FESTIVALI

Poslovil se je Dušan Velkaverh

V 73. letu starosti je umrl avtor besedil številnih zimzelenih melodij, Dušan Velkaverh, ki je ustvaril okrog 600 besedil, med drugim za pesmi, kot so Dan ljubezni, Silvestrski poljub, Moja dežela, Med iskrenimi ljudi, Mlade oči, Vsak je sam, Ljubljančanke ter mnogih drugih.

Poslovil se je Dušan Velkaverh.Foto: Alesh Maatko

Dušan Velkaverh se je rodil 12. septembra 1943 v Georgetownu v Gvajani. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v New York, nato v London, Beograd in na Reko. Leta 1956 so se preselili v Slovenijo, najprej v Portorož, nato pa dokončno v Ljubljano. Leta 1968 je prvič sodeloval na festivalu Slovenska popevka, takrat s tremi besedili, in v tandemu z Juretom Robežnikom je prejel nagrado občinstva za skladbo Presenečenja v izvedbi Belih vran. Med skladatelji je največkrat sodeloval z Jožetom Privškom, Mojmirjem Sepetom, Tadejem Hrušovarjem in Juretom Robežnikom, s katerimi je napisal nekaj nepozabnih in večnih popevk. Znan je predvsem kot avtor besedil največjih slovenski glasbenih uspešnic v 70-ih in 80-ih letih minulega stoletja – Silvestrski poljub, Dan ljubezni, Med iskrenimi ljudmi, Ptica vrh Triglava, Ljubljančanke, Mati, bodiva prijatelja, Maja z biseri, Mlade oči … Seznam njegovih besedil je ogromen, zapisanih jih je okoli 600. Njegovo ime je tesno povezano z razcvetom festivala Slovenska popevka, katerega glavni namen je bil spodbujanje domačih melodij s kakovostnimi besedili in dobro interpretacijo.

Leta 2011 je bila tradicionalna Poletna noč posvečena ravno Dušanu Velkaverhu.Foto: Alesh Maatko

Dušanu v spomin

Televizija Slovenija se mu bo poklonila z dokumentarno oddajo Zlata šestdeseta – nostalgija z avtorji – Dušan Velkaverh, avtorja Slavka Hrena. Na sporedu bo v sredo, 3. februarja, ob 21.15 uri na Televiziji Slovenija 2.

Dušan Velkaverh je nedvomno pomembno zaznamoval zlato dobo slovenskega glasbenega ustvarjanja. Jure Robežnik, skladatelj in pianist ter njegov dolgoletni sodelavec, je o njem zapisal: “Dušan Velkaverh je pustil trajno sled v slovenski popevki – zapustil je pesmi, ki nam govorijo o času neizmernega navdušenja, podkovanega z znanjem in izvirnostjo, ter predvsem o času, ko je bilo kvalitetno, jezikovno uglajeno besedilo logičen in nepogrešljiv del slovenske glasbe.

Dušan Velkaverh (levo) je leta 2011 prejel še priznanje RTV Slovenija.Foto: Alesh Maatko

Poklicno pot je začel kot novinar na Radiu Slovenija, nato se je čez
deset let preselil v novoustanovljeno Založbo kaset in plošč RTV
SLO. Delo pri založbi je bilo ustvarjalno in uspešno. Sledil je
najpomembnejši del njegove poklicne kariere – 12 let je
bil direktor Glasbene produkcije RTV SLO. Glasbeniki vseh
orkestrov se ga spominjajo kot dobrega in uspešnega direktorja.

Dušan Velkaverh je svoje desetletja dolgo delovanje na RTV Slovenija zaznamoval tako s svojimi pesniškimi darovi kot s pronicljivim, izvirnim, pogosto tudi zelo kritičnim razmišljanjem o pomenu kvalitetnih slovenskih besedil za popevke. Slavko Hren je iz bogatega televizijskega arhiva RTV Slovenija izbral nekaj tistih, v katerih sta se zrcalili prav ti njegovi kvaliteti. V poklon velikemu slovenskemu skladatelju je zbral vsebinsko in ustvarjalno bogata gostovanja Dušana Velkaverha v oddajah Razvedrilnega programa TV Slovenija, ki zaobjemajo njegov ustvarjalni opus, pogled na slovensko glasbeno sceno, njeno zgodovino, rast in tudi padce.

Na prelomu tisočletja ga je Blažka Müller Pograjc gostila v priljubljenem Orionu. Zaupal ji je kar nekaj povsem neznanih dejstev iz zgodovine svojega ustvarjanja slovenskih popevk. Najbolj temeljit je bil njegov ‘sprehod’ skozi osebno zgodovino v oddaji iz serije Zlata šestdeseta, v kateri sta se s Slavkom Hrenom sprehodila od začetkov glasbenega sodelovanja z Mladimi levi, nadaljevanjem muziciranja z Belimi vranami, zmagami in nagradami za besedila v najbolj kvalitetnem obdobju festivala Slovenska popevka v sedemdesetih, plodnim sodelovanjem s Tadejem Hrušovarjem in skupino Pepel in kri, ki je privedlo tudi do legendarne skladbe »Dan ljubezni«. Zanimivo je tudi obdobje, ko je ob zatonu festivala Slovenska popevka Dušan Velkaverh še vedno zelo uspešno ustvarjal, takrat za skupino Hazard, ki je osvojila predvsem mlado občinstvo. V jubilejni oddaji Enkrat še zapoj ob 50. letnici festivala Slovenska popevka je Slavku Hrenu zadovoljno priznal, da ga ‘novo življenje’ priljubljenih popevk izpred treh, štirih desetletij, za katere je napisal verze, nove interpretacije mladih pevk in pevcev, velika naklonjenost poslušalcev zimzelenim skladbam, prepoznavanje te tvornosti kot narodove kulturne dediščine, izjemno veseli in pesniško izpolnjuje.

Odšel je velikan slovenskih besedil Dušan Velkaverh.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X