ZABAVNO & DRUŽABNO

Vinska trta v Orlekovi izvedbi

Nastopili so tudi na Emi

Orlek – skupina, ki velja za eno bolj izvirnih zasedb pri nas, je pred kratkim predstavila novo različico ponarodele Vinske trte. Skladbo, ki velja za neuradno slovensko vinogradniško himno, je skoraj 200 let nazaj spisal Anton Martin Slomšek, od takrat dalje pa je bila prirejena že mnogokrat.

Tudi Orlek so jo prvič priredili skoraj 30 let nazaj. “Orleki smo Vinsko trto prvič priredili že sredi 90-ih prejšnjega stoletja. Takratna priredba je bila nekakšen odgovor na Slakovo. Pesem in predvsem njeno sporočilo nam je bila od nekdaj všeč. Zato smo se odločili, da jo priredimo še mi. Naša prva verzija je bila zelo hard rockerska, v prvem delu že skoraj metalsko aranžirana in kot takšna ni bila primerna za radijska predvajanja, pa tudi za koncerte je bila nekoliko pretrda. Zato smo jo na koncertih igrali le kratek čas,” o nastanku prve priredbe pravijo Orleki.

Skupina Orlek
Skupina Orlek Foto: Janin Vezonik

V sodu zorela skoraj 20 let!

Skupina, ki že skoraj 35 let rudari in koplje po naši glasbeni sceni, v svoj koncertni repertoar, poleg večinoma avtorskih skladb, vpeljuje tudi ljudske ali ponarodele napeve. In Vinska trta je tista, ki jo bodo v prihodnje še z večjim veseljem preigravali. “Ko se je leta 2016 vrnil v band kitarist Ivo Vidergar, ki je bil član prvotne zasedbe, nas je takoj začel nagovarjati, da bi ponovno začeli igrat to pesem. Nekaj let kasneje smo jo končno začeli spet preigravati na vajah. Ko smo našli pravo kitarsko linijo smo se odločili, da jo ponovno posnamemo. Tik pred izidom smo jo obogatili še z našo značilno pihalno sekcijo, pihalni aranžma pa je spisal naš Jan Adamek,” o dolgem zorenju nove verzije pravijo Orlek.

Orlek
Vlado Poredoš v skladbi Vinska trta. Foto: Promo foto

Videozgodba

Zanjo so posneli tudi videospot, v katerem so prikazane lepote krajine, kjer trta raste … in se poklonili njenemu avtorju, škofu Slomšku, in živim spomenikom slovenskega vinogradništva in vinarstva: Stari trti na mariborskem Lentu in najstarejšemu slovenskemu vinu, Zlati trti, ki ga skrbno varujejo v Ptujski kleti.

Orlek
Orlek na festivalu DSZG 2016. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button