LIVERPOOL 2023

Velika sprememba v spremljanju Evrovizije

Konec spremljanja vaj v dvorani

Vsi ljubitelji Pesmi Evrovizije smo še kako navajeni, da se evrovizijsko dogajanje – v času vaj, tiskovnih konferenc in generalk – intenzivno spremlja na kraju evrovizijskega zločina, torej tako v novinarskem središču kot tudi v dvorani. Kot kaže v Liverpoolu temu ne bo tako!

Akreditacije

Za spremljanje Pesmi Evrovizije 2023 se obetajo številne spremembe! Akreditacijski postopki za Liverpool 2023 bodo stekli v naslednjih dneh. Če posplošimo … Press kategorija M bo namenjena profesionalnim in tradicionalnim medijem ter digitalnim vplivnežem ter ustvarjalcem vsebin. Press kategorija FM bo namenjena vsem tistim, ki se ukvarjajo izključno s spremljanjem Pesmi Evrovizije. Med slednjimi so tudi oboževalci. Oboji bodo lahko zaprosili tudi za t. i. spletno akreditacijo, za spremljanje ‘od doma’. Vse te akreditacije bo pregledala nacionalna televizija, vse ostale pa Evropska radiodifuzna zveza (EBU).

Akreditacije in poštni predali
Poštni predali za akreditirane medije. Foto: Alesh Maatko

Akreditacije so bile v preteklosti deljene na press (P) in oboževalce (F). Tu so bile še delegacijske akreditacije, vip ter ostale.

Novinarsko središče

Novinarsko središče v Areni Liverpool, kjer bo potekala Pesem Evrovizije bo odprto od 8. maja do 14. maja, ko se zaključi novinarska konferenca zmagovalca Evrovizije 2023. Medijsko središče bo opremljeno tako kot ponavadi. Tu bodo delovni prostor z dostopom do miz, zasloni, ki prikazujejo generalne vaje in predstave v živo, WiFi, tiskalniki, skupne sobe za intervjuje in radijski prostori, ipd.

Novinarsko središče
Novinarsko središče na Evroviziji 2016. Foto: Alesh Maatko

Novinarsko središče je bilo v preteklosti odprto od prvega dneva vaj (ali celo dan ali dva prej), pa vse do zaključka Evrovizije. Vse vaje so se lahko spremljale v živo v dvorani. Po zaključku vaj pa je imel vsak ESC predstavnik novinarsko konferenco.

Konec spremljanje vaj

V primerjavi s preteklimi leti si predstavniki medijev ne bodo mogli več ogledati ali dostopati do vaj posameznih izvajalcev, ki bodo potekale med 30. aprilom in 6. majem. Zveza EBU se je odločila za to potezo z razlogom, in sicer da bodo vsi tekmovalci (37) vadili v miru in zasebno. Prve nastope v celoti bomo lahko videli komaj v ponedeljek, 8. maja, ko se začnejo generalne vaje. Slednje bodo odprte za medije (prva generalka v sklopu akreditacije) in javnost (za drugo in tretjo generalko bo potrebna vstopnica).

Slovenija novinarska konferenca press ManuElla
Meet & Greet z našo ManuEllo na ESC 2016. Foto: Alesh Maatko

Naši predstavniki Joker Out bodo nastopili v drugem predizboru, 11. maja. Prve vaje jih čakajo v prvem tednu v maju. Dokončen razpored vaj bo znan, ko bo znan vrstni red nastopov za prvi in drugi predizbor.

T. i. ‘Meet & Greets’

Priljubljeni ‘Meet & Greets’ bo po novem med 3. in 5. majem 2023, in sicer v EuroClubu (prizorišče Camp and Furnace), nedaleč stran od evrovizijskega prizorišča. Stičišče uradnih evrovizijskih zabav v EuroClubu bo sicer od 5. do 13. maja 2023.

Organizatorji sicer sporočajo, da bo letos potekal t. i. spletni ‘Meet & Greets’ (druženje z evrovizijskimi predstavniki) v prvem tednu vaj na uradnih digitalnih kanalih Evrovizije. Za intervjuje s predstavniki v prvem tednu vaj se bo mogoče dogovoriti neposredno s posamezno državo. Tiskovne konference pa bodo potekale v drugem tednu generalk, predizborov in finala. Posameznih tiskovnih konferenc predstavnikov, razen zmagovalca Evrovizije, pa letos ne bo.

EuroClub 2023
EuroClub bo tudi letos stičišče zabav. Foto: Camp and Furnace

Kljub omejitvam bo zveza EBU poskrbela, da bodo na uradnih digitalnih kanalih Pesmi Evrovizije objavljeni kratki posnetki s prve in druge vaje. Podobno je bilo za prvi sklop vaj tudi na Evroviziji 2022.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
2
Twitter
Back to top button