EMA

Žiga Pirnat o Evroviziji in Emi kot tudi še o komisijah in ljudstvu

Pri aranžmaju naše letošnje evrovizijske pesmi On My Way, ki jo je ustvaril Omar Naber, je sodeloval tudi glasbeni mojster Žiga Pirnat, ki je ob povratku iz Kijeva strnil nekaj vtisov in misli o letošnji Evroviziji ter o dogajanju med in po razvpiti februarski Emi.

Kombinacija glasovanja občinstva in strokovne komisije je najboljša
možna rešitev pri izbiranju SLO edstavnika. Seveda pa je
treba preprečiti morebitne zlorabe na obeh straneh.

Žiga Pirnat

Vse skupaj je glasbenik in soustvarjalec Omarjeve evrovizijske popevke na zanimiv način opisal na svojem facebook profilu. In ker so se v preteklosti, sploh od Eme dalje, hruške in jabolke dobro premešale, se nam zdi prav, da njegov zapis delimo v celoti, sploh zaradi ljudstva, ki je bilo zelo glasno. Včasih so mnogi nergali čisto po svoje, ostali so jim tihoma verjeli, čeprav so bile zgodbe zvite iz trte.

Omar Naber in Žiga PirnatFoto: Alesh Maatko

Naj povem takoj na začetku: Omarjev nastop v evrovizijskem polfinalu prejšnji torek je bil po mojem mnenju glasbeno, vokalno in vizualno eden najboljših v zgodovini slovenskih nastopov na tem tekmovanju. Na odru smo imeli glasbenika z veliko začetnico; pevca z odličnim vokalom, prepričljivo skladbo in karizmo ter dodelano vizualno podobo,” v uvodu 16. maja zapiše Žiga Pirnat in nadaljuje: “Tak nastop ni bil le posledica nadarjenosti in naravne danosti. Omar se je pred in med bivanjem v Kijevu držal odlično ter trdo in predano delal za končni rezultat. Zares se je trudil in želel in to je bilo vidno tudi na nastopu. Veseli me, da je končno začel dobivati pohvale in čestitke, kot si jih zasluži.

Kreativni del Omarjeve spremljevalne ekipe

Velike zasluge za privlačnost naše letošnje točke je imel poleg Omarja kreativni del spremljevalne ekipe. Ta je bil bržkone najmočnejši do sedaj: celostna podoba nastopa, kamera, luči, grafika … nad vsem tem je bdela in garala predana skupina posameznikov, ki niso le eni najboljših, kar jih premoremo pri nas, ampak odlični tudi kot moštvo in ljudje. Užitek je bilo delati z njimi in to se vsekakor pozna na končnem izdelku,” razloži Žiga, ki se dotakne tudi končnih rezultatov: “Glede na vse to je neuvrstitev v finale seveda precejšnje razočaranje. Za konkretnejše zaključke bo potrebna natančnejša analiza točkovanja: uvrstitev v finale je bila namreč zelo oddaljena, čeprav končno 17. mesto glede na prikazano nikakor ni realno. A ne glede na morebitna dogovarjanja nekaterih problematičnih držav, domnevno (geo)politiko v ozadju, pomanjkanje vloženih sredstev ali preprosto pomanjkanje sreče je treba del odgovornosti za neuspeh prevzeti tudi nase in ugotoviti, kaj bi drugič lahko storili bolje.

Kaj se lahko naučimo iz našega predstavnika?

RTV Slovenija je na letošnji Emi uvedla
mehanizme, ki praktično povsem onemogočijo morebitna manipuliranja
končnih rezultatov s strani strokovne komisije. Število članov se je
povečalo na 18, pri čemer je vsak ocenjeval generalko od doma in ni
vedel, kdo so preostali člani. Tako glasovanje omogoča statistično
precej bolj zanesljive rezultate in onemogoči dogovarjanja. Glasovi
žirij so morali biti poleg tega oddani, preden se je glasovanje
občinstva sploh začelo, zato nihče od članov komisije ni mogel vedeti,
komu mora dati točke in komu ne, da bi izničil glas občinstva, tudi če
bi si teoretično to kdo želel.

