MMS

MMS 2021: To so srečni izbranci jubilejnih ter poletnih melodij

Pa jih imamo! 12 novih tekmovalnih ter dve rezervni skladbi, ki jih bomo slišali v soboto, 10. julija v Amfiteatru Avditorija Portorož. Za tem, ko se je 9. aprila zaključil javni razpis za udeležbo na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca, je strokovna izborna komisija preposlušala 74 prejetih skladb ter tako izbrala najboljše.

V soboto, 10. julija, se bodo za Veliko nagrado MMS in nagrade strokovne žirije (nagrada Danila Kocjančiča, za najboljše besedilo, najboljšo glasbo in najboljšo izvedbo) potegovali mnogi znani domači glasbeniki.

Prvi krog poslušanja je potekal na daljavo, preko posebej za letošnji festival razvitega računalniškega programa. V drugem krogu, ki je potekal v živo in s pomočjo novega programa za glasovanje (MMS je prvi festival v Sloveniji, ki ima tovrsten program za ocenjevanje skladb), so poslušali 44 skladb in med njimi izbrali oz. potrdili dvanajst tekmovalnih ter dve rezervni skladbi.

Med avtorji izbranih skladb so prisotna priljubljena in priznana imena domače glasbene scene. Vrstni red nastopa na velikem odru MMS 2021 bo določen glede na dinamiko skladb, število nastopajočih in uporabljene inštrumente ter bo znan na predstavitveni novinarski konferenci prvi teden v juniju.

Na odru MMS 2021 bomo tako videli in slišali tri tekmovalke – Eva Boto (Kdo ti bo dušo dal), Tatjana Mihelj (Ples v dežju), Saša Lešnjek (Kaj bi svet brez upanja); štirje moški tekmovalci – Boštjan Pertinač (Plima), Tomaž Hostnik (Ti sploh ne veš), Sebastian (Ne spim!), Franco Ceroici v sodelovanju s Teom Collorijem (Kjer se cesta konča); v duetu Samuel Lucas in Maja Založnik (Kdo smo?) ter Gal Gjurin in Manca Fekonja (In še zadnja zvezda vzide); in trojica skupin – Platana (V globino srca), Gedore (Ona), Rok Ferengja in Erosi (Mlada luna). Za primer diskvalifikacije ali odpovedi ene oz. dveh skladb sta kot rezervi izbrana še Etienne (Galeb) in Saša Jovičić (Morje sred noči).

Jubilejni festival bo potekal v Amfiteatru Avditorija Portorož Foto: Alesh Maatko

Vse skladbe je ocenjevala strokovna izborna komisija v sestavi Eva Cimbola, Simona Brglez, Slavko Ivančić, Andrea F, Alesh Maatko, Mojca Menart in Aleksander Radič. Na vprašanje, kako se nove skladbe, ki so jih prijavili glasbeniki, razlikujejo od zimzelenih, ki si jih radi vedno znova in znova prepevamo, je mnenje povzel predsednik komisije, Andrea F, ki je odgovoril:

Na festivalu MMS vsa leta slišimo tudi skladbe v italijanščini. Letos se na festival ni uvrstila niti ena. Andrea F je to komentiral z naslednjimi besedami: “Pomanjkanje skladb v italijanščini je žal tudi letos težava, ker je le ta bila med lepimi specifikami MMS-a. A objektivno pomanjkanje kakovostnih avtorjev, tekstopiscev in izvajalcev (tudi s kakovostno italijanščino), je težava celotnega primorskega glasbenega prostora, s katero bi se po mojem mnenju bilo potrebno spopadati s spodbujanjem že krepko pred festivalom, morda v tesnejši, aktivni navezi z organizacijami glasbenih in kulturnih dejavnosti v Skupnosti Italijanov na teritoriju, morda pa tudi z navezo s kakšnim sorodnim, lahko tudi regijskim festivalom v Italiji, s katerega bi lahko v nekmovalnem delu vzajemno gostili denimo zmagovalno pesem in izvajalca.”

“Vsekakor so današnje skladbe na MMS-u, ali pravzaprav katere koli skladbe zadnjega dvajsetletja na katerem koli festivalu, bistveno drugačne od tistih, ki jih štejemo, kot “zimzelene”, iz “starih dobrih časov”. To ni nujno minus, saj že sodobnejši okus, tehnologije in inštrumenti kličejo k drugačnemu pisanju, kot se je to počelo denimo za revijski orkester. Zimzelene pa jih naredimo mi, poslušalci, festivali, in predvsem mediji – pri podpori in pozornosti slednjih pa situacija že dolgo ni najbolj rožnata. In roko na srce ni najbolj rožnata niti z vidika besedil, kjer se veliko bolj, kot pri sami glasbi čuti hiperinflacija avtorjev v domačem prostoru in pomanjkanje vsebin ter besednih spretnosti.”

Na vprašanje, ali se v letošnjih skladbah sliši, da so nastale v posebnem – koronskem času,  pa so člani izborne komisije povedali: “Ker MMS pogosto sam izzove misli o morju in dopustu, razen prisotnosti te, potovalno-poletne želje, v letošnjih prijavljenih skladbah ni bilo opaziti kakšne posebne Covid-pandemske tesnobe ali refleksije. A že samo dejstvo, da se glasbeniki in pesmi želijo predstaviti, najbrž podzavestno vsebuje tisto željo po normalnosti, ki nam je sedaj že skoraj eno leto in pol le spomin.”

Dobitniki festivalski nagrad na MMS 2019. Foto: Alesh Maatko

Ker se v javnosti večkrat pojavi vprašanje, koliko je festival MMS priljubljen med glasbeniki in ali se to odraža tudi skozi število prijav na razpis, so člani strokovne izborne komisije za konec povedali:

Tinkara je na odru MMS slavila 2019 Foto: Alesh Maatko

“MMS ima ime in prestiž, ki sta se po nekaj letnih temnih časih že dokaj uspešno povrnila – in obeh ni mogoče spregledati. Izvajalcem ter avtorjem pomeni unikatno in žanrsko lahko zelo raznoliko bleščeče medijsko okno, ne le zaradi nagrad temveč tudi zaradi že tradicionalno zelo priljubljenega TV prenosa. Zato je podpiranje avtorske kakovosti, izvirnosti in dobrega nivoja popularne glasbe edina prava pot, ki bo dolgoročno zagotovila tudi konstanten delež prisotnosti večjih imen, tako izvajalcev kakor avtorjev, obenem pa Sloveniji še dalje ponujala uspešnice, ki so zrcalo časa in ob tem tudi nova imena, kar je najboljše proticepivo za vse prepogosto domače plagiatorstvo ter neinventivnost.”

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button