FESTIVALI

Poslovil se je Enzo Hrovatin

Najbolj ga je zaznamoval Solinar

Kot poroča Avditorij Portorož se je poslovil legendarni glasbenik Enzo Hrovatin, ki nam je pred natanko desetimi leti zaupal, da ga je najbolj zaznamoval Solinar. Član legendarne skupine Faraoni in avtor skladb nam je v trajen spomin zapustil številne uspešnice, kot so E tristemente (zmagovalna pesem MMS 1994), Kar je res, je res (zmagovalna pesem MMS 1997), Solinar, Ne bom pozabil na stare čase, Martina, Nisi sam, Ti znaš, Tu je moj dom, Imej me vedno s seboj ter mnoge druge.

Karizmatičen glasbenik

V letu 2012 je priljubljeni primorski glasbenik slavil kar dvakrat, in sicer na MMS s skladbo Nostalgico Ritmo, ki je prejela kar dve nagradi od strokovne žirije – za najboljšo skladbo in za priredbo, ter v Mariboru na festivalu Ritem duha – osvojil je prvo nagrado s skladbo Jezus vate zaupam. Poleg tega je kot avtor oziroma izvajalec v Bujah sodeloval na prvem festivalu narečnih pesmi s skladbo Quatro Oci, Quatro Rece E Due Cuori.

Prekaljeni glasbenk je navduševal poslušalce s preprostimi in vedno zanimivimi glasbenimi zgodbami.

MMS 2012: Polona Furlan, Irena Vrčkovnik, Enzo Hrovatin, Nuša Derenda in Eva Boto
MMS 2012: Polona Furlan, Irena Vrčkovnik, Enzo Hrovatin, Nuša Derenda in Eva Boto Foto: Alesh Maatko

Leta 2011 je izdal svoj prvi samostojni prvenec, album z naslovom Volaria dismentegarte, kar v izolskem dialektu pripadnikov italijanske skupnosti pomeni Rad bi te pozabil.

Glasbeni prvenec

Volaria dismentegarte (Rad bi te pozabil) je debitantski album primorskega glasbenika Enza Hrovatina. Na albumu lahko slišite 12 pesmi, ki pripovedujejo preproste zgodbe o resničnem življenju, ljubezenskih bolečinah, radosti in trpljenju. V besedilih je Enzo uglasbil tudi poezije Dorine Beržan in Astrid Brenko.

Album je poseben tudi zaradi tega, ker so besedila peta v izolskem dialektu in predstavljajo nekakšen slavospev Izoli, njenem govoru, njenim ženskam, življu, burji, vinu, skratka vsemu, kar lahko simbolizira intimno pripadnost nekemu okolju, nekemu mestu, nekemu načinu bivanja in čutenja.

Enzo Hrovatin
Enzo Hrovatin Foto: Alesh Maatko

“Čez vsa ta leta se je nabralo kar nekaj uspešnic. Bi rekel, da Solinar je skladba, ki me je najbolj zaznamovala. Tako močno, da me nekateri kličejo kar solinar. Ni nastopa, da je ne bi zapel. Ta skladba ni bila zmagovalna na festivalu MMS. Tisto leto se je kasneje izkazalo, da premaguje čas.” Enzo Hrovatin za Evrovizija.com

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
16
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button