In tako
prispemo do glasovanja občinstva na letošnji Emi, o katerem je bilo
veliko govora, a se zdi, da nihče ni postavil pravega vprašanja. Pisalo
se je, da so bili gledalci, ki so oddali glas, ogoljufani, da je nekaj
članov komisije preglasovalo na tisoče Slovencev ipd. Nihče pa se zadeve
ni lotil strokovno in analitično. Kajti le nekaj preprostih
statističnih izračunov pokaže, da so določene anomalije pri rezultatih
na letošnji Emi zelo verjetno res bile, a ne na strani komisij, temveč
na strani občinstva.

Žiga Pirnat

Iz letošnjega izbora našega predstavnika se lahko veliko naučimo. Ne glede na rezultat mirno trdim, da je bil Omar s skladbo On My Way še vedno najboljša izbira letošnje Eme, produkcijsko najboljše v zgodovini. Pa ne zato, ker sem soudeleženec projekta. Ne – dejstvo je, da je bil način izbora skladb na Emi 2017 idealen: polovico točk so prispevale strokovne žirije, polovico občinstvo. Tak način je najboljši, ker se skladbe po povsem identičnem sistemu ocenjuje tudi na Evroviziji. Omogoča izbiro kandidata, ki ima največ možnosti, da tudi na Evroviziji prejme čim večje skupno število točk – tako od občinstva kot od strokovnih komisij. Za zmago na Emi namreč potrebuje visoke ocene od obeh,” pripoveduje glasbeni mojster, ki se dotakne tudi strokovnih komisij, o kateri je bilo izrečenih prav tako veliko besed. “Že tradicionalni očitki slovenskim strokovnim komisijam, ki so jih nekateri še podžigali, so letos prerasli vse meje: žaljenju, osebnim napadom in grožnjam nekaterim članom komisij kar ni (bilo) meja. A hkrati večina pozabi, da je strokovnost naših komisij mogoče preveriti. In izkaže se, da so v evrovizijskem merilu zelo zanesljive ter se v svojem ocenjevanju načeloma zelo dobro ujemajo z drugimi komisijami po Evropi. Enako velja za glasovanje slovenskega občinstva, morda z izjemo že tradicionalne naklonjenosti državam nekdanje Jugoslavije. Seveda se vedno najde kak član, katerega strokovnost je vprašljiva, okus ni najbolje usklajen z Evropo ali ima preference/zamere do določenega izvajalca. A take “outlierje” statistično najlaže nevtraliziramo s povečanjem števila članov komisije, kjer nato prek povprečja ocen izplava na površje tisti, ki je dejansko najboljši.

Nad Omarja so se zgrnili tudi temni oblaki.Foto: Alesh Maatko

Zmagovalna pesem Evrovizije

Tudi teden dni po njegovi zmagi in na drugi strani oceana se kar ne
morem naposlušati Salvadorjeve skladbe in izvedbe. Že lani, zlasti pa
letos, je na Evroviziji spet zmagala glasba. Toliko o zastarelosti. Ali
kot mi je lani rekel Herb Alpert – če se glasba dotakne ljudi, je to to.

Žiga Pirnat

In kako po vseh evrovizijskih peripetijah naprej? “Ta tema si nedvomno zasluži več pozornosti. Medtem ko so organizatorji odlično opravili nalogo pri zagotavljanju čim bolj neodvisnega in strokovnega točkovanja komisij, se bo zagotavljanja zanesljivega in pravičnega sistema glasovanja občinstva še treba lotiti. Le tako bomo lahko še naprej izbirali najboljše možne predstavnike na Evroviziji in na dolgi rok dosegali tudi dobre uvrstitve. Zlasti pa se moramo znebiti pregovornega slovenskega negativizma, nevoščljivosti in škodoželjnosti. Znamo in zmoremo bolje,” je Žiga Pirnat zaključil svoj zapis na facebooku.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button