EVROVIZIJA

Na prvi zborovski Evroviziji nas bo zastopal pevski zbor Carmen manet

Evropska radiotelevizijska zveza EBU letos uvaja nov format tekmovalne TV-oddaje za nadarjene zborovske pevce Evrovizijski zbor leta. Tekmovanje je namenjeno ljubiteljskim pevskim zborom iz držav članic EBU. Slovenijo bodo zastopala dekleta iz pevskega zbora Carmen manet iz Kranja.

Prenos zborovske Evrovizije iz Rige bo v soboto, 22. julija, ob 20. uri na TV Slovenija 1.

Ženski pevski zbor Carmen manet je za zastopanje Slovenije na prvem tekmovanju Evrovizijski zbor leta izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija s finančno podporo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Vokalistke Carmen manet in njihov zborovodja Primož Kerštanj.Foto: Aljaž Repnik

Na tekmovanju bo sodelovalo devet držav članic EBU, ob Sloveniji še Avstrija, Danska, Estonija, Latvija, Belgija, Nemčija, Madžarska in Wales. Vsak zbor bo izvedel šestminutni pevski nastop v poljubni zvrsti, ocenjevala pa jih bo strokovna žirija na čelu z britanskim skladateljem Johnom Rutterjem in latvijsko mezzosopranistko Elīno Garanča. Zmagovalni zbor za nagrado dobi snemanje plošče. Šov bosta vodila ameriški skladatelj Eric Whitacre in Latvijka Eva Johansone. Na TV Slovenija bo prenos komentiral Igor Velše.

Uspelo se jim je dogovoriti

V okviru ekspertne skupine za glasbo in ples pri EBU smo se uredniki že
več let pogovarjali o tem, da bi poleg televizijskih tekmovanj
Evrovizijski mladi glasbeniki in Evrovizijski mladi plesalci
organizirali tudi malce drugačen format izbora televizijskih talentov, zborovsko
Evrovizijo. Letos nam bo to uspelo uresničiti, saj bo v soboto, 22.
julija, v okviru Evropskih zborovskih iger, ki se bodo, letos že
tretjič, odvijale od 16. do 23. julija v Rigi, odvilo prvo tekmovanje
ljubiteljskih zborov za naziv Evrovizijski zbor leta.

Danica
Dolinar, urednica Uredništva glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija.

Naše pevke bodo nastopile z glasbo mladih slovenskih skladateljev Sama Vovka in Katarine Pustinek Rakar. Skladatelja sta svoji skladbi, ki sta prepleteni s slovenskim ljudskim izročilom, napisala prav za to priložnost. Skladba Adrca (skladateljica Katarina Pustinek Rakar) opisuje življenje ženske v slovenski ljudski pesmi, spremljevalni rekvizit v vseh pesmih je ruta (narečno adrca), ki je bila nekoč nepogrešljivi del ženske oblačilne podobe. Spremljamo odraščanje dekleta, prvo zaljubljenost, poroko, rojstvo otroka, slovo od moža, ki odhaja v vojsko, in žalovanje ob njegovi smrti. Splet ljudskih pesmi se konča z vstajensko pesmijo Aj, zelena je vsa gora (peli so jo na velikonočni ponedeljek), ki simbolizira nov začetek in novo upanje. Skladba Ta na Solbici Sama Vovka pa se prav tako zgleduje po ljudskem melosu slovenske manjšine v Reziji, tudi njeno besedilo je v rezijanščini. Pripoveduje o tradicionalnem praznovanju poroke v vasi Solbica v Reziji, kjer razposajeni topot nog plesalcev preglasi reko Bilo in odmeva od Kanina. Sodobna glasbena podoba vključuje tudi tradicionalno grleno petje, topot z nogami in ploskanje.

Naše predstavnice se bodo izkazale z venčkom treh pesmi.Foto: Aljaž Repnik

Evropske zborovske igre se letos odvijajo že tretjič, nastale pa so na
osnovi olimpijskih idealov, da s pesmijo v poštenem, miroljubnem
tekmovalnem duhu združujejo ljudi in narode. Leta 2014 so bile igre
izjemno obsežne in uspešne, saj je na njih sodelovalo 460 zborov s
27.000 pevci iz 73 držav.

Gostiteljica tega prvega tekmovanja bo Latvijska Televizija (LTV), zaključni večer, ki ga bomo neposredno prenašali, pa bo v Areni Riga v latvijski prestolnici – tam, kjer je potekal tudi letošnji izbor za Pesem Evrovizije.

Evrovizijski zbor leta bo sicer del priljubljenega mednarodnega tekmovanja Evropske zborovske igre, ki jih v sodelovanju z LIVE RIGA pripravlja nemški organizator Interkultur, od 1988 vodilni v svetu pri organizaciji zborovskih tekmovanj in festivalov.

V pevskem zboru Carmen manet trenutno poje 33 pevk.Foto: Aljaž Repnik

Primož Kerštanj, zborovodja in glasbeni pedagog, vodi zbor od
ustanovitve leta 2011. V svoji dosedanji karieri je vodil že kar nekaj
glasbenih zasedb, med drugim zbor Vox Carniola (Jesenice) in APZ France
Prešeren (Kranj).

Osem let je bil zborovodja Dekliškega pevskega zbora
Gimnazije Kranj in zbor pripeljal v sam vrh slovenske mladinske
zborovske scene. O tem priča 12 osvojenih zlatih priznanj na domačih in
tujih tekmovanjih. Dvakrat je prejel tudi mednarodno priznanje za
najboljšega zborovodjo. Tudi z mladim ženskim zborom Carmen manet si je
prislužil že kar nekaj vidnih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih.

Carmen manet (lat. pesem ostane) je ženski pevski zbor nekdanjih dijakinj Gimnazije Kranj, ki se redno udeležuje domačih in tujih tekmovanj in za svoje izvedbe prejema najvišje nagrade. Zbor je osvojil priznanja na mednarodnih tekmovanjih v Rivi del Garda (Italija), Petrinji (Hrvaška), Guangzhouju (Kitajska), Riminiju (Italija), Tuhlju (Hrvaška) in v Montreuxu (Švica); na slednjega so izjemno ponosni, saj so tu prejeli tudi absolutno lovoriko – veliko nagrado mesta Montreux.

V zboru poje 33 pevk različnih starosti in študijskih smeri. Povprečna starost članic je 25 let, med članicami pa so najbolje zastopane matematičarke in biologinje, po štiri iz vsake smeri, nekaj je glasbenic, študentk jezikov, sociologije, specialne pedagogike, arhitekture, medicine, prava in drugih smeri. Največ pevk sliši na ime Eva, kar štiri se tako predstavijo. (Po)hvalijo se tudi z ‘najvišjim slovenski dirigentom’, zborovodja Primož Kerštanj namreč v višino meri 202 cm.

»Smo različne, a se imamo rade, ker nas druži skupna strast do ustvarjanja lepe glasbe in ker smo prav vse ženske, ki jih ni strah novih izzivov,« zaključujejo članice Carmen manet.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button