LJUBLJANA FESTIVAL

Mario Galunič o Poletni noči 2024: Čaka nas vznemirljiv izziv

20. junija na Kongresnem trgu

Tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki predstavlja bogato dediščino slovenske zabavnoglasbene zakladnice, bo 20. junija slovesno odprl 72. Ljubljana Festival. Poletna noč 2024 bo tokrat posvečena zimzelenim popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk, treh izjemnih pevk generacije, ki je zaznamovala zgodovino festivala Slovenska popevka in ki jo med drugim povezuje rojstno mesto – Maribor.

Ditka, Alenka in Neca

Ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla, Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija ter v izvedbi številnih pevskih solistk in solistov bodo znova zazvenele številne izmed največjih uspešnic, ki so jim glas posodile Ditka Haberl, Alenka Pinterič in Neca Falk.

Nepozabne popevke bodo zaživele v izvedbi naših najpomembnejših solistk in solistov: Nine Strnad, Nuške Drašček, Darje Švajger, Nuše Derenda, Eve Hren, Lare Jankovič, Anike Horvat, Lare Baruca, Saše Lešnjek, Zale Smolnikar – Záli, Andraža Hribarja in Ota Pestnerja.

Obeta se še en izjemen glasbeni začetek poletja, na katerem pa do zadnje minute ne bomo vedeli, komu bo pripadla čast odpeti naslovno popevko Elze Budau in Mojmirja Sepeta, skladbo Poletna noč, ki je nastala pred natanko 60 leti.

Program Poletne noči 2024: Maribor, ime mladosti moje, Vila z rimskega zidu, Mlade oči, Samo nasmeh je bolj grenak, Kot nekdo, ki imel me bo rad, Nad mestom se dani, Na krilih hrepenenja, Ko sva skupaj, Krašovc, Štajerska lady, Sto majhnih nežnosti, Lutke, Mini maksi, On je rekel sonce, Dobro jutro, dober dan, Ta vražji telefon, Vrtiljak mojih sanj, Vsi ljudje hitijo, Ljubimec moj in Poletna noč.

Še en Mariborčan

In le kdo bi bil primernejši za povezovanje gala prireditve v počastitev trem glasbenim ikonam kot izjemno priljubljen, zdaj že legendarni voditelj Televizije Slovenija Mario Galunič, ki je prav tako kot slavljenke večera rojeni Mariborčan. “Kakšno naključje, da bom znova stal na odru Poletne noči, ko slavimo glasbeni opus treh izjemnih pevk, ki so vse po vrsti Mariborčanke, tako kot jaz. To zagotovo ta večer ne bo nepomembno, a seveda bo v prvi vrsti poklon večni glasbi, ki jo tudi sam občudujem. Vsako leto bolj. Osebno poznam vse tri dame in upam si reči, da so si zelo različne, tudi njihova glasba. Zato nas čaka vznemirljiv izziv, kako združiti vso to različnost v čudovit in nepozaben večer. Ne dvomim, da nam ne bo uspelo,” je strnil Mario Galunič.

Poletno noč bodo poslušalci lahko spremljali v neposrednem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija – Prvi in na Radiu Maribor. Poletnim melodijam pa bodo lahko prisluhnili tudi poslušalci Radia Trst A v Furlaniji Julijski krajini. Televizija Slovenija bo posnetek koncerta predvajala v dveh delih, in sicer v petek, 28. in v soboto, 29. junija, ob 20. uri na Prvem programu TV Slovenija.

Poklonom trem zelo različnim pevkam

“Če smo z lansko Poletno nočjo, ki je bila posvečena Tomažu Domicelju, zavili že v mlajše (ali pa manj staro) obdobje slovenske zabavne glasbe, bomo ta izjemno plodna glasbena leta še dodatno odstrli. V prvi vrsti z dolžnim poklonom trem zelo različnim pevkam, ki so se dokaj zgodaj pridružile gibanju slovenske popevke in dober del svojega profesionalnega življenja namenile plemenitenju slovenske glasbene zakladnice. Vesel pa sem tudi dejstva, da tudi z izborom skladb ob bok najpomembnejšim skladateljem postavljamo manj znane ali morda že pozabljene avtorje. To je naše poslanstvo in verjamem, da smo snovalci Poletne noči tudi za to nagrajeni z izjemnim obiskom tako vsakoletnega osrednjega dogodka v okviru ljubljanskega festivala kot tudi drugih koncertov po Sloveniji,” pa je dodal Patrik Greblo.

Patrik Greblo in Mario Galunič
Patrik Greblo in Mario Galunič Foto: Alesh Maatko

Tradicionalna prireditev

RTV Slovenija je prireditev Poletna noč prvič organizirala na pobudo Jureta Robežnika, in sicer v posvetilo ob smrti Majde Sepe, nadaljevala pa z zaznamovanjem obletnic velikih imen slovenske popevke – skladateljev, piscev besedil, pevcev. Gala koncert Poletna noč, ki vsako leto nastane v koprodukciji RTV Slovenija in Festivala Ljubljana, je postal že tradicionalna prireditev, ki obuja edinstven spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe.

Tomaz Domicelj
Tomaž Domicelj na Poletni noči 2023. Foto: Sandi Fišer / Mediaspeed
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button