LIVERPOOL 2023

Pravila, koliko držav lahko sodeluje na Evroviziji v Veliki Britaniji, so jasna!

Točen seznam držav bo znan oktobra

Vsako leto se znova in znova sprašujemo, koliko držav bo nastopilo na največjem glasbenem tekmovanju. No, v svetu Evrovizije ni ničesar prepuščeno naključju, zato je tudi v evrovizijskih pravilih zapisano, da bo lahko na 67. Pesmi Evrovizije 2023 sodelovalo maksimalno 44 držav.

Da bi maja 2023 padli novi rekordi po udeležbi držav je težko verjetno! Pričakuje se, da se bo novega glasbenega tekmovanja udeležilo približno 40 držav. Od tega bo lahko v velikem finalu nastopilo največ 26 držav, v obeh predizborih pa se bo lahko skupaj predstavilo največ 38 držav. Najbolšjih deset iz vsakega predizbora bomo znova slišali v velikem finalu.

Zagotovljeno mesto v finalu imajo tiste države, ki največ prispevajo v skupno blagajno. Te države so Španija, Nemčija, Francija, Italija in gostiteljica Velika Britanija. Poleg tega ima v finalu zagotovljeno mesto tudi zmagovalka Evrovizije 2022, Ukrajina.

Prvi mejnik je bil 15. september

15. september je tisti dan, ko so morale nacionalne televizije potrditi oziroma izraziti sodelovanje na Pesmi Evrovizije 2023, ki ga bo prihodnje leto gostila Velika Britanija. Sodelovanje na Pesmi Evrovizije 2023 je javno oziroma uradno potrdilo že več kot 30 držav. Med njimi je tudi Slovenija. Glede javne potrditve in sodelovanja na ESC 2023 pa se čaka še na Armenijo, Azerbajdžan, Bolgarijo, Hrvaško, Češko, Črno goro, Moldavijo in Severno Makedonijo. Dokončen seznam sodelujočih držav na Pesmi Evrovizije 2023 bo sicer znan čez dober mesec, saj 11. oktobra poteče zadnji rok, do katerega se lahko sodelujočete televizije umaknejo brez večjih finančnih poledic.

Pričakuje se, da bo britanski BBC še ta mesec ali najkasneje oktobra sporočil, katero mesto bo maja gostilo Pesem Evrovizije 2023.

RTV Slovenija
RTV Slovenija naj bi kmalu sporočila potek izbiranja novega predstavnika. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
Eurovizijska pravila 2023
Twitter
Back to top button