OTROŠKA EVROVIZIJA

Na Otroški Evroviziji 2023 tokrat 16 mladih ‘junakov’

26. novembra v francoski Nici

Evropska radiodifuzna zveza in francoska televizija (France Télévisions) sta razkrili 16 držav, ki bodo v nedeljo, 26. novembra, sodelovale na Otroški Evroviziji, ki se bo odvila v francoski Nici. Francija je/bo tako po lanski zmagi Lissandra (ki je svoji državi zagotovil drugo zmago v treh letih) gostiteljica 21. evrovizijskega tekmovanja, na katerem nastopajo mladi glasbeniki, stari od 9 do 14 let.

16 držav

Na Otroški Evroviziji 2023 bo debitirala Estonija, Nemčija pa se vrača po enoletni odsotnosti, tako da je to prva Otroška Evrovizija, na kateri skupaj tekmuje vseh pet velikih držav (Francija, Nemčija, Italija, Španija in Združeno kraljestvo). Sodelujoče države so torej: Albanija, Armenija, Estonija, Francija, Gruzija, Irska, Italija, Malta, Nemčija, Nizozemska, Severna Makedonija, Poljska, Portugalska, Španija, Ukrajina in Velika Britanija.

Slogan Heroes (Junaki)

Francoska televizija je za letošnji glasbeni dogodek izbrala slogan Heroes (Junaki). Bolj kot slogan so se odločili za besedo, ki otroke navdihuje in jim daje neverjetno moč. Spremljajoče likovno delo odraža energijo besede Junaki z močnimi, radostnimi barvami in videzom ‘street art’ in ki prinaša sodobnost, hkrati pa nagovarja vse generacije. Ne nazadnje pa želi francoska televizija z umetniškim sloganom ustvariti edinstveno izkušnjo 21. glasbenega tekmovanja za otroke in tako izraziti eksplozijo sreče v svetu, kjer so otroci junaki.

Nica
Nica bo gostila Otroško Evrovizijo 2023. Foto: Pixabay

Znova brez Slovenije

RTV Slovenija je na Junior Eurovision sodelovala dvakrat, in sicer leta 2014, ko smo z Ulo Ložar najprej zasedli 12. mesto in leta 2015, ko smo z Lino Kuduzovič osvojili tretje mesto. Nacionalna televizija zaenkrat ne razmišlja o povratku na to glasbeno tekmovanje. Glede lanskega nesodelovanja so zapisali, da oddaja ni bila predvidena v Programsko-produkcijskem načrtu za leto 2022, enako je tudi letos.

Neuradno naši nacionalni televiziji ni po godu novi popoldanski termin, saj je Otroška Evrovizija po mnogih usklajevanjih na sporedu ob nedeljah, med 16. in 18. uro, takrat pa je pred televizijskimi sprejemniki na TV Slovenija menda premalo gledalcev. Verjetno pa je vzrok nesodelovanja tudi premalo finančnih sredstev za takšen velik projekt …

RTV Slovenija
RTV Slovenija tudi letos ne bo sodelovala na Junior ESC. Foto: Alesh Maatko

20-letna zgodovina

V 20-letni zgodovini je leta 2003 na prvi Otroški Evroviziji na Danskem slavila Hrvaška. 20 držav je recimo sodelovalo leta 2018, kar je največ do sedaj. Poljska je edina država, ki je slavila dvakrat zaporedoma, 2018 in 2019. Prav tako se lahko z dvema zmagama pohvalijo Armenija, Belorusija, Rusija, Malta ter Francija. Gruzija pa je slavila kar trikrat, in sicer 2008, 2011 in 2016. Naj ob tem še zapišemo, da so nekateri pevci nastopili tako na Otroški Evroviziji kot tudi na Pesmi Evrovizije, in sicer sestri Tolmačevi (Rusija 2006, 2014) in OG3NE (Nizozemska 2007, 2017).

ANKETA

Ali menite, da bi RTV Slovenija morala sodelovati na Otroški Evroviziji?

Že oddanih glasov: 463

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button