SANREMO

Sanremo bo zaživel v vsej svoji veličini

Od 7. do 11. februarja 2023

Ob sredozemski obali Ligurije v severozahodni Italiji, kjer leži mesto Sanremo, je vse pripravljeno za 73. festivalsko edicijo, ki privablja gledalce z vseh koncev sveta. Gledališče Ariston bo tudi letos prizorišče pravega glasbenega spektakla, na katerem bodo med 7. in 11. februarjem 2023 odmevale italijanske popevke. Ne samo da bodo odmevale večne melodije, v Italiji se bo ta teden vse vrtelo okrog Sanrema. Kako da ne, Sanremo je pač Sanremo!

Mahmood & Blanco ter Amadeus
Voditelj Amadeus v družbi zmagovalcev Sanrema 2022. Foto: RAI

Festival lahko spremljamo tudi v Sloveniji, in sicer v kabelskem sistemu, na italijanski televiziji RAI 1, ob 20.40 uri. Če pa boste slučajno v tem času v Sanremu, pa si lahko z malce sreče in za 1290 evrov (toliko znaša cena za pet večerov v parterju, oziroma 672 evrov za t. i. galerijo (balkon)) festival ogledate tudi v živo.

Pet glasbenih večerov

Prvi večer bo nastopilo 14 od 28 tekmovalcev, in sicer vsak s svojo skladbo. Ob tem bodo glasovali predvsem mediji (tisk in televizija, splet ter radijske postaje), tako da bo ob koncu glasovanja sestavljena začasna lestvica. Kakopak bodo vmes nastopili tudi glasbeni gostje (med drugim bosta tu lanskoletna zmagovalca Sanrema, Mahmood in Blanco), obeta pa se nam še kakšno posebno presenečenje, ki so del tega festivala.

Sanremo 2023
Sanremo 2023: Prvi festivalski večer. Foto: RAI

Drugi večer bo nastopilo preostalih 14 tekmovalcev, prav tako vsak s svojo skladbo. Ob tem bodo znova glasovali mediji, enako kot prvi večer, dobili bomo lestvico za drugi večer. Poleg tega bodo dodali še glasove iz prvega večera, tako da bomo dobili skupno lestvico obeh večerov. Kakopak bodo vmes znova nastopili glasbeni gostje. Tokrat bodo tu Al Bano in Massimo Ranieri ter Black Eyed Peas, manjkal pa ne bo niti komik Angelo Duro. Seveda pa tudi tokrat ne bo šlo brez presenečenj!

Sanremo 2023
Sanremo 2023: Drugi festivalski večer. Foto: RAI

Tretji večer bo s svojo skladbo nastopilo vseh 28 glasbenikov. Ob tem bo glasovala t. i. demoskopska žirija (50 %) ter ljudstvo (50%). Ob koncu tretjega večera bomo dobili začasno lestvico najboljših, saj bodo sešteli točke iz vseh treh večerov. Kot gosti bodo med drugim nastopili veliki zmagovalci Evrovizije, zasedba Måneskin.

Maneskin, Italija
Maneskin je osvojil Evrovizijo 2021. Foto: EBU/Thomas Hanses

Četrti večer bo namenjen večnim domačim italijanskim kot tudi svetovnim uspešnicam, ki jih vsi še kako dobro poznamo. Prepevali jih bodo vsi tekmovalci – sami ali pa z izbranim gostom, ki ne tekmuje, prav tako bo potekalo glasovanje. Ob koncu večera bomo dobili dopolnjeno začasno lestvico glasovanja.

Peti večer bo prinesel novega zmagovalca Sanrema 2023. Nastopilo bo vseh 28 tekmovalcev, vsak s svojo pesmijo, ki smo jih spoznali skozi prve tri večere. Sledilo bo prvo glasovanje, točke pa bodo sešteli tudi s preostalimi večeri. Seštevek bo prinesel uvrstitve od petindvajsetega do šestega mesta. Nato se bo še enkrat pomerilo prvih pet. Sledilo bo novo glasovanje, o zmagovalcu pa bodo odločali demoskopska žirija (33%), akreditirani mediji (33 %) in javnost preko telefonskega glasovanja (34 %). Skupni seštevek bo prinesel zmagovalna pesem 73. festivala Sanremo.

Sanremo 2023
Vsi tekmovalci in njihove pesmi. Foto: RAI

Skozi sklepni večer ne bodo manjkali niti gostje. Tu bo ena in edina, 89-letna Ornella Vanoni, pa Gino Paoli, Salmo, Achille Lauro, ne nazadnje pa še Depeche Mode. Po videopovezavi se bo oglasil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Prav ta najava je povzročila največ besa med umetniki in italijansko publiko, saj so mnenja, da na takšnem eminentnem festivalu ni prostora za politične teme.

Sanremo 2023
Scenografija bo znova veličastna. Foto: RAI

Castellijeva kreacija odra

Za veličastno scenografijo je že enaindvajsetič poskrbel Gaetano Castelli, tretjič zapored – skupno pa devetič – skupaj s hčerko Mario Chiaro. Za scenografijo edicije 2023 je značilna velika elipsasta kupola, ki zavzema velik del kulise. Široka je enaindvajset metrov in visoka približno enajst metrov, poleg tega pa je obdana z odrskimi lučmi, znotraj katere je vrsta ogledal. Vrh je premičen, prav tako obdan z lučmi, ki lahko sežejo nekaj metrov od odra. Scenska postavitev, tako kot v prejšnji izdaji, je znova ukrivljene oblike in bo zajela praktične vse dele gledališča Ariston, da bi po besedah ​​scenografa dosegla učinek povečanega prostora, ne da bi se odrekli vrstam sedežev v njem. Prav tako ostaja v ospredju stopnišče, ki je prav tako rahlo ukrivljeno.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button