SANREMO

Sanremo: Evrovizijec Marco Mengoni osvojil prvi večer

Kar štiri ure glasbe (in govorenja)

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika so bile vsaj v Italiji vse oči uprte v Sanremo, kjer se je v gledališču Ariston pričel 73. festival italijanske zabavne glasbe, ki je prvi glasbeni večer pred televizijske sprejemnike privabil skoraj da neverjetnih 65 % gledalcev. Ja, v času Sanrema se v Italiji ustavi čas, vsi gledajo in govorijo le o festivalu. Tudi predsednik Italije Sergio Mattarella, ki je bil častni gost prvega večera in ki si ga je vsaj v uvodu za hip ‘sposodil’ z oskarjem nagrajen svetovno znani italijanski igralec Roberto Benigni, ki je sicer s sproščeno zgodbo o ustavi očaral občinstvu v Aristonu.

Gianni Morandi in Amadeus
Gianni Morandi in Amadeus Foto: RAI / Zajem zaslonske slike

Prvih 14 tekmovalnih skladb

Nič drugače, kot kaže, ne bo letos. Skozi prvi večer, ki ga je vodil Amadeus v družbi Giannija Morandija, se je predstavilo 14 od 28 tekmovalcev, in sicer vsak s svojo skladbo. Ob tem so glasovali le mediji (tisk in televizija, splet ter radijske postaje), tako da smo ob koncu 4-urnega večera (celoten večer si lahko ogledate tukaj) dobili začasno lestvico. Osvojil jo je italijanski evrovizijski predstavnik 2013 Marco Megnoni, ki tokrat stavi na skladbo Due vite.

Sanremo 2023 - prvi vecer Marco Megnoni
Marco Megnoni prepričal v prvem večeru. Foto: Instagram SanremoRai
Sanremo 2023 - prvi vecer 1
Prvi večer: Začasna lestvica najboljših. Foto: Instagram SanremoRai

Kot gosta sta med tekmovalnimi skladbami nastopila lanskoletna zmagovalca Sanrema, Mahmood in Blanco), ki sta nas spomnila na skladbo Brividi.

Blanco je sicer nastopil še enkrat, kjer je predstavil novi singel L’isola delle Rose, ki ga je izdal konec januarja. Toda tokrat ni bilo ravno navdušenja. S svojim nenavadnim nastopom, kjer je ‘uničeval’ vse po vrsti, si je po zaključku glasbene točke zaslužil precej žvižgov v dvorani in še več neodobravanja. Kot so dejali po zaključku nastopa, naj bi ‘uničevanje rož’ storil zaradi tehničnih težav, saj naj se ne bi slišal v slušalkah, kar je Blanco večkrat s prstom na uho pokazal med nastopom … Več tukaj!

Spomin na Evrovizijo 2013

Kdo je Marco Mengoni? Simpatični glasbenik je natanko pred desetimi leti – s skladbo L’Essenziale – osvojil Sanremo 2013. S tem si je prislužil evrovizijsko vstopnico, ki jo je dobro izkoristil, saj je v švedskem Malmoju na koncu osvojil 7. mesto.

Pred vrati je drugi večer

Drugi večer bo nastopilo preostalih 14 tekmovalcev, prav tako vsak s svojo skladbo. Ob tem bodo znova glasovali mediji, enako kot prvi večer, dobili bomo lestvico za drugi večer. Poleg tega bodo dodali še glasove iz prvega večera, tako da bomo dobili skupno lestvico obeh večerov. Kakopak bodo vmes znova nastopili glasbeni gostje. Tokrat bodo tu Al Bano in Massimo Ranieri ter Black Eyed Peas, manjkal pa ne bo niti komik Angelo Duro. Seveda pa tudi tokrat ne bo šlo brez presenečenj!

Sanremo 2023
Sanremo 2023: Drugi festivalski večer. Foto: RAI
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button