ZABAVNO & DRUŽABNO

Žive jaslice 2023: Raiven kot nadangel Gabriel

33. Žive jaslice v Postojnski jami

Predpremiera Božične pravljice je z glasbenimi nastopi in performansom presegla samo sebe. Na največjem podzemnem odru na svetu so letos uprizorjene že 33. Žive jaslice v Postojnski jami, ki so še enkrat potrdile, zakaj jih poznavalci prepoznavajo kot unikatne in so resen kandidat za vrstitev na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine.

Raiven
Raiven tudi na Živih jaslicah v Postojnski jami. Foto: Ž. Intihar, M. Očko

Od 25. do 30. decembra

Največji božično-novoletni spektakel v Sloveniji bo obiskovalce navduševal od božiča naprej, torej od 25. do 30. decembra, vsak dan od 13.30 dalje. Vstopnica vključuje ogled predstave Živih jaslic s kar 18 biblijskimi prizori, ki so postavljeni vzdolž 5-kilometrov čudovitih podzemnih dvoran in poti Postojnske jame, vožnjo z legendarnim jamskim vlakcem, ogled klasične Postojnske jame, človeške ribice, koncertnih in inštrumentalnih nastopov, spremljevalni program ter kar 50 % popust za ogled vseh ostalih atrakcij v Parku, vključno s Predjamskim gradom, Expom in Vivarijem.

Prizor rojstva Jezusa na Živih jaslicah v Postojnski jami.
Prizor rojstva Jezusa … Foto: Ž. Intihar, M. Očko

Ogled Živih jaslic v Postojnski jami traja 90 minut in je vključno s spremljevalnim programom na promenadi pred vhodom v Postojnsko jamo zanimiv in primeren tudi za družine z majhnimi otroki.

Žive jaslice v Postojnski jami
Žive jaslice v Postojnski jami Foto: Ž. Intihar, M. Očko

Božična pravljica presegla meje

»Če so Žive jaslice v Postojnski jami nekoč veljale za izrazito slovenski dogodek, lahko letos povem, da se to razmerje zadnja leta močno spreminja. Rezervacije iz sosednje Hrvaške, Italije, pa tudi Nemčije in ostalih Evropskih držav prihajajo že več mesecev vnaprej, saj je Božična pravljica presegla meje in bo razmerje med domačimi in tujimi gosti kmalu enakomerno porazdeljeno,« pripoveduje predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Nastop mladih talentov Anabele kot angela in Rebeke v vlogi pastirice.
Anabela kot angel, Rebeka v vlogi pastirice. Foto: Ž. Intihar, M. Očko

Zaradi velikega povpraševanja iskreno priporočajo nakup vstopnic prek spleta, tukaj.

Anabela Kosanovič
Anabela Kosanović v pesmi Sveta noč. Foto: Ž. Intihar, M. Očko

Mednarodna pevska zasedba

Letos se na Živih jaslicah v Postojnski jami lahko pohvalijo z zares vrhunsko mednarodno pevsko zasedbo, saj vas bodo s tradicionalnimi božičnimi hiti navdušili pevci iz Italije in domači, med katerimi še posebej izstopa pevka Raiven, ki nas bo zastopala na tekmovanju za Pesem Evrovizije 2024. »Nekaj posebnega je preživljati božično-novoletni čas kot del Živih jaslic v Postojnski jami, kar sem spoznala že lani,« je povedala po predpremieri. »Letos bo to obdobje še bolj vznemirljivo, ker se spogledujem z evrovizijskim letom, ki je pred mano.« V veličastnem prizoru Marijinega oznanjenja na vrhu Velike gore v Postojnski jami ima Raiven vlogo nadangela Gabriela, naših src pa se dotakne z mogočno skladbo Ave Maria.

Iz italijanskih Dolomitov prihaja operni pevec Ivan Defabiani, ki stopa ob bok slovitemu Joseju Carrerasu. Preživljanje božiča v snegu je zamenjal za praznovanje v največji turistični jami v Evropi, kjer goste pozdravi s skladbo The Lord’s prayer ali Gospodova molitev.

Postojnska jama
Veličastna Koncertna dvorana v času Živih jaslic. Foto: Ž. Intihar, M. Očko

Prizor Jezusovega rojstva

Izjemno čustveno gostje doživljajo prizor Jezusovega rojstva, kjer se nas z milimi glasi dotaknejo mladi talenti v izvedbi Svete noči/Silent Night. Gre za nastop treh izjemnih solistk, 11-letnih Marte Gargiulo (Neapelj, Italija) in Anabele Kosanović, ter 15-letne Rebeke Stanovnik.

»Postojnska jama je veličastna katedrala in peti v njej je neizmeren privilegij in izziv,« pa svoje sodelovanje opisuje izjemna Urška Kastelic, ki na Živih jaslicah nastopa že četrto leto, tokrat v Koncertni dvorani z veličastno You raise me up.

Urška Kastelic
You Raise Me Up v izvedbi Urške Kastelic. Foto: Ž. Intihar, M. Očko

Kako potekajo priprave?

Na največji božični spektakel se v Parku Postojnska jama pripravljajo celo leto, intenzivneje pa od avgusta. Pomemben je namreč vsak detajl. Poleg številnih pevskih in inštrumentalnih nastopov (harfa, violini, violončelo, trobenta, tolkala), dogodek sestavljajo tudi plesne točke, načrtovanje svetlobnih in zvočnih učinkov, posebnih efektov, priprava terena za nastopajoče v izredno občutljivem in specifičnem okolju, varnostno izobraževanje, prevozna logistika, kostumografija, spremljevalni program, okrasitev Parka in koordinacija obiskovalcev.

33. Žive jaslice
Del zgodbe so tudi inštrumentalni nastopi. Foto: Ž. Intihar, M. Očko

Na avdiciji v oktobru izberejo približno 100 nastopajočih; 4 Jožefe, 5 Marij, pastirce, angele, vojake, Zaharijo, Elizabeto, svete tri kralje, Rimljane. Konkurenca je velika, nastopanje na Živih jaslicah v Postojnski jami pa velika čast.

Žive jaslice v Postojnski jami
Žive jaslice v Postojnski jami vabijo v svojo družbo. Foto: Ž. Intihar, M. Očko

Božično voščilo iz Postojnske jame

Žive jaslice v Postojnski jami so prerasle v spektakel, brez katerega si zaposleni ne predstavljajo več svojega božiča. »Povežejo nas, prinesejo veselje in potrjujejo pripadnost. Želimo si, da bi največji družinski praznik tako doživeli tudi naši obiskovalci. Da bi začutili zgodbo o ljubezni, upanju in čudežu, v katerega še vedno verjamemo. Predvsem pa da bi skupaj razširili sporočilo, da boljši svet lahko obstaja, samo želeti si ga moramo in za to nekaj tudi iskreno narediti.«

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
23
+1
2
+1
4
+1
0
+1
3
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button