ZABAVNO & DRUŽABNO

Poglejte, kako izgledajo edinstvene Žive jaslice v Postojnski jami

Gre za največji božično-novoletni spektakel v Sloveniji

Žive jaslice v Postojnski jami bodo med 25. in 30. decembrom navdušile kot še nikoli doslej. “To je zgodba o naši neizmerni želji po tem, da se ljudje spravimo med sabo in da Zemlji zavlada mir,” je sporočilo Živih jaslic v Postojnski jami na kratko povzel predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Žive jaslice 2022
V sklepnem prizoru nastopa Raiven. Foto: Alesh Maatko

Naravna katedrala Postojnske jame v teh nenavadnih časih nudi zavetje, mir in ravnotežje. Posvetilo letošnjih jaslic: “Naj bo mir na Zemlji”.

Nepozabno doživetje

Ko na zaključni točki v veličastni Koncertni dvorani angel, ki ga upodablja vrhunska vokalistka Sara Briški Cirman – Raiven, zapoje in simbolično odloži bojni oklep, gredo mnogim kocine pokonci. “Izjemno čutno, premišljeno in na tako visoki ravni, da se dogodku, kot so Žive jaslice v Postojnski jami, težko približa katerakoli prireditev v Sloveniji pa tudi prek meja,” so vse skupaj zapisali kritiki s sosednje Hrvaške.

Žive jaslice 2022
Žive jaslice v Postojnski jami z večno željo po miru v srcih obiskovalcev vžigajo upanje. Foto: Alesh Maatko

Gre za najdaljšo zgodovino živih jaslic v Sloveniji. Tradicionalno prireditev v Postojnski jami so namreč izven sakralnih objektov postavili pred 34 leti. Poleg tega pa gre za največji približek originalnim jaslicam, ki jih je Frančišek Asiški postavil v votlini za božič leta 1223.

18 prizorov

Postojnska jama se med 25. in 30. decembrom spremeni v 5-kilometrski oder s kar 18 prizori, s čimer je trenutno najdaljši oder na svetu in spominja na veličastno naravno katedralo. Kot letošnje presežke lahko nanizajo mogočne glasove in izrazito pripovedno dinamiko pevcev: poleg Raiven še Anea Mercedes Anžlovar, Urška Kastelic in Blaž Gantar. Izjemno impresivna je svetlobna in video animacija ter dinamika pripovedovanja biblijske zgodbe, ki jo z aktualnimi razmerami v svetu povezuje več kot sto nastopajočih. Med vožnjo z vlakcem pa si lahko obiskovalci ogledajo tudi unikatne jaslice mednarodno uveljavljene umetnice Ejti Štih.

Žive jaslice 2022
Čarobnih 90 minut v veličastni Postojnski jami je nepozabna izkušnja za vso družino. Foto: Alesh Maatko

Največji božilni spektakel, ki odmeva tudi v tujini, traja pet dni. Priprave trajajo več kot pol leta. Letos je med drugim najbolj izenačena kakovost vrhunskih nastopajočih. Poleg tega je tu nadgradnja kostumov, ki so vsako leto bogatejši. Tu so tudi nove video animacije in prvič lučke v obliki človeške ribice, ki napovedujejo veliki dogodek v jami.

Število vstopnic je omejeno

Žive jaslice z najdaljšo tradicijo v Sloveniji (prvič že leta 1989), je eden največjih svetovnih medijev CNN uvrstil med najlepše upodobitve božiča. Zato ne preseneča, da je zanimanje za ogled te veličastne predstave v prazničnih dneh še toliko večje. Število vstopnic, ki vključujejo vožnjo s podzemnim vlakcem, ogled celotnega turističnega dela Postojnske jame, predstavo in nastop kar štirih vokalistov, pa je omejeno. Prav zato v Parku Postojnska jama priporočajo enostaven nakup prek spleta, ki je edino zagotovilo, da boste Božično pravljico lahko doživeli.

Žive jaslice 2022
Obiskovalci lahko prisluhnjejo tudi skladbi Sveta noč. Foto: Alesh Maatko

Gre za nastopajoče, ki prihajajo iz lokalnega okolja. Nekateri v projektu nastopajo že več kot deset let, najmlajša nastopajoča sta stara 12 let. Mnogi med nastopajočimi so skozi leta ‘napredovali’. Recimo letošnja Marija je kot otrok začela kot pastirica, eden od kraljev pa je bil včasih Zaharija.

Spremljevalni program

90-minutna predstava na Živih jaslicah v Postojnski jami je prava paša za oči tudi za otroke. Dinamična, interaktivna, pravljična. Prav zato se tudi najmlajši družinski člani prav zagotovo ne bodo niti za hip dolgočasili. Poleg tega spremljevalni program vključuje tudi odprt ogenj, božični semenj in ovčke, ki jih otroci lahko tudi nežno pobožajo. Vabijo tudi na ogled razstave o zgodovini jamskega vlakca, prvič pa bodo v obliki novoletnih lučk zažarele tudi priljubljene človeške ribice – zmajevi mladički.

Žive jaslice 2022
Ogledi: od 25. do 30 decembra, vsak dan od 13.30 dalje. Foto: Alesh Maatko

Za piko na i so tu še novosti. Letos sta dodana dva nova kostumska lika, in sicer Modri Angel (ki skrbi za zemeljsko kraljestvo) v Plesni dvorani na začetku poti in Nadangel Mihael (kot zaščitnik miru) v zadnjem prizoru v koncertni dvorani. Tu sta še dva nova prizora, skupaj jih je torej 18. Ne nazadnje pa odmevajo še štirje vokalisti in trije instrumentalisti, harfa, violina, trobenta.

Dodatne ugodnosti

Vsem, ki želijo v Parku Postojnska jama preživeti praznični dan, ob ogledu Živih jaslic v Postojnski jami podarjajo ekskluziven 50-odstotni popust za ogled Expa in Vivarija, kjer lahko vidite tudi zmajeve mladičke.

Žive jaslice 2022
Vse skupaj se odvija ob 5 kilometrov dolgi turistični poti. Foto: Alesh Maatko
Žive jaslice 2022
Predstava bo navdušila tudi najmlajše. Foto: Alesh Maatko
Žive jaslice 2022
Največji spektakel tega leta! Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button