EVROVIZIJA

Stockholm 2016: Imamo prvih deset finalistov, stavnice zgrešile 2 državi

V Globe Areni, ki je prizorišče Pesmi Evrovizije 2016, se je končal prvi evrovizijski predizbor, kjer se je predstavilo 18 držav. Azerbajdžan, Rusija, Nizozemska, Madžarska, Hrvaška, Avstrija, Armenija, Češka, Ciper in Malta pa so tiste države, ki so imele srečo, saj so se uvrstile v veliki finale.

Evrovizijske stavnice v novinarskem središču so pravilno uvrstitev v finale napovedale osmih državam. Mimo so udarile pri Avstriji in Hrvaški, ki sta se uvrstili v finale. Estonija in Islandiji pa ni uspelo, čeprav so stavnice napovedale drugače.

Vse skupaj se je tokrat pričelo z zmagovalno skladbo 2015, Heroes, nato pa sta voditelja Måns Zelmerlöw in Petra Mede na hudomušen način brez večjih težav uspešno krmalila med skladbami. Tik pred razglasitvijo rezultatov so se v spremljevalnem programu s posebno plesno točko The grey people (Sivi ljudje) poklonili aktualni temi, beguncem. Po zaključku prvega predizbora pa je sledila še novinarska konferenca, kjer so izbrani finalisti izžrebali še svoje startne pozicije za finale.

Po končanem predizboru je sledila še novinarska konferenca.Foto: Alesh Maatko

Razglasitev rezultatov prvi večer

V prvem predizboru so razglasili le deset najboljših držav, ki so se uvrstile v veliki finale. Tako kot je že v navadi točk niso objavljali, ampak so v neposrednem prenosu v naključnem vrstnem redu prebrali imena držav.

Vse točke bodo objavili takoj po zaključku sobotnega velikega finala.

Glasovanje v finalu. Od letos dalje bodo glasove strokovne žirije prvič šteli popolnoma ločeno od glasov občinstva, kar pomeni, da bo podeljenih dvakrat več točk kot do sedaj. V neposrednem prenosu bodo od sedaj predstavniki posameznih držav sporočili le točke glasovanj strokovnih žirij. Nato bosta voditelja ločeno predstavila združene točke telefonskih glasovanj vseh držav, in sicer v zaporedju od najnižjega do najvišjega števila točk, ki jih je občinstvo podelilo posamezni državi. S tem načinom želi EBU ustvariti še bolj dinamičen in nepredvidljiv zaključek velikega finala, po katerem zmagovalec ne bo znan vse do konca razvrščanja točk.

Novi izbrani finalisti so izžrebali tudi pozicije svojih nastopov.Foto: Alesh Maatko
Država Izvajalec Naslov pesmi
1. Finska Sandhja Sing it away
2. Grčija Argo Utopian land
3. Moldavija Lidia Isac Falling stars
4. Madžarska Freddie Pioneer
5. Hrvaška Nina Kraljić Lighthouse
6. Nizozemska Douwe Bob Slow down
7. Armenija Iveta Mukuchyan Love wave
8. San Marino Serhat I didn’t know
9. Rusija Sergey Lazarev You are the onle one
10. Češka Gabriela Gunčíková I stand
11. Ciper Minus One Alter ego
12. Avstrija ZOË Loin d’ici
13. Estonija Jüri Pootsmann Play
14. Azerbajdžan Samra Miracle
15. Črna gora Highway The real thing
16. Islandija Greta Salóme Hear them calling
17. Bosna in Hercegovina Dalal & Deen feat. Ana Rucner in Jala Ljubav je
18. Malta Ira Losco Walk on water
Stavnice so pred izborom napovedale svoje favorite.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button