OTROŠKA EVROVIZIJA

Otroška Evrovizija 2020: Zmagoslavje za Francijo in Valentino

29. november je bil nekoč pomemben datum, toda teh časov že dolgo ni več. In tega dne se je v Varšavi odvila tudi letošnja Otroška Evrovizija, na kateri se je letos predstavilo ducat držav. Na koncu so v skupnem seštevku glasov preko spleta in strokovnih komisij izbrali novo zmagovalko. To je postala Francija, ki je stavila na 11-letno Valentino.

12 državic

Poljska, ki je sicer tudi lani gostila (in osvojila) otroško Evrovizijo, je bila letos znova gostiteljica. Vse skupaj je zaradi pojava koronavirusa potekalo precej drugače, in sicer v televizijskem studiu, ob strogih varnostnih omejitvah. Za zmago so se tokrat borile Nemčija, Kazahstan, Nizozemska, Srbija, Belorusija, Poljska, Gruzija, Malta, Rusija, Španija, Ukrajina in Francija. Kot je običajno za ta izbor, so na koncu 50 odstotkov glasov prispevale strokovne komisije, preostalih 50 odstotkov pa so pomenili glasovi, oddani prek spleta. Tu je lahko vsak oddal glasove za najboljše tri.

Francija Valentina
Francija: Zmagovalka Valentina Foto: Nathalie Guyon

Skupni seštevek glasov je prinesel novega zmagovalca, to je postala Francija, ki je, kot še nekatere druge države, svojo pesem odpela iz domačega televizijskega studia, zato ob koncu tudi ni mogla prevzeti nagrade. Tudi maja prihodnje leto na Pesmi Evrovizije v Rotterdamu se bodo najverjetneje države predstavile iz studiev svojih nacionalnih televizijskih hiš, če bo v Evropi še vedno divjala epidemija, saj si ne želijo tveganja, poleg tega pa imajo države različne varnostne omejitve. Na drugem mestu je sicer letos pristal Kazahstan, tretja pa je bila Španija.

Vrstni red Država Izvajalec Pesem
1. Nemčija Susan Stronger With You
2. Kazahstan Karakat Bashanova Forever
3. Nizozemska Unity Best Friends
4. Srbija Petar Aničić Heartbeat
5. Belorusija Arina Pehtereva Aliens
6. Poljska Ala Tracz I’ll Be Standing
7. Gruzija Sandra Gadelia You Are Not Alone
8. Malta Chanel Monseigneur Chasing Sunsets
9. Rusija Sofia Feskova My New Day
10. Španija Soleá Palante
11. Ukrajina Oleksandr Balabanov Vidkryvai (Open Up)
12. Francija Valentina J’imagine

Kdo je zmagovalka Valentina?

Gre za 11-letno glasbenico, ki je del zasedbe Kids United Nouvelle Génération, s katero je posnela že dva albuma. Enajstletnica poleg petja v maternem jeziku rada prepeva tudi italijanske pesmi, saj jih je pred spanjem poslušala kot majhna deklica. Pred letošnjo otroško Evrovizijo je dejala, da si želi zmagati na tem tekmovanju. Glede na to, da se ji je ta želja že uresničila, je zdaj na vrsti še ena. Želi namreč spoznati ameriško pevko in igralko Ariano Grande. Glede na to, da se njena glasbena zgodba komaj dobro začenja, verjamemo, da se ji bo druga želja prej ali slej prav tako uresničila. Čestitke Francija!

Otroška Evrovizija 2020: Končni rezultat glasovanja po seštevku vseh glasov. Foto: EBU
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button