ZANIMIVOSTI

Pesem Evrovizije: Kako (in zakaj) je nastala velika peterica (big five)?

Zagotovljeno mesto v finalu

Verjetno ste se tudi vi, dragi bralci Evrovizija.com, že kdaj vprašali, zakaj določenim državam na Pesmi Evrovizije rečemo ‘big five’ oziroma ‘velika peterica’? Odgovor je preprost! Velika peterica so tiste sodelujoče televizijske postaje iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Združenega kraljestva, ki zagotavljajo največji finančni prispevek za organizacijo Pesmi Evrovizije.

Kako je nastala velika peterica?

Leta 2000 je bilo oblikovano pravilo, ki je Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Združenem kraljestvu omogočilo neposredno uvrstitev v finale Pesmi Evrovizije, ne glede na njihovo uvrstitev na tekmovanju prejšnje leto, strahom pred izpadom oziroma potrebo po predizboru. Z vrnitvijo Italije na Pesem Evrovizije 2011 je velika četverica postala velika peterica.

Raphael Gualazzi
Raphael Gualazzi (Italija) leta 2011. Foto: Alain Douit / EBU

Govorice o veliki četverici oziroma peterici pravijo, da je bilo to pravilo sprva oblikovano za pomiritev Nemčije, ki se ji ni uspelo uvrstiti na tekmovanje leta 1996 prek kvalifikacijskega kroga.

Koliko držav nastopa v finalu?

Z uvedbo polfinala leta 2004 je bilo v letih 2004-2007 največje dovoljeno število udeležencev v finalu omejeno na 24, v letih 2008-2010 pa na 25. Od leta 2012 je ta zgornja meja 26. Ta številka vključuje veliko peterico, državo gostiteljico in 10 uvrščenih iz vsakega od dveh predizborov. Poleg glasovanja v finalu je njihova edina zahteva, da prenašajo in glasujejo v predizboru, ki jim je bil dodeljen. Od leta 2016 dalje se med dodeljenim predizborom namesto njihovih uradnih videospotov (ali razglednic v primeru leta 2013) predvajajo posnetke njihovih nastopov na vajah. V letu 2024 bodo prvič v izžrebanem predizboru nastopili v celoti in v živo.

Lena
Nemčija je slavila leta 2010 s pevko Leno. Foto: Alain Douit / EBU

Od uvedbe pravila velike četverico oziroma peterice sta Nemčija (2010) in Italija (2021) edini zmagovalki iz te skupine.

Izjeme

Do sedaj se je trikrat zgodilo, da je bilo pravilo 25 oziroma 26 držav v finalu izjema. Leta 2011 in 2022 sta bili Nemčija in Italija državi gostiteljici. Ker sta članici iz družine velike peterice, je bilo število sodelujočih v finalu omejeno na 25. To pravilo velja za vse države velike peterice, ki bodo v prihodnosti zmagale na Pesmi Evrovizije. Ko Ukrajina leta 2023 zaradi vojne ni mogla gostiti Pesmi Evrovizije je ta čast – kot drugouvrščeni državi leta 2022 -pripadla Združenemu kraljestvu. Omejitev je tega leta ostala pri 26, saj je Ukrajina kot branilka naslova dobila neposredno uvrstitev v finale.

Avstralija: Tonight Again – Guy Sebastian
Prvi avstralski predstavnik je bil Guy Sebastian. Foto: Andres Putting / EBU

Ko je Avstralija debitirala leta 2015, je prvič dobila avtomatično vstopnico v finale in polno glasovalno pravico za oba predizbora, tako da je bilo število finalistov v tem letu celo 27.

Pravilo, ki buri duhove

Pravilo velike peterice že nekaj časa buri duhove. Na eni strani so občasno glasni spletni pozivi za odpravo privilegija velike peterice, zopet drugi si želijo, da bi bile na Pesmi Evrovizije vse države enakovredne. Zveza EBU zaenkrat o spremembi naj ne bi razmišljala, saj je velika peterica najpomembnejša finančna plačnica Pesmi Evrovizije. Ne nazadnje pa te države zvezi EBU plačujejo najvišje pristojbine za sodelovanje.

Države
Mnogi so mnenja, da bi morale biti na ESC države enakovredne. Foto: Pixabay

ANKETA

Pesem Evrovizije: Kaj menito o pravilih za veliko peterico?

Že oddanih glasov: 111

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
Twitter
Back to top button