ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Slovo pevca Sabahudina Kurta, ESC predstavnika nekdanje Jugoslavije

Marec 2018 res ni bil naklonjen nekdanjim evrovizijskim nastopajočim. Po voditeljici Katie Boyle in prvi zmagovalki Lys Assia je v petek, 30. marca, zjutraj v Sarajevu umrl Sabahudin Kurt, predstavnik nekdanje Jugoslavije na Evrosongu v Københavnu leta 1964.

Sabahudin KurtFoto: startbih.info

Rodil se je 18. julija 1935 v Sarajevu in je bil stalnica na bosansko-hercegovski glasbeni sceni v 60. letih. Nastopal je tudi na številnih zabavnoglasbenih festivalih v drugih republikah, čeprav ni nikoli sodil ravno v prvo ligo jugoslovanskih izvajalcev.

Leta 1964 je TV Sarajevo prvič sodelovala na jugoslovanskem izboru za Pesem Evrovizije in za enega svojih predstavnikov izbrala Sabahudina Kurta. Organizatorica izbora je bila to leto spet TV Ljubljana, kjer so se odločili, da izbor pripravijo v dvorani Delavskega doma v Trbovljah – tam so namreč kot edini v Sloveniji imeli vrtljiv oder, kar naj bi pripomoglo k dodatnim učinkom. Za Trbovlje je bil to velik dogodek, čeprav so bili gledalci v dvorani tudi malo razočarani, saj jim je ogromna televizijska tehnika zakrivala precejšen del odra.

Ob koncu glasovanja sta se na vrhu lestvice z enakim številom točk znašli dve skladbi: Život je sklopio krug Sabahudina Kurta in Zlati april Marjane Deržaj. Zmaga je pripadla Kurtu, ker je imel več višjih ocen. Tako je postal prvi izvajalec iz BiH, ki je stal na evrovizijskem odru.

Sabahudin Kurt je bil nekajkrat častni gost na bosansko-hercegovskih
izborih, po letu 2007, ko ga je prizadel infarkt, pa se iz zdravstvenih
razlogov skoraj ni več pojavljal v javnosti.

Pesem Život je sklopio krug je uglasbil Srdjan Matijević, za besedilo pa je vzel kar pesem in najnovejše pesniške zbirke srbskega modernističnega pesnika Stevana Raičkovića, kar najbrž pojasni skoraj nadrealistično atmosfero v tej pesmi. V Københavnu se skladba ni dobro odrezala, skupaj s še tremi, ki prav tako niso dobile nobene točke, si je delila 13.-16. mesto.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X