SLOVENSKA NOTA

Slovenska nota 2021: Kikin prvenec je Punčka iz papirja

18. septembra se bo v Hrastniku odvil 5. festival Slovenska nota, ki ga tudi letos predstavljamo na naši strani Evrovizija.com. Kiki, 20-letnica iz Ljubljane, se predstavlja s svojo pesmijo ‘Punčka iz papirja’, s katero se je uvrstila tudi med finalistke in finaliste Slovenske note 2021. Pesem je postala pravi hit na omrežju TikTok. Kdo pa je Kiki?

Gre za mlado umetnica, ki študira dramaturgijo, v prostem času pa se ukvarja s petjem. Kiki je njeno umetniško ime, sicer ji je ime Laetitia Pohl, ki pa ji je ga nadela njena mami, ki je bila navdušena nad francosko manekenko Laetitio Casta. Vzdevek Kiki ji je prav tako nadela njena mami, saj je Kiki že kot otrok velikokrat izgovarjala besedo »kiki« in od takrat naprej jo skorajda vsi bližnje in bližnji – vključno z njeno mami – kličejo kar Kiki. Nekoč je prepevala v RTV zboru, navdušuje pa se predvsem nad acapella stilom petja. Zaradi svojega študija je bila do letošnjega leta predvsem ustvarjati v ozadju različnih predstav in odrskih uprizoritev, a želja po predstavitvi kot solo izvajlka je bila očitno premočna, zato se je leta 2021 odločila stopiti na samostojno glasbeno pot in predstavila svojo pesem Punčka iz papirja. Pod besedilo in melodijo se je podpisala Kiki sama, pod aranžma pa se je podpisala še Nina Smolej, Kikijina dolgoletna prijateljica, s katero skupaj ustvarjata različne projekte.

Kiki na predstavitvenem večeru Slovenske note 2021. Foto: Jernej Peklar

Pesem Punčka iz papirja je doživela pravi uspeh na omrežju TikTok, saj je Kiki v samo treh dnevih zbrala preko 30.000 ogledov njene pesmi. Do danes ima pesem na TikToku že preko 58.000 ogledov. Kiki takšnega odziva ni pričakovala. V komentarjih so jo ljudje primerjali s pevko Melanie Martinez, prav tako pa so jo pričeli spodbujati, naj se prijavi na EMO 2022. Kiki je bila odziva seveda vesela, saj ga ni niti malo pričakovala. »To je veliko večji odziv, kakor jih ima katerakoli moja druga pesem na drugih socialnih omrežjih. S Tiktoka sem potem dobila sledilce tudi na drugih platformah in nekateri so tudi začeli slediti,« opisuje Kiki.

Mogoče je za velik odziv na njeno pesem krivo prav dejstvo, da je pesem izredno avtobiografska in da je Kiki v pesem vložila veliko sebe. Za spletno stran tekmovanja je Kiki pesem opisala takole: »Moja pesem govori o občutku, ki sem ga čutila nekaj let nazaj, ko sem čutila, da moram vsem ugajati, in ko sem pričela izgubljati dele sebe, kot da se ne poznam več … Res je bil srhljiv občutek. Na avtobusni postaji, ko sem čakala avtobus na poti iz gimnazije domov, sem pesem napisala na telefonček in tako je pesem nastala.« Kiki v prostem času tudi sicer rada upodablja grozljive podobe, saj se že od otroštva ukvarja s pisanjem in ilustracijo svojih ‘knjigic’, kot jih sama poimenuje. Najraje od vsega piše prav grozljivke. Zato ni presenečenje, da se njena pesem Punčka iz papirja prav tako prične s precej srhljivim zvokom – kot da bi poslušali nek uvod v grozljivko … Kiki pa je v pesmi združila zvok lahkotne pesmi z zvokom iz grozljivk, dodala pa družbeno kritično besedilo, ki je, kot je opisala, nastal na podlagi njenih občutij.

S pesmijo Kiki ljudem sporoča sledeče: »Strah pred mnenjem drugih in nadevanje mask sta normalni, človeški stvari – saj nas do neke mere varujeta – ampak ne smemo jima pustiti, da popolnoma prevzameta našo identiteto.«

Kiki bo na finalni oder Slovenske note stopila 18. septembra 2021, ko bo kombinacija glasov strokovne komisije in občinstva preko telefonskega glasovanja odločila, katera pesem je zmagovalna pesem 5. edicije omenjenega tekmovanja. Kiki na vprašanje, zakaj bo njena pesem zmagovalna, odgovarja: »Zdi se mi, da bo moja pesem zmagala, če se bodo ljudje v pesmi našli. Želim, da ljudje po svoje interpretirajo besedilo moje pesmi. Zakaj pa bi zmagala … pa ne vem … Če bo to občutek, s katerim se poistoveti več ljudi, kakor si jaz predstavljam, potem mogoče lahko tudi zmagam.«

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button