EMA

Slovenija se je odločila, v ukrajinski Kijev znova potuje Omar Naber

Z velikim finalom se je končala slovenska evrovizijska saga, ki se je začela s prvim in drugim predizborom. Rezultat vsega je osem finalistov in dva zmagovalca. Dva? Eden je TV Slovenija, ki je pripravila izjemno Emo. Drugi pa je tisti pravi – naš novi predstavnik!

Mario Galunič je imel vse pod kontrolo.Foto: Alesh Maatko

Še preden se je končal zadnji kader na letošnji Emi – ko smo
slišali novo zmagovalno skladbo, ki bo v prvem evrovizijskem predizboru, 9.
maja v Kijevu poskušala prepričati evropsko občinstvo, smo najprej slišali
šestnajst različnih glasbenih zgodb. Gledalci in žirija so iz vsakega
predizbora izbrali po štiri. Iz prvega večera so se v veliki finale uvrstili KiNG
FOO
, Nika Zorjan, Sell Out in Omar Naber. Iz drugega pa še Nuška Drašček​, Tim
Kores
, Raiven​ in BQL. Veliki finale je tako ponudil za vsakega nekaj, čeprav
so bili dnevi med obema predizboroma in finalnim večerom zelo živahni na
družbenih omrežjih, predvsem kdo vse je primeren za Pesem Evrovizije in kdo ne.
Če potegnemo skupno črto vseh odzivov na družbenih omrežjih, bi lahko dejali,
da so na eni strani vsi vedeli za zmagovalni recept, a na drugi strani nihče tega
recepta dejansko ne pozna. In ker imamo vsi radi napete zgodbe, je bilo še toliko
več teorij zarot. Naslednje dni jih bo še več, takšnih in drugačnih. A
pustimo to. Vrnimo se h glasbi, zato smo se namreč zbrali na Gospodarskem razstavišču, kjer je potekal eden izmed najbolj pompoznih izborov.

Veliko prahu so dvignile Tanja Kocman, Maja Martina Merljak in Tina Gorenjak.Foto: Alesh Maatko

Izkušnje z nastopom na Emi

BQL – začetnika
KiNG FOO – začetniki
Sell out – začetniki
Raiven – enkrat na Emi
Tim Kores Kori – enkrat na Emi
Nika Zorjan – enkrat na Emi
Nuška Drašček – dvakrat na Emi
Omar Naber – štirikrat na Emi

Na slovenskem izboru je bila blizu zmage pevka
Raiven, ki je na Emi 2016 osvojila drugo mesto. Slavil pa je Omar Naber, in sicer leta 2005 s pesmijo Stop, ki jo je predstavil na Pesmi Evrovizije v ukrajinskem Kijevu, kjer bo letos znova izbor. Naš Omar je sicer takrat zasedel 12. mesto v predizboru.

Kot prvi so na oder stopili člani ska-rock skupine Sell Out, ki so z uvrstitvijo v finale (s pesmijo Ni panike) več kot presenetili v prvem predizboru, saj skoraj nihče ni verjel v takšen razplet. Kočevskim glasbenikom je s skladbo Flower in the snow sledila izjemna vokalistka Nuška Drašček. Njena pesem je mnoge spominjala na glasbo iz filma 007. Nuški je nato s skladbo Open Fire sledil še bolj ognjeni Tim Kores. Za njim pa je vse skupaj poskušala prepričati Nika Zorjan, ki se je odločila, da skladbo Fse zapoje v prekmurščini. Prekaljeni glasbeni, ki slišijo na ime KiNG FOO so stavili na pesem Wild Ride, za njimi pa je Omar Naber pobožal s čustveno balado On My Way. Predzadnja sta (s pesmijo Heart of Gold) na oder stopila še Anej in Rok Piletič, ki sta združena pod imenom BQL. Kot zadnja tekmovalna skladba pa je bila tu pesem Zažarim, s katero je zažarela Raiven.

O zmagovalcu izbora Ema 2017 so v finalnem večeru (v enakovrednem razmerju 50:50) odločali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem in šest strokovnih regijskih žirij, ki so jih sestavljali:

  • Ljubljana: Martin Štibernik, Alenka Godec, Aleš Klinar … (2 točki Niki Zorjan, 4 točke King Foo, 6 točk Raiven, 8 točk Nuška Drašček, 10 Omar Naber, 12 BQL.)
  • Maribor: Eva Boto, Bilbi, Primož Štorman … (2 točki Tim Kores, 4 točke Nika Zorjan, 6 točk BQL, 8 Raiven, 10 Nuška Drašček, 12 Omar Naber.)
  • Celje: ManuElla, Matic Jere, Sanja Mlinar Marin … (2 točki Raiven, 4 točke Nika Zorjan, 6 točk KiNG FOO, 8 točk BQL, 10 točk Nuška Drašček, 12 točk Omar Naber.)
  • Kranj: Manca Izmajlova, Darja Švajger, Tina Marinšek … (2 točki BQL, 4 točke King Foo, 6 točk Nika Zorjan, 8 Nuška Drašček, 10 Raiven, 12 Omar Naber.)
  • Koper: Anika Horvat, Andra F, Steffy … (2 točki Nika Zorjan, 4 točke Tim Kores, 6 točk BQL, 8 točk Raiven, 10 točk Nuška Drašček, 12 točk pa Omar Naber.)
  • Novo mesto: Gašper Rifelj, Tomislav Jovanovič Tokac, Ivo Rimc … (2 točki Nika Zorjan, 4 točke Tim Kores, 6 točk Omar Naber, 8 točk BQL, 10 točk Nuška Drašček, 12 točk Raiven.)

Po oddanih točkah žirije je bil na vrhu Omar Naber s skladbo On my Way (64 točk). Nato so mu sledili: Nuška Drašček (56 točk), raiven (46 točk), BQL (42 točk), Nika Zorjan (20 točk), KiNG FOO (14 točk) ter Tim Kores (10 točk). Zatem je svoje povedalo še ljudstvo, ki je dalo 12 točk Nuški Drašček, 24 točk zasedbi Sell Out, 36 točk Niki Zorjan, 48 točk Raiven, 60 točk Omarju Naberju ter 72 točk BQL.

Omar Naber se po dvanajstih letih znova vrača v Kijev, in sicer z mogočno balado On my way.

Največ točk (124) je na koncu zbral Omar Naber, ki si je tako pripel evrovizijsko vozovnico za Kijev, kjer se bo Slovenija naprej predstavil v prvem predizboru, 9. maja. Na drugo mesto se je uvrstil dvojec BQL (114 točk), tretja pa je bila Raiven (94 točk).

Zmagoslavje za Omarja Naberja.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button