MMS

MMS 2022: Pogovori intenzivno potekajo

Avditorij Portorož pojasnjuje

Marec je ponavadi tisti mesec, ko Avditorij Portorož objavi razpis za priljubljeni festival Melodije morja in sonca (MMS). Glede na to, da razpisa še ni zunaj, se v javnosti – predvsem med glasbeniki – že poraja vprašanje, kaj se dogaja z našim edinim poletnim festivalom, ki je lansko leto obeležil 40. obletnico. Ker je tudi nas zanimalo, ali festivalom bo ali ne, smo se obrnili na Avditorij Portorož, kjer so nam z veseljem pojasnili celotno situacijo, poleg tega pa spregovorili tudi o težavah, s katerimi se zadnja leta sooča MMS!

Ker mnoge glasbenike še kako zanima, ali MMS bo ali ne, vas sprašujemo, kaj se dogaja z našim edinim poletnim festivalom?
Ekipa Avditorija Portorož, ki organizacijsko v celoti pripravi festival od razpisa do izvedbe prireditve, intenzivno ureja korekture razpisa glede na dano situacijo in razpoložljiva finančna sredstva, in sicer za izvedbo letošnjega 41. festivala MMS, ki bo predvidoma 9. julija 2022 v Amfiteatru Avditorija Portorož … Smo pa tudi v zaključnih dogovorih z RTV Slovenija za zagotovitev prenosa festivala.

V javnosti vsako leto krožijo različne zgodbe glede festivala MMS! Kdo je torej ‘glavni’ glede festivala – Avditorij Portorož, TV Slovenija ali Občina Piran?
Lastnica blagovne znamke »Festival Melodije morja in sonca« je občina Piran, ki zagotovi tudi večino finančnih sredstev. Občina Piran je s pogodbo Avditoriju Portorož dodelila organizacijo in izvedbo vsakoletnega »Festivala Melodije morja in sonca« ter podelila licenco. RTV SLO zagotovi termin prenosa in svojo izvedbeno ekipo za prenos. Kljub temu, da ima Avditorij Portorož s strani občine Piran vsako leto zagotovljena sredstva za organizacijo prireditve, pa pogovori in pogajanja o prenosu festivala ali o umestitvi festivala MMS v PPN RTV SLO potekajo vsako leto sproti.

“Že več let jasno izražamo željo, da si želimo dolgoročnejšega sodelovanja ter pogodbeno definirane obveznosti in sredstva, kar bi nam olajšalo organizacijo, pridobivanje sponzorjev, razvoj festivala, ipd.” Avditorij Portorož

Torej potemtakem tudi Avditorij Portorož oziroma Občina Piran finančno prispevata največ? Kakšno je to razmerje med vami in nacionalno televizijo?
Občina Piran pokrije večino direktnih stroškov, razliko pa Avditorij Portorož iz ostalih virov financiranja, kot so vstopnice, sponzorska sredstva in donacije. RTV SLO ne pokriva direktnih stroškov festivala razen v delu nočitev TV ekipe in plačilo stroškov dela ali materiala, ki jih ne more zagotoviti znotraj svojih razpoložljivih virov. Če upoštevamo resnično le direktne stroške, je razmerje približno 80:20 v našo korist (ali izgubo, kakor vzamete).

Lorella Flego, Mario Galunič
Lani sta MMS vodila Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: Alesh Maatko

“V lanskem letu smo bili eni redkih, ki smo se upali lotiti tako obsežne organizacije prireditve kljub negotovim razmeram.” Avditorij Portorož

Kakšno vlogo ima torej pri festivalu televizija?
RTV SLO zadnja leta zagotovi samo produkcijsko in tehnično ekipo za potrebe prenosa na televiziji in radiu ter pomagajo z nasveti. Avditorij samoiniciativno vključi del osebja, ki je že zaposlen na RTV SLO, da sodelujejo z nami kot člani komisije, žirije, lani recimo tudi v organizacijskem odboru. Vsako leto zagotovijo voditelja festivala. Za 39. festival so zagotovili tudi scenografko in scenske elemente, ki so bili na voljo v njihovem skladišču. Lani so zagotovili scenografko za izris scene, izdelavo in montažo scene pa je plačal v večini Avditorij, letos ni ne prvega ne drugega. Sodelovanje sicer poteka, vendar je vsakoleto manjše v obsegu kadra in pa ne nazadnje tudi finančnega vložka RTV SLO.

