka pa se prav tako zgleduje po ljudskem melosu slovenske manjšine v Reziji, tudi njeno besedilo je v rezijanščini.

»Težko je bilo verjeti, da bomo res dosegli zmago na tako čudoviti prireditvi. Zbori so bili zelo dobri, a različni, programe pa je težko primerjati med sabo. Že med pripravami nam je nekaj tujih pevcev reklo, da smo njihovi favoriti, pa si vseeno nismo upali kaj dosti misliti na to. Osredotočili smo se na nastop in prav v zaključnem dejanju res vložili vanj vse svoje sile, koncentracijo in energijo. Izkazalo se je, da so našo energijo začutili tudi poslušalci v dvorani in pa strokovna žirija. Dihale smo skupaj in sledile zborovodji Primožu Kerštanju ter uspele Sloveniji prinesti zmago že na prvi izvedbi tega tekmovanja. Zelo smo ponosni na svoj dosežek. Produkcija dogodka je bila na visokem nivoju, vzdušje kljub velikemu številu nastopajočih prijetno in sproščeno. Zelo lepo je bilo videti, da se tudi drugi pevci veselijo z nami,« so ob tej priložnosti povedale zmagovalke ženskega zbora Carmen manet.

Zmagovalni nastop naših deklet.Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU

Izmed devetih držav, ki so se tovrstnega tekmovanja udeležile, je drugo mesto osvojil pevski zbor iz Walesa, tretje pa iz Latvije. Valižanski zbor ‘Cor Merched Sir Gar’ je zmagovalec prestižnega televizijskega tekmovanja valižanskih zborov, na katerem se je tudi uvrstil na tekmovanje za Evrovizijski zbor leta 2017. Zbor sestavljajo dijakinje iz Carmarthenshira (karm’adenšira) na zahodu Walesa. Njihov repertoar je izjemno širok, pesmi pa pojejo v različnih jezikih, tudi v valižanskem. Dekleta so najprej zapela tradicionalno valižansko uspavanko, ki poveličuje lepoto maternega jezika, sledila je pesem v češčini O, gora, o, svoj nastop pa so končala s tradicionalno nabožno pesmijo Wade in the Water. Zbor je vodil Islwyn Evans.

Drugouvrščeni pevski zbor iz Walesa.Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU

Dekleta iz latvijskega pevskega zbora Spigo prihajajo iz mesteca, 40 km oddaljenega od glavnega mesta Rige. Zbor je zmagal na Državnem tekmovanju zborov Latvijske televizije. V zboru je 50 deklet, starih od 15-25 let. S prvo pesmijo na tekmovanju so nam dekleta skušala naslikati impresionistično glasbeno sliko starodavne latvijske boginje sonca enega največjih latvijskih mojstrov glasbe Raimondsa Paulsa. V drugem delu so dekleta razpustila lase in zapela tradicionalno romsko pesem, ki opisuje življenje Romov v Latviji. Zbor je vodila Liga Celma Kursiete.

Tretjeuvrščeni pevski zbor Spigo iz Latvije.Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button