LJUBLJANA FESTIVAL

Poletna noč 2024: Kdo so Ditka, Alenka in Neca?

20. junija na Kongresnem trgu

Kot je že znano bo tradicionalni koncert Poletna noč letos slovesno otvoril 72. Ljubljana Festival, ki ponuja pester poletni kulturni program v prestolnici. Gala dogodek, ki bo potekal v četrtek, 20. junija, na Kongresnem trgu, bo obudil spomine na zlato obdobje slovenske zabavne glasbe. Letos bodo v ospredju tri ikone slovenske popevke – Ditka Haberl, Alenka Pinterič in Neca Falk.

Ditka, Alenka in Neca – tri legendarne pevke, ki s svojimi brezčasnimi uspešnicami ohranjajo in bogatijo glasbeno dediščino Slovenije. Ditka Haberl je s skupino Pepel in kri leta 1975 s pesmijo Dan ljubezni zastopala Jugoslavijo na tekmovanju za Pesem Evrovizije v Stockholmu, s čimer je slovensko popevko ponesla na svetovni oder. Skladba, s 100.000 prodanimi izvodi velja za najbolje prodajan slovenski singel (mala plošča) vseh časov.

Alenka Pinterič je blestela na številnih regionalnih festivalih, kot so Slovenska popevka, Vesela jesen, Opatijski festival in festival Vaš šlager sezone. S svojim izjemnim občutkom za ritem, soul in jazz je obogatila slovenski glasbeni prostor v obdobju od 60. do 90. let. Njen dragocen prispevek k slovenskemu šansonu je neizpodbiten, saj je ustvarila nepozabne pesmi, med njimi Samota, Šmarnica, Ko sva skupaj, Kolodvorska restavracija in še mnoge druge.

Neca Falk je s svojim prodornim glasom navduševala občinstvo že od začetka šestdesetih let, ko je začela svojo izjemno kariero. Med njene najbolj prepoznavne skladbe sodi Vsi ljudje hitijo (1978), ki velja za eno najbolj odmevnejših pesmi slovenske popevke. Izdala je kar 11 albumov, med njimi album Maček Muri in Muca Maca (1984), s katerim se je zasidrala v srca vseh generacij, od najmlajših do najstarejših.

Mario Galunič
Poletno noč bo vodil Mario Galunič. Foto: Alesh Maatko

Vse tri pevke pa ne povezuje zgolj ljubezen do glasbe, temveč tudi rojstno mesto – Maribor. Primerno večeru, bo tudi koncertni večer povezoval Mariborčan – legendarni voditelj RTV Slovenija Mario Galunič.

Na Poletni noči bodo legendarne popevke zazvenele ob spremljavi Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija. Pod glasbenim vodstvom dirigenta Patrika Grebla se bodo na odru predstavili številni izjemni pevski solisti – Nina Strnad, Nuška Drašček, Darja Švajger, Nuša Derenda, Eva Hren, Anika Horvat, Lara Baruca, Lara Jankovič, Saša Lešnjek, Zala Smolnikar, Andraž Hribar in Oto Pestner, ki bodo s svojimi nastopi poskrbeli za nepozaben večer.

Obeta se nam še en nepozaben začetek poletja, kjer bo skrivnost ostala vse do zadnjega trenutka – kdo bo imel čast zapeti zaključni glasbeni vrhunec, legendarno popevko Poletno noč Elze Budau in Mojmirja Sepeta, ki letos praznuje svoj 60. jubilej.

Poletna noč 2024
Poletna noč 2024 bo 20. junija 2024. Foto Ljubljana Festival
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button