Verjetno je to vprašanje za RTV SLO pa vendarle … v Programsko-poslovnem načrtu za 2022 (PPN 2022) so pri razvedrilnem pogramu poletne melodije sicer zapisane, vendar zraven v opomniku piše, da je/bo vse skupaj odvisno od produkcijskih kapacitet. Kaj to pomeni?
Pogovori intenzivno potekajo. Tehnično bo prenos izvedel Regionalni RTV center Koper. RTV SLO je za izvedbo prenosa MMS v svojem PPN 2022 po naših informacijah namenila 2.000 evrov, kar je 10 x manj kot recimo lani.

Tatjana Mihelj
Tatjana Mihelj je osvojila MMS 2021. Foto: Alesh Maatko

“Na festival moramo gledati kot na praznik slovenske glasbe. Na redko priložnost druženja s prijatelji in široko publiko.” Avditorij Portorož

Glede na to, da je zunaj že razpis za ‘sestrski’ festival Split, lahko vendarle pričakujemo tudi razpis za MMS 2022?
Razpis je v sklepni fazi priprav in bo v sredini marca objavljen, z našo željo, da se nanj prijavijo glasbeniki v čim večjem številu. V lanskem letu smo bili eni redkih, ki smo se upali lotiti tako obsežne organizacije prireditve kljub negotovim razmeram. Želimo si, da bi slovenski glasbeniki prepoznali naš trud in MMS nenazadnje sprejeli kot eno redkih priložnosti, kjer je na festivalu mogoč nastop pred publiko v živo z bandom, ga sprejeli kot izziv in ga podprli z željo po nastopu in številčno prijavo dobrih pop skladb. Nikomur ne pomaga, če se huduje na glasbenike iz tujine, da preveč nastopajo na slovenskih odrih, sami pa so pasivni ali pa so celo začeli prepevati izključno v tujem jeziku. Če ne bomo sami negovali odnosa do glasbe, jezika in kulture, ne bo napredka. Spremeniti moramo miselnost, da smo bodisi prestari, bodisi predobri za udeležbo na festivalu. Na festival moramo gledati kot na praznik slovenske glasbe. Na redko priložnost druženja s prijatelji in široko publiko. Poglejte kaj delajo recimo v naši soseščini v Italiji ali na Hrvaškem. Na velikih festivalih – z enim od katerih se mi skromno spogledujemo – nastopajo tako mladi kot uveljavljeni pevci in promovirajo svojo kulturno identiteto.

Za konec nas še zanima, kaj vse odmevnega še pripravljate v Avditoriju Portorož za leto 2022?
V naslednjih tednih smo ob rednem gledališkem in filmskem programu pod sloganom »Pozdrav pomladi« v goste povabili:

  • Gledališče Tartini: Vlado Kreslin 12. 3.,
  • Avditorij: 26. 3. Katalena, 15. 4. Tinkara Kovač, 29. 4. TABU.
  • Avditorij Jazz Festival (delovno ime): 5. 5. Dave Wackl/Tom Kennedy project, 29. 5. Mike Stern/Bill Evans band (Produkcija Avditorij Portorož/Brane Rončel)
  • Letni amfiteater Avditorija: 28. 5. Rock opera (v sodelovanju s Koda events), 5. 6. Stefan Milenkovič in Camerata Novi Sad – Tartini 330), 19. 6. Novi Fosili (v sodelovanju z Event24).

Poleg tega so tu 44. Piranski glasbeni večeri v Križnem hodniku minoritskega samostana – sedem četrtkov od 23. junija do 4. avgusta. 2. 8. Alessandro Quarta in Rimski filharmoniki (Tartini 330). Seveda bodo tu tudi Portoroške noči. Letos od 11. do 14. avgusta, nastopili pa bodo nastopili Slavko Ivančič, Joker Out, Bajaga, Kanela festival, presenečenje … Poletni program bo še bogatejši, vabljeni, da sledite našim objavam na spletni strani www.avditorij.si in na ostalih spletnih platformah, kot sta facebook in instagram. Poleg vsega tega pa ste vljudno vabljeni tudi na vse dogodke v okviru praznovanja 330. obletnice rojstva Giuseppeja Tartinija. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Slavko Ivančić
Slavko Ivančić bo del Portoroške noči 2022. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
8
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
Twitter
Back to top button