FESTIVALI

Z Gilbertom Gilom se v Avditoriju Portorož obeta edinstven koncert

Gilberto Gil & Family »Nós a gente«

Tik pred velikim koncertom Gilberta Gila v Avditoriju Portorož se je v Hotelu Kempinski Portorož odvila novinarska konferenca, na kateri so spregovorili Gilberto Gil, župan Občine Piran Đenio Zadković, v.d. direktor Avditorija Portorož-Portorose Borut Bažec in Brane Rončel, umetniški vodja Jazz festivala. Druženje je bilo namenjeno gala zaključku Jazz festivala Piran/Portorož 2022, v sklopu katerega bo Gilberto Gil z družinskimi člani nastopil v Avditoriju Portorož, v četrtek, 14. julija ob 21. uri.

Gilberto Gil ima dar, da združuje v svojem delu vse vidike vsakodnevnega življenja. Od družine do političnih, socialnih in kulturnih gibanj, aktualnih v njegovem času, zanj je vse navdih za novo pesem, za melodično zamisel ali inovativno harmonijo.

Gilberto Gil
Gilberto Gil in Brane Rončel Foto: Alesh Maatko

Brazilska glasba

Gil je najprej prepeval pesmi s severovzhodnega dela Brazilije, kjer je preživel otroštvo v Ituaçu in kjer se je rodilo njegovo neskončno oboževanje Luiza Gonzage. Prepeval je tudi o tehnološkem napredku in njegovem vplivu na ljudi. Poglobil se je v globine svoje biti in slavil tako dobre kot slabe čase. Od tropikalistov z električnimi kitarami do intimne akustične kitare, njegova integriteta in predanost boginji glasbe je neomajna. Njegov zadnji album, ki je izšel letos, vključuje družino in bližnje prijatelje. Seveda so vnuki in vnukinje, hčere in sinovi, ki so vedno bolj prisotni v Gilovem življenju in glasbi, sami napisali aranžmaje za svoje pesmi. Povezanost družinskih članov omogoča veliko svobode in intimnosti tako na odru kot v zasebnem življenju. Iz tega je črpala navdih Preta Gil, ena od hčera, ko se ji je porodila zamisel, da bi vsi skupaj šli na turnejo. Zamisel se je uresničila. Nekateri med njimi so glasbeniki, drugi pevci, spet tretji producenti, vsi pa imajo v srcu glasbo in tako bodo letošnje poletje spremljali Gilberta Gila, igrali in peli z njim na odrih po Evropi.

Gilberto Gil
Đenio Zadković, Gilberto Gil in Brane Rončel. Foto: Alesh Maatko

Karizmatični umetnik

Gil ni le legenda brazilske popularne glasbe, ki jo je tudi sam s svojim delom povzdignil na umetniško raven, temveč je karizmatičen umetnik na mednarodni glasbeni sceni. Njegovi odrski nastopi so izjemni, saj čarobno prepleta sambo, reggae, afrobeat, rock, funk in ljudsko izročilo. Uspelo mu je preplesti bogato tradicijo domovine (zlasti iz Bahie) z afriškimi koreninami, ki so v Bahii globoko zasidrane, z novimi zveni (rockom, popom in reggaejem). Ta “internacionalizacija” brazilske kulture je prevzela estetske in programske značilnosti gibanja tropicalia v 60-letih po zaslugi Gila, Caetana Velosa, pevke Gal Costa, Os Mutantes in drugih glasbenikov. Nadaljevala se je tudi po izgnanstvu Gila, Velosa in drugih predstavnikov tega gibanja v evropske države v času vojaške diktature v Braziliji.

Bahijski umetnik Gil je dosegel izjemno kariero: posnel je več kot 60 albumov, prejel je dva grammyja in sedem nominacij za grammyja. Je tudi intelektualec in politik. Bil je brazilski minister za kulturo, francoska vlada mu je podelila legijo časti, izbran je bil za Unescovega umetnika za mir in ambasadorja dobre volje pri FAO (Organizacija OZN za prehrano in kmetijstvo). Lani so Gilbertu Gilu podelili častni doktorat univerze Berklee College of Music v Valencii, postal je tudi član brazilske akademije za literaturo (ABL).

Gilberto Gil je prvič nastopil v Sloveniji in sploh v tem delu Evrope 18. junija 1988, v sklopu večera, ki ga je otvoril legendarni bobnar Max Roach (29. Jazz festival Ljubljana).

Gilberto Gil
Gilberto Gil se bo predstavil v Avditoriju Portorož.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button