EVROVIZIJA

Rotterdam 2021: Kako mimo so udarile napovedi in stavnice?

Bolj kot pesmi so premnoge pred prvim evrovizijskim predizborom zanimale napovedi, katerih deset držav se bo uvrstilo v finale. In glede na to, da je prva tretjina letošnjega evrovizijskega dogajanja za nami in da že imamo prve rezultate, lahko preverimo, kako natančne so bile napovedi v novinarskem središču in kje so zgrešile stavnice, če sploh.

V finale se je uvrstilo deset državic.Foto: ESC 2021 / Zajem zaslonske slike

Če najprej pogledamo stavnice … napovedale so, da se bodo v finale uvrstile Malta, Ciper, Ukrajina, Litva, Rusija, Švedska, Norveška, Hrvaška, Azerbajdžan in Belgija. Sodeč po razpletu so se zmotili le pri Hrvaški. Namesto nje je v finalu Izrael.

Kaj pa napovedi v novinarskem središču? Enako kot stavnice so napovedi zgrešile znova pri Hrvaški, ki se na koncu ni uvrstila v finale.

Predstavnice Hrvaške, Albina, je na stavnicah kotirala med TOP 10.Foto: EBU / Andres Putting
Izrael (Eden Alene) izrinil Hrvaško (Albina).Foto: EBU / Andres Putting

Ravno zaradi tega je pri naših južnih sosedih precej hude krvi. Stavnice in napovedi so namreč Albini – glede na pozitivne odzive in moderne ritme skladbe Tick-Tock – napovedovale uvrstitev v sobotni finale, kar je bil na koncu mnogo večji šok. Sploh, ker je Hrvaška na Pesmi Evrovizije vedno dobro kotirala, z izjemo zadnjih treh let, ko jim ni in ni uspel preboj v finale. Nazadnje je leta 2017 s pesmijo My Friend uspelo Jacquesu Houdeku. Dvakrat pa so zasedli celo četrto mesto, leta 1999 (Doris) in 1996 (Maja Blagdan).

Kar nekaj negodovanja se sliši tudi iz daljne Avstralije.Foto: Jess Gleeson

In če imamo na eni strani razočaranje, imamo na drugi strani presenečenje. Izraelki Eden Alene skoraj da nihče ni napovedal finala, pa vendarle je 21-letni pevki uspelo prepričati s pesmijo Set Me Free. Presenečenje je bilo toliko večje, že zaradi političnih razmer v Izraelu …

In precej drugačane razmere je imela tudi avstralska predstavnica Montaigne, ki so ji napovedi kazale tako slabo kot Sloveniji. Glede na to, da zaradi koronavirusnih omejitev ni mogla osebno nastopiti v Rotterdamu, so v času njenega nastopa predvajali posnetek. To bi se zgodilo tudi pri drugih predstavnikih, če bi bil slučajno kdo pozitiven na covid-19 ali pa da iz kakršnih koli drugih razlogov ne bi morel nastopiti v živo na odru. Skratka rezervni plan je bil za vse delegacije, ne le za avstralsko pevko, ki sedaj meni, da je bila v slabšem položaju kot ostali. Naj ob tem še zapišemo, da Avstraliji letos prvič ni uspelo, da bi se uvrstila v finale. Leta 2015, ko so nastopili prvič, so bili peti, leta 2016 pa celo drugi.

Prvi predizbor: Neusmiljene angleške stavnice pred predizborom.Foto: eurovisionworld.com
Prvi predizbor: Napovedi v novinarskem središču, v Areni Ahoy.Foto: Eurovision 2021 Press Poll
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button