TORINO 2022

Kaj pomeni ruska invazija na Ukrajino za Pesem Evrovizije 2022?

Uradno potrjenih 41 držav

Po ruski invaziji na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja, so na evrovizijskih spletnih straneh ter v nekaterih tujih medijih, predvsem švedskih, zaokrožile informacije o sodelovanju Rusije na Pesmi Evrovizije v Torinu. Kot poročajo, je ukrajinska nacionalna televizija UA:PBC 23. februarja pozvala zvezo EBU, naj Rusiji prepove udeležbo na letošnjem glasbenem tekmovanju, hkrati pa naj prekine še članstvo v Evropski radiodifuzni zvezi EBU. Po drugi strani naj bi zveza EBU, ki pozorno spremlja nastalo situacijo, diplomatsko odgovorila, da je Pesem Evrovizije nepolitični kulturni dogodek, ki združuje narode in slavi raznolikost skozi glasbo ter da tako Rusija kot Ukrajina lahko sodelujeta v Torinu, saj sta obe državi že pred časom potrdili sodelovanje.

Švedska televizija SVT poziva EBU naj po invaziji Rusije na Ukrajino premisli so sodelovanju Rusije na ESC 2022.

Zveza EBU na uradni evrovizijski strani Eurovision.tv zaenkrat ni podala še nobene uradne informacije v zvezi s sodelovanjem Rusije na Evroviziji 2022. Zveza EBU je na svojem uradnem twitter profilu podala le informacijo o tem, da “se razmere med Rusijo in Ukrajino stopnjujejo ter da je dostop do zaupanja vrednih, dejanskih in nepristranskih informacij bolj kritičen kot kdaj koli prej. Vsi izdajatelji televizijskih programov in EBU so osredotočeni na to, da v težkih razmerah opravljajo svoje delo. Za novinarje je ključnega pomena, da lahko še naprej delujejo svobodno in varno ter ob tem neovirano poročajo.”

Do 12. marca morajo biti izbrane vse evrovizijske pesmi za Torino.

Ukrajina in Pesem Evrovizije 2022

Najprej je bila tu Alina Pash … Alinino sodelovanje na Pesmi Evroviziji 2022 v Torinu je bilo po zmagi na Vidbirju 2022 pod velikim vprašajem, sploh, ko so se v javnosti pojavile obtožbe, da je avgusta 2015 nezakonito obiskala Krim. Po ukrajinski zakonodaji mora vsakdo, ki želi obiskati Krim, pridobiti dovoljenje ukrajinske vlade in vstopiti na ozemlje prek Ukrajine. Po objavi dokumentov v medijih je posebna varnostna služba sporočila, da teh dokumentov ni izdala, kar je sprožilo vprašanja o legitimnosti celotne dokumentacije. Ukrajinska televizija UA:PBC je nato sporočila, da zmagovalka Alina Pash ne bo zastopala Ukrajine na Pesmi Evrovizije v Torinu.

Alina Pash
Alina Pash se je po razkritju dokumentacije umaknila. Foto: UA:PBC

Organizacijski odbor ukrajinskega nacionalnega izbora Vidbir je dva dni pred rusko invazijo na Ukrajino sporočil, da so se odločili, da bo Ukrajino ne Pesmi Evrovizije zastopala zasedba Kalush Orchestra, ki se je predstavila s pesmijo Stefania in ki jena Vidbirju zasedla drugo mesto. “Hvaležni smo vsem, ki ste nas podprli že v finalu Vidbirja in nam dodelili prvo mesto v SMS glasovanju. Vsem Ukrajincem obljubljamo, da jih bomo uspešno predstavljali. V težkih časih za našo državo bomo dali vse od sebe, prav tako pa bomo poskrbeli, da bodo vsi slišali za nas,” je ob tem strnil pevec Kalush Orchestra, Oleh Psiu.

Rusija in Pesem Evrovizije 2022

Rusija svoje pesmi za Torino še ni izbrala. Prav tako javnosti ni znano na kakšen način bodo izbrali novega predstavnika, če sploh. Ruska televizija je že pred časom le uradno sporočila, da bodo sodelovali na Pesmi Evrovizije v Torinu. Lansko leto jih je zastopala Manizha, ki je v Rotterdamu zasedla 9. mesto.

12. marec

Če ne prej bo vse bolj kot ne znano okrog 12. marca. Do takrat morajo biti izbrane vse evrovizijske pesmi za leto 2022. Prav tako bo takrat na srečanju vodij delegacij v Torinu znano, če bo prišlo do morebitnih spremembe sodelujočih držav ali ne. Zaenkrat je uradno potrjenih 41 držav, znan pa je tudi vrstni red nastopov. Tako Ukrajina kot Rusija bi naj nastopili v prvem predizboru 10. maja!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button