ZANIMIVOSTI

Poslovila se je Lys Assia (94), prva zmagovalka Pesmi Evrovizije (1956)

Umrla je v bolnišnici

Tri tedne po svojem 94. rojstnem dnevu je umrla »la grande dame de l’Eurovison«, zmagovalka prvega evrovizijskega festivala leta 1956 v Luganu. Rodila se je 3. marca 1924 kot Rosa Mina Schärer v Rupperswilu v Švici. Bila je najmlajša med 12 otroki. Lys Assia je obiskovala je baletno šolo, po vojni pa je presedlala k petju. Njena prva velika uspešnica je bila Oh, mein Papa iz musicala Ognjemet iz leta 1950.

Švicarska radiotelevizija jo je izbrala za svojo prvo predstavnico na festivalu za Pesem Evrovizije 1956 – zapela je obe pesmi, skladba Refrain pa je postala prva evrovizijska zmagovalka. Švico je zastopala tudi naslednje leto, a je bila šele osma, leta 1958 pa je s skladbo Giorgio zasedla drugo mesto. V petdesetih in šestdesetih letih je Lys Assia slovela v številnih evropskih državah, nastopila pa je tudi v številnih filmih.

Zadnja leta je bila vedno častna gostja Pesmi Evrovizije. Foto: Alesh Maatko

Lys Assia (1924-2018)

Na vrhuncu kariere se je poročila z Johannom Heinrichom Kunzem, a je ta že po devetih mesecih zakona podlegel zavratni bolezni. Nato se je leta 1963 poročila z danskim generalnim konzulom in multimilijonarjem Oscarjem Pedersonom in se preselila na Dansko. S soprogom se je do njegove smrti v prometni nesreči 1995 ukvarjala s hotelirstvom, saj sta bila lastnika več hotelov po Evropi, na  Japonskem in v Južni Ameriki. Po moževi smrti je živela v južni Franciji, Nemčiji in Švici. Lys Assia je umrla v bolnišnici Zollikerberg v bližini Züricha v soboto, 24. marca 2018.

V 21. stoletju jo je ponovno zamikalo delovanje v show businessu. Izdala je tri albume z novimi priredbami starih pesmi, pa tudi z novim glasbenim materialom. Predvsem pa je postala prava ikona evrovizijskega festivala. Skoraj vsako leto je na povabilo organizatorjev obiskala prizorišče festivala in tam z neuničljivo energijo delila avtograme, se slikala z oboževalci, dajala intervjuje, v katerih je brez dlake na jeziku izražala svoja mnenja o tekmovalnih skladbah. Leta 2008 sta jo v Beogradu voditelja povabila, da je dala znak za začetek glasovanja, naslednje leto v Moskvi pa je celo podelila zmagovalno trofejo Aleksandru Rybaku. In pri 88 letih si je celo zaželela, da bi ponovno nastopila na evrovizijskem odru: s skladbo Ralpha Siegla C’était ma vie je sodelovala na švicarskem predizboru 2012, naslednje leto pa z bernsko rapersko skupino New Jack v pesmi All in your head. Ni ji uspelo, a veselja in energije ji ni zmanjkalo. Vsako leto je na svojem Facebook računu objavila svoje favorite. Za vedno bo ostala v srcih vseh pravih evrovizijskih oboževalcev zaradi svoje prijaznosti, dostopnosti in dobre volje – bila je res prava legenda Evrovizije.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button