POPEVKA

Pred vrati je Popevka 2021, ducat novih pesmi in še voditelj Tilen Artač

Festival Popevka 2021, na katerem se bo predstavilo 12 tekmovalnih skladb, bo v soboto, 11. septembra, ob 20. uri v studiu 1 Televizije Slovenija. Skozi festivalski večer, ki je bil zaradi ukrepov povezanih z zajezitvijo novega koronavirusa prestavljen iz aprila na september, nas bo popeljal violončelist, imitator, satirik ter voditelj Tilen Artač.

Na festivalu bo podeljenih šest nagrad. Pet nagrad bo podelila strokovna žirija, in sicer veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca. Skladba, ki bo prejela največje število glasov po telefonskem glasovanju, pa bo prejela veliko nagrado občinstva in postala popevka leta 2021.

Festival Popevka bi se sprva moral odviti že pomladi letos, a je bil
zaradi takratnih razmer in ukrepov za zajezitev širjenje novega
koronavirusa iz aprila prestavljen na september 2021. Dvanajst tekmovalnih skladb boste slišali v naslednjem zaporedju: Balladero (Marelice), Aleksandra Ilijevski & Goran Bojčevski kvartet (Pusti Me), Uroš Buh (Blizu), Okustični (Še bolj prav), Rok Ferengja (Pomladni večer), Vudlenderji (Podaril si mi svoje srce), Gregor Ravnik (Še ko te ni, te imam), Veronika Kumar (Solzam), Tomaž Hostnik (Če imel bi moč), Raiven (Volkovi), Žiga Rustja (Ko padeš) in Lea Sirk (Zgodba za dva). Vse popevke bodo izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija.

Ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija bo nastopilo ducat tekmovalcev.Foto: Promo foto

Spomnimo. Festival Popevka bi se sprva moral odviti že pomladi letos, a je bil
zaradi takratnih razmer in ukrepov za zajezitev širjenje novega
koronavirusa iz aprila prestavljen na september 2021. Vse skupaj bo, tako kot ponavadi, potekalo v studiu 1 TV Slovenija, kakopak pod pogoji PCT.

“Ob gledanju Popevke sem od nekdaj užival, saj me ob nastopih dobrih vokalistov vedno znova navdušita tudi odlični glasbeni zasedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Big banda RTV Slovenija. Vse to na kupu je pravi glasbeni praznik. Na letošnji Popevki se bomo sprehodili skozi celotno obdobje slovenske popevke, vse od njenega nastanka do danes. Tudi z masko in kostumi. Brčice legendarnega Janka Ropreta prav tako ne bodo manjkale,” napoveduje voditelj letošnje Popevke Tilen Artač.

Skozi festivalski večer vas bo popeljal Tilen Artač. Foto: Adrian Pregelj

O izboru skladb

Strokovna komisija je med 113
prijavljenimi izbrala dvanajst skladb, ki bodo nastopile na festivalu
Popevka 2021. Strokovno komisijo so sestavljali zmagovalka Popevke 2019
Eva Hren, glasbenik in producent Martin Štibernik, glasbeni producent
Rok Lopatič, predstavnik Glasbene produkcije RTV Slovenija, glasbena
urednica Alja Kramar, predstavnica 1. programa Radia Slovenija, vodja
službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart in urednik oddaj Aleksander Radić,
predstavnik Razvedrilnega programa TV Slovenija, ki je nosilec projekta
Popevka.

Nazadnje slavila Eva Hren

Na Popevki 2019 je sodelovalo 11 skladb. Izmed vseh je občinstvo najbolj prepričala Eva Hren, ki je za skladbo Šesti čut
prejela Veliko nagrado občinstva Popevke 2019 za najboljšo skladbo v
celoti. Avtor skladbe v celoti je Žiga Pirnat. Pet nagrad je podelila
tudi strokovna žirija. Veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo
skladbo v celoti je prejela Ana Soklič za skladbo Temni svet,
za katero glasbo in besedilo zapisal Matevž Šalehar – Hamo, avtor
aranžmaja pa Žiga Pirnat. Nagrado za najboljše besedilo je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Kam bi šla, ki so jo odpeli Vudlenderji. Nagrado za najboljšo interpretacijo je prejela Ana Soklič za skladbo Temni svet. Nagrado za najboljšo priredbo je prejel Aleš Avbelj za skladbo Res čudovito je v izvedbi Amadee Begovič. Nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca je prejela Ajda Stina Turek, ki je nastopila s skladbo V melodiji večnega dueta.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X