MMS

MMS 2022: Dve Primorki, dve zmagovalki, bosta združili moči

Anika Horvat in Tinkara Kovač

V soboto, 9. julija se bo v portoroškem Avditoriju odvil že 41. festival Melodije morja in sonca, ki vsako leto najavlja dolgo vroče poletje, počitnice in morske dogodivščine, s festivalom pa hkrati dobimo nove poletne uspešnice in zimzelene melodije. V tekmovalnem delu se bo tokrat predstavilo ducat izvajalcev, ki jih predstavljamo, tako kot vsako leto, tudi na našem priljubljenem portalu Evrovizija.com. Kot prvi bosta na oder stopili Anika Horvat in Tinkara Kovač.

Anika Horvat in Tinkara Kovač, dve Primorki, dve zmagovalki, bosta v soboto, 9. julija na domačem terenu združili moči in nastopili na priljubljenem festivalu Melodije morja in sonca s skladbo Do roba in še čez. Glasbo je napisal Aleš Klinar, besedilo pa Leon Oblak.

Pesem, ki bo zagotovo pobožala občinstvo s sporočilom in glasbo, je oda mladosti in univerzalni ljubezni. Tisti, ki so jo že slišali, so prepričani, da bomo po festivalu dobili nov radijski hit.

Anika Horvat in Tinkara Kovač
Anika Horvat in Tinkara Kovač sta tokrat združili moči. Foto: Osebni album

Odmevni zmagi

Anika Horvat je na svojo glasbeno pot stopila pri rosnih 9 letih. V svet glasbe jo je popeljal njen oče Ferry Horvat, priznan slovenski glasbenik in skladatelj. Skupaj z zelo znano glasbeno skupino Bazar in Marinom Legovičem so ustvarili Anikin prvi samostojni album Pomlad in še kaj, posnet je bil v studiu Tivoli pod taktirko Aca Razbornika. Album se je prodajal po celi Jugoslaviji, saj je Anika poleg zmage na Blejskem srčku tega leta zmagala tudi na otroškem izboru za najlepšo pesem Jugoslavije, Zmajeve dečje igre, prav s skladbo Pomlad in še kaj. Od leta 1989 do leta 1995 je izdala še dva solo albuma in izpopolnjevala svojo pevsko tehniko na srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri prof. Marko Bajuku, ter gradila svojo glasbeno pot z nastopi. Leta 1995 je nastopila na festivalu Melodije morja in sonca z pesmijo Plima in osvojila drugo mesto. Nato je leta 1996 zopet nastopila na Melodijah morja in sonca in postala absolutna zmagovalka festivala z pesmijo Lahko noč, Piran, ki sta jo zanjo napisala Marino Legovič in Drago Mislej – Mef, ki je dobil še nagrado za najboljše besedilo.

Od leta 1997 pa vse do današnjih dni je sodelovala tako z Big Bandom RTV Slovenija kot tudi z drugimi glasbeniki. Poleg tega pa je večkrat nastopila še na Slovenski popevki, kjer je leta 2003 zmagala s skladbo Belo nebo. Prav tako je zmagala leta 2009 s skladbo Samo ti. Nato je sledilo nekaj odmevnih singlov in albumov … do leta 2021, ko je izdala novo skladbo Če najdeva se kdaj in pričela s še eno zgodbo v sodelovanju z Big Bandom Radia in TV Slovenija, s katerimi snema nove priredbe skladb in 80-ih let. Prva skladba, ki prebija led, je skladba Pogum, skupine Prizma.

Tinkara Kovač je v triindvajsetih letih svojega delovanja na glasbeni sceni prejela številne nagrade in priznanja, in sicer je tu prva nagrada na festivalu MMS 1997, osem Zlatih petelinov leta 1998, zlata in platinasta odličja za vse albume, druga nagrada na izboru za Evrovizijo v Sloveniji leta 1999, najboljši video in skladba na TV MP3 NOW v Londonu leta 2000, uvrstitev njene avtorske skladbe Reason Why med deset najboljših na tekmovanju ISC leta 2003, glavna nagrada in nagrada za najboljšo interpretacijo na Festivalu MMS 2014, zmaga na EMI 2016 in finale na Evrosongu 2016, najbolj predvajana skladba leta 2016, skladba Spet. Na 39. festivalu Melodij Morja in Sonca 2019 je prejela glavno nagrado, nagrado za najboljše besedilo, katerega avtorica je, avtor njene zmagovalne skladbe Bodi z mano do konca, Aleš Klinar, pa je prejel nagrado za najboljšo skladbo. S svojimi številnimi in raznolikimi zasedbami (od akustičnih, bendovskih zasedb, do godalnih, pihalnih, vokalnih in simfoničnih orkestrov) je od leta 1996 odigrala preko 1300 koncertov v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji in Italiji.

Ob zaključku leta 2021 je v sodelovanju z založbo Dallas Records izšel Tinkarin nov album, nekakšna retrospektiva petindvajsetih let njenega glasbenega repertoarja, z naslovom »Neskončnost«. Na albumu je skupno šestnajst skladb, od tega dvanajst skladb jagodnega izbora od začetka njene glasbene poti do danes, v novih barvitih preoblekah, in štiri nove.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button