MISIJA LIVERPOOL 2023

Alenka Gotar: EME 2023 ne bo, to je klofuta vsem glasbenikom

Ogorčena evrovizijska predstavnica

Novica, da je Razvedrilni program TV Slovenija za leto 2023 sam izbral evrovizijskega predstavnika – zasedbo Joker Out, še vedno odmeva. Na eni strani imamo tiste, ki so presrečni glede te odločitve, na drugi strani pa se najdejo kritična razmišljanja.

Ogorčena evrovizijka

Med slednjimi je tudi nekdanja predstavnica na Pesmi Evrovizije Alenka Gotar, ki je na svojem facebook profilu med drugim zapisala, da je to noro. “Ne bo festivala EMA 2023. Lepo so sprejeli odločitev, da pošljejo interno izbranega izvajalca. Ki je sicer ok in jim v resnici zelo privoščim … Ampak … To je klofuta vsem glasbenikom Slovenije, ki so že šli v studie in snemali pesmi, pa se ne bodo mogli enakopravno predstaviti s svojo glasbo Sloveniji in imeti možnost, da se pošteno izbere predstavnika,” je ogorčeno zapisala programska svetnica RTV Slovenija Alenka Gotar, ki je dodala, da je bila EMA 2023 zapisana v Programsko-produkcijskem načrtu 2023 (PPN 2023). “Zdaj je ne bo. Torej to pomeni, da nas je vodstvo RTV Slovenija zavajalo.”

Kot je še zapisala Gotarjeva, “bodo za ta denar delali negledljive oddaje tipa Sobotno popoldne, pa Pirkovič in Petrovčič na 100 in 1 način, vsako nedeljo bo prenos maš, medtem ko lahko slovenski glasbeniki sedijo doma in igrajo sami sebi! Andrej Grah Whatmough, Uroš Urbanija, Gregorčič itd. Dajte Sloveniji narediti uslugo in odstopite.”

RTV Slovenija
RTV Slovenija je za ESC 2023 sama izbrala predstavnika. Foto: Alesh Maatko

Vanja Vardjan pojasnjuje

Kot so na nacionani televiziji zapisali v sporočilu za javnost, se je RTV Slovenija po letošnji slabši uvrstitvi naših predstavnikov na izboru za Pesem Evrovizije odločila, da bo leta 2023 dala prednost najbolj uspešnim, kakovostnim in preverjenim glasbenim izvajalcem v Sloveniji. “Odločitev ni bila težka. Na internem izboru smo izbrali skupino Joker Out, ki zadnja leta prevladuje na slovenski glasbeni sceni,” so ob tem zapisali.

Potegnili Jokerja iz rokava

Odgovorni urednik Razvedrilnega programa TV Slovenija, Vanja Vardjan, pa ja je še dodatno pojasnil vse skupaj. “Odločili smo se za preverjeno in uspešno obliko izbora nacionalnega predstavnika na Pesmi Evrovizije, interni izbor. Letos so tak izbor uporabili v kar 12-tih državah, med drugim v Avstriji, Azerbajdžanu, Belgiji, Cipru, Grčiji, na Nizozemskem, Švici, Veliki Britaniji. Izbrali smo skupino Joker Out, ki so po Magnificu ter skupinah Siddharta in Big Foot Mama, ponovno združili Slovenijo na področju kakovostne popularne glasbe in to glasbo približali najširšemu občinstvu. Kakovost in priljubljenost je tisto kar smo iskali in našli. Skratka, odločili smo se, da za Pesem Evrovizije potegnemo Jokerja iz rokava.”

Vanja Vardjan
Vanja Vardjan pojasnil odločitev RTV SLO. Foto: Alesh Maatko

EMA 2023

Kako naj bi potekala EMA 2023, če sploh? V osnutku PPN 2023, ki ga je pridobil časnik Večer, je med drugim pisalo, citiramo: “Projekt EMA bo potekal pretežno na spletu, izbor zmagovalne pesmi bo potekal preko spleta doma in tujini, vanj pa bo vključena tudi strokovna žirija. Na ta način bomo zmagovalno pesem/izvajalca že prej promovirali v tujini, prihranjena sredstva pa bodo deloma usmerjena v pravočasne in kakovostne priprave za nastop na Pesmi Evrovizije, deloma pa v redno produkcijo sobotnih prime time oddaj.”

Glasbeniki snemali pesmi

Za konec … Da so nekateri glasbeniki že snemali pesmi za EMO lahko potrdimo tudi v našem uredništvu Evrovizija.com, saj nas – tako kot vsako leto – mnogi pevci in pevke veliko sprašujejo tako o EMI kot o Evroviziji. Zagotovo pa je k tej odločitvi glasbenikov vplivalo dejstvo, da je Vanja Vardjan v začetku oktobra 2022 v intervjuju za časnik Svet24 potrdil, da EMA bo. Se bo v takšni ali drugačni obliki vendarle zgodila 4. februarja 2023, ko naj bi slišali novo evrovizijsko pesem, s katero se bo zasedba Joker Out predstavila v Liverpoolu? Če ne drugega bomo takrat slišali vsaj eno novo pesem, ostale nove pa verjetno na Melodijah morja in sonca 2023 oziroma na kakšnem drugem festivalu. Ali pa na EMI 2024. Če ta seveda bo?!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
7
+1
10
+1
2
+1
2
+1
2
+1
2
+1
4
Izvor
VečerVečer o PPNSvet24
Twitter
Back to top button