TORINO 2022

EBU: Rusije na Evroviziji 2022 ne bo!

Padla je uradna odločitev

Zveza EBU je v petek, 25. februarja, pozno popoldne uradno sporočila, da na letošnjem izboru za pesem Evrovizije v Torinu ne bo sodeloval nobeden ruski predstavnik. “Izvršni odbor EBU se je odločil na podlagi priporočila referenčne skupine in na podlagi pravil tekmovanja in vrednot zveze EBU. Priporočilo referenčne skupine je podprl tudi televizijski odbor EBU,” so zapisali v sporočilu za javnost, kjer so med drugim dodali, da bi sodelovanje Rusije (po ruski invaziji na Ukrajino) med drugim pomenilo slab ugled za celotni izbor 2022.

Referenčna skupina, ki je bila ustanovljena leta 1998, je izvršni odbor Pesmi Evrovizije. Njegov namen je nadzirati organizacijo in voditi izbor v imenu sodelujočih radiotelevizij.

Poleg tega so še zapisali, da je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) apolitična organizacija, ki se zavzema za ohranjanje vrednot javnih služb. “Še naprej varujemo vrednote kulturnega tekmovanja, ki spodbuja mednarodno sodelovanje in medsebojno razumevanje. Poleg tega pa Pesem Evrovizije slavi raznolikost skozi glasbo ter združuje evropsko občinstvo na enem velikem odru,” so zaključili.

Preden je EBU sprejel to odločitev, se je obsežno posvetoval s svojimi članicami.

Oster odziv nacionalnih televizij

Pred uradnim sporočilom je devet nacionalnih radiotelevizij (Nizozemska, Danska, Estonija, Litva, Norveška, Islandija, Ukrajina, Švedska in Finska) zahtevalo, da se Rusiji prepove nastop na Evroviziji v Torinu.

Dve nacionalni televiziji (Estonija in Finska) sta celi zagrozili, da ne bosta sodelovali na ESC 2022, če Rusija ne bo odstranjena.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Izvor
EBU
Back to top button