MALMÖ 2024

Švedska: Marcus & Martinus nasledila Loreen

Dvojec prepričal s skladbo Unforgettable

Švedska je po petih predizborih v sklepnem dejanju Melodifestivala 2024 izbrala novega evrovizijskega predstavnika, ki je nasledil ESC zmagovalko 2023, Loreen. Finale, kjer se je predstavilo 12 finalistov, je tudi tokrat potekalo v Areni Friends v Stockholmu.

Zmagovalca so izbrali v razmerju 50:50, s tem da so bile strokovne komisije, kot ponavadi, mednarodne. Tokrat so glasovali strokovnjaki iz Srbije, Belgije, Islandije, Malte, Avstralije, Irske, Cipra in še iz Nemčije. Preostalih 50 % glasov pa so prispevali gledalci. Vsi skupaj so bili še kako enotni, saj so največ točk namenili Marcusu & Martinusu ter skladbi Unforgettable.

Švedska 2024
Marcus & Martinus osvojila Melodifestival 2024. Foto: SVT / Zajem zaslona

Tudi stavnice so bile enotne, saj so napovedale zmago skladbi Unforgettable (64 %), s katero sta se predstavila Marcus & Martinus.

Kdo sta Marcus in Martinus?

Brata dvojčka Marcus in Martinus Gunnarsen sta kot 10-letnika z naskokom prodrla v svet glasbe, ko sta zmagala na norveški izdaji Melodi Grand Prix Junior. Po tem njuno življenje ni bilo nikoli več enako! Več let sta koncertirala po Evropi in izdajala uspešnice, ki so se v rodni Norveški znašle na vrhu lestvic.

Leta 2023 sta s pesmijo Air zasedla drugo mesto na Melodifestivalu, takoj za evrovizijsko zmagovalko Loreen s pesmijo Tattoo. Njuna pesem Air je postala velika uspešnica, ki je bila do zdaj predvajana več kot 12-milijonkrat.

65 let Melodifestivala

Melodifestival je v letu 2024 praznoval 65 let, saj je bilo prvo TV-finale izvedeno že davnega leta 1959. Šest finalnih skladb so predstavile ženske, kar je največji delež v zadnjih 15 letih. Hkrati je bila med devetimi skladbami vsaj ena ženska avtorica, kar je skoraj rekord. Le ena skladba (Medina), ki je osvojila drugo mesto, pa je imela švedsko besedilo, kar je najnižji delež doslej.

Jimmy ‘Joker’ Thörnfeldt je soustvaril pet od 12 skladb, ki so se uvrstile v finale, kar je za eno manj od njegovega lanskega rekorda. Še noben avtor pesmi ni imel več kot štiri skladbe v finalu. V zadnjih štirih letih je Jimmy ‘Joker’ soustvaril 18 od 48 skladb, ki so se v tem obdobju pomerile v finalu, kar predstavlja več kot tretjino finalnih skladb. V vsej svoji karieri na Melodifestivalu je sodeloval s 24 skladbami in le s šestimi se ni uvrstil v finale.

Melodifestival 2024

Na celotnemu Melodifestivalu 2024 se je skupaj predstavilo 47 umetnikov, od tega 16 žensk in 31 moških. 15 del so izvedle umetnice, 15 pa umetniki. 22 izvajalcev je debitiralo na Melodifestivalu. Od 30 izbranih (toliko se jih predstavlja skozi celoten izbor) jih je 16 debitantov.

V sklepnem dejanju se je (po naslednjem vrstnem redu) predstavilo 12 finalistov, in sicer: Maria Sur – When I’m Gone, Jay Smith – Back to My Roots, Lisa Ajax – Awful Liar, Smash Into Pieces – Heroes Are Calling, Cazzi Opeia – Give My Heart a Break, Annika Wickihalder – Light, Marcus & Martinus – Unforgettable, Dotter – It’s Not Easy to Write You a Love Song, Medina – Que Sera, Liamoo – Dragon, Jacquline – Effortless, Danny Saucedo – Happy That You Found Me. Na koncu sta prvo mesto osvojila Marcus & Martinus – Unforgettable, na drugen mestu pa je končala Medina – Que Sera.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Izvor
Mellopedia
Twitter
Back to top button