ŠVICA 2025

Španija že snubi za Pesem Evrovizije 2025

Prihaja izbor Benidorm Fest 2025

Španska radiotelevizija RTVE je – čeprav se evrovizijska edicija še zdaleč ni umirila – že začela odštevati do naslednje edcije vse bolj odmevnega festivala Benidorm Fest. Gre za nacionalni izbor, preko katerega Španija izbira in izbere svojega predstavnika. V letu 2024 je bila to dvojec Nebulossa, ki je s skladbo Zorra osvojil 22. mesto.

Benidorm Fest 2025
Benidorm Fest 2025 je že zagnal kolute. Foto: RTVE

Benidorfm Fest 2025

Španska radiotelevizija RTVE je po razburljivem tekmovanje na Švedskem že objavila javni razpis, ki je odprt vse do 10. oktobra 2024, kar je, tako televizija, dovolj časa, da glasbeniki ustvarijo nove skladbe. Zmagovalna pesem, ki jo bodo izbrali na četrti ediciji Benidorm Fest 2025,, bo Španijo zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije prihodnje leto v Švici.

Kaj prinašajo pravila?

Pri razpisu veljajo splošna evrovizijska pravila, ob tem pa RTVE dodaja, da morajo biti pesmi napisane v vsaj enem od uradnih jezikov Španije (španščini, baskovščini, katalonščini, galicijščini ali aranščini), pesmi pa lahko vsebujejo do 40 % besedila v katerem koli drugem jeziku. Prav tako moraji biti pesmi kar se da izvirne, v dolžini od dveh in pol do treh minut. Samostojni umetniki morajo biti španski državljani ali imeti stalno prebivališče v Španiji, vsaj 50 % skupine mora biti španskih državljanov ali stalnih prebivalcev Španije. In vsaj en avtor vsake pesmi mora biti španski državljan ali stalni prebivalec Španije.

16 izbranih skladb se bo pomerilo v dveh polfinalih večeru in finalu. Iz vsakega polfinala se bodo v finale uvrstile po štiri skladbe. Način glasovanja bo enak za vse tri oddaje. O rezultatih bo odločala kombinacija nacionalne in mednarodne strokovne žirije (50 %), demoskopske žirije (25 %) in javnega glasovanja (25 %).

Španija 2024
Španija 2024: Nebulossa – Zorra Foto: Corinne Cumming / EBU
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
Izvor
RTVE - javno povabilo RTVE - obrazec
Twitter
Back to top button