EVROVIZIJA

Zmagovalka Evrovizijskega zbora leta je Danska; Slovenija tretja

V soboto, 3. avgusta 2019, se je v Göteborgu na Švedskem mednarodnega tekmovanja ljubiteljskih pevskih zborov Evrovizijski zbor leta udeležila tudi Slovenija. Zastopala nas je vokalna a cappella skupina Jazzva, ki je osvojila odlično tretje mesto. Latvija (Maska) je bila druga, vse skupaj pa je še najbolj prepričal danski pevski zbor Vocal Line.

Slovenijo odlično zastopala Jazzva – osvojili so tretje mesto.Foto: Facebook Jazzva

Tekmovanje je letos gostila Švedska Televizija (SVT), zaključni večer je potekal v Partille Areni. Več kot 5000 gledalcev je dogodek spremljalo na prizorišču, prek neposrednega prenosa pa so dogodek spremljali številni glasbeni navdušenci z različnih koncev sveta, tudi gledalci Televizije Slovenija.

Organizatorja Tekmovanja za Evrovizijski zbor leta, ki je letos potekalo
drugič, sta Zveza EBU in fundacija Interkultur. Našega predstavnika,
vokalno a cappella skupino Jazzva je izbralo Uredništvo glasbenih in
baletnih oddaj Televizije Slovenija, vodja slovenske delegacije je bil
urednik Daniel Celarec.

Ob slovenski Jazzvi se je predstavilo še devet vokalnih zasedb; zbori iz Belgije, Danske, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Švedske, Švice in Walesa. Vsaka izmed zasedb se je v prvem krogu predstavila s štiriminutnim programom. Uvrščeni v drugi krog so nastopili še s triminutnim dodatnim programom. Naša Jazzva je za program izbrala skladbo Spominčice (avtorji Lajos Serly, Rudi Ringbauer, priredba Veronika Emer) in slovensko ljudsko pesem Bejži ftiček v priredbi umetniške vodje zasedbe Jazzva Jasne Žitnik.

Zasedbi Carmen manet in Jazzva.Foto: Facebook Carmen manet

Vse tekmovalne vokalne zasedbe so bile vključene v uvodno in zaključno točko tekmovanja, člani vsake od zasedb so odpeli veliki uspešnici švedske skupine Abba. Za uvod v dogodek skladbo Mamma Mia, za sklep in poklon glasbi pa Thank You For The Music.

Carmen manet, naše zmagovalke prvega tekmovanja pred dvema letoma, so bile na dogodek povabljene kot posebne gostje. S spremljavo švedskega banda The Bohuslän Big Band so zapele slovensko ljudsko pesem Pastirče malo v priredbi Lojzeta Krajnčana.